Реклама / Ads
20| 12495 |04.08.2014 ЪNDERGROUND

Разкритие на ФРОГ: Тирове карат нелегално гръцки боклук у нас

.
Огромна далавера с гръцки боклуци се вихри на няколко от контролно-пропускателните пунктове на гръцката граница. Български тираджии довериха пред Фрог нюз, че често вместо да се връщат празни към България, пренасяли нелегално тонове гръцки балиран боклук.
 

Тировете били пропускани на границата без всякаква проверка. По думите на шофьорите явно има някаква тайна конспиративна договорка, за която навярно са предупредени както гръцките, така и наши митничари. Огромните камиони преминавали на скорост през КПП-тата. По думите на тираджиите в далаверата са замесени и хора от високите егажи на властта, тъй като за "нелегалния миризлив внос" се плащали луди пари от южните ни съседи.

Големите камиони с боклука не спирали никъде на българска територия и по възможно най-бързия начин пристигали в Цалапица, където разтоварвали смрадливата си стока.

За бизнеса с внос на боклуци от Гърция се заговори за първи път преди две години. Тогава през граничния пункт с Гърция са засечени няколко камиона със съмнителни суровини, които влизали в страната. Вносителите им били предимно фирми от Сливен, Димитровград, Ямбол и Елхово. Те извозвали товар, определен от РИОСВ за отпадък. При проверките е констатирано, че той няма необходимата писмена нотификация и съгласие от компетентните органи, нито в Гърция, нито в България. Затова и са съставяни сериозни глоби. За физически лица те възлизат на суми от 5 до 25 хил. лв., а за юридически от 10 до 50 хил. Далаверата обаче била доста сериозна и си заслужавала риска.Определяните за отпадъци продукти са изкупувани на изключително занижени стойности в южната ни съседка. Това е ставало от специализирани пунктове, които предпочитали да ги шътнат в България, пред алтернативата да ги пращат за преработка в Солун. Това съчетано със скока на цената на желязото, особено в последните месеци, е в основата на разцъфтяването на подобен род бизнес.

Според тираджиите, които ни информираха за новите случаи на внос на боклук, сега балираната смет не е от някакви специални отпадъци, а от боклука на Атина, Солун и други големи градове. Вонята била толкова силна, че едвам издържали курса от Гърция до Цалапица. Шегуват се, че на следващия курс ще карат с противогази.
Не е ясно къде са родните полицаи, контролни органи и прокурори, които да разнищят боклучийската афера и да разкрият виновниците да се превърнем в сметище на Гърция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 24932 |29.07.2014 Само във Фрог: Доган кастри Пеевски на яхта заради заговор . 105| 15691 |28.07.2014 Б. Ботев пред Фрог: Бареков говори пълни глупашки измислици . 11| 13781 |14.07.2014 Адв. Ботев пред Фрог: Оказван е натиск върху зам.- счетоводителката на КТБ . 8| 13242 |02.06.2014 Майката на убитата Севиля пред Фрог: Антон издаде Янка, но скри за ножа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads