Реклама / Ads
31| 12104 |02.09.2012 ЪNDERGROUND

Разузнаването да се саморазузнае. Прокуратурата е ясна

.
Бивш президент обяви официално по една приятелска нему телевизия, че в доклада за злоупотребите в Националната разузнавателна служба (НРС) нямало нито един компрометиращ ред за него. Откъде знаете? – попита логично водещата.
 

Казаха ми, - отвърна логично Бившия (да свиква с това определение). А казаха ли ви за евентуални злоупотреби на ген. Кирчо Киров, - пак попита водещата? Това не е моя работа, който е грешил да си отговаря, - отвърна с предварително подготвена фраза Бившия. И допълни, че никога не са били близки с Киров. От което стана ясно, че или е забравил за онова уиски, което двамата пиха в сухорежимен либийски хотел, докато сестрите ни лежаха в зандана. Или Кирчо Киров е съчинил тази задушевна историйка.

Водещата не попита кой точно му е казал и какво му е казал, но стана ясно, че Бившия знае, че не били открити сведения за купени скъпи ловни пушки за него, нито за ловни излети и пр. Беше спокоен и лъчезарен, излъчваше задоволство и превъзходство - над тези, които отговарят за доклада.

Не ни остава нищо друго, освен да се запитаме: Кой даде поверителната информация на Бившия Първи?

 

Единият източник би могъл да е Драгомир Здравков Димитров, шеф на НРС. Но той, казват, не е от „кръга Първанов” и едва ли би ритал така лекомислено трудовата си книжка. А че „къртица” е изнесла данните, е ясно като бял ден. Не е трудно да се сетим и за мотивите. Запознатите с доклада са сигурно колкото пръстите на едната ръка, така че Драгомир Димитров би могъл да саморазузнае и открие информационната „пробойна”.

 

Има и друг вариант: информацията да е достигнала до Бившия от източници в прокуратурата. Много е възможно. Страшно много е възможно - всички знаят защо. И там съдържанието на доклада е известно на малцина. Освен ако информаторът не е... А е много възможно да е. Освен това е замесена и военна прокуратура, което прави нещата още по-лесни. Мирно, свободно, мирно... Знаете как е: казарма, фуражки, мирно, свободно, леви, десни, леви, леви...

 

И още нещо. Защо Бившия въобще реши да каже, че му е докладвано какво пише в доклада? Само не си мислете, че е изпуснал информацията. В същото интервю той се похвали, че за 22 години не бил изпуснал нито една случайна фраза. Каза го, за да знаят сегашните управляващи, че е прибързано да го смятат за Бивш играч. Очевидно има известни основания, щом от НРС и Прокуратурата някой му докладва.

 

Бившия иска да удари шамар на настоящите и на своите по партийна линия. Особено на един. Вие си приказвайте, откривайте метростанции и магистрали, отърквайте се в ПЕС, а на мен ми докладват зад гърба ви. Предават ви. (От Президентството информационният дебит към Бившия също е голям, но за това ще стане дума друг път.) Освен шамар, Бившия разчита да вбие и клин. С информацията, че съдържанието на доклада е стигнало до него, той разваля съня на важни хора на държавния връх, а хапче за параноята няма открито.

 

Посял съмнението, той спокойно може да отиде на лов с любимата компания. И защо не - има си скъпи законни пушки и скъпи сподвижници – в буквалния смисъл на думата.

 

Ще кажете: Нас какво ни интересуват задкулисните игри на този или онзи, когато цените на горивата, тока, газта, млякото, хляба и всичко останало растат? Трябва да ни интересува, защото заради хора като Бившия сме на последно място в Европа по доходи и на първо по смъртност. Защото ловните пушки и трофеи може да не разбиват бюджета на разузнаването, но със сигурност разбиват морала на нацията. Подлостта на „къртиците” в НРС и прокуратурата може да не ни засяга лично, но е храчка върху доверието в тях. Ако има такова изобщо.

 

Ако сегашните управляващи скрият този доклад от обществото, значи прозрачността е лъжа, химера. Не е толкова важно, че някакъв катил се е продал и разприказвал, такива винаги е имало. Важното е той да разбере, че ще бъде преследван и измъкнат от уютната му дупка. Имаме право да знаем какво пише в този доклад и нека не ни пробутват номера със секретността. Вече преживяхме унижението четири персони, обгърнати с обществено недоверие, да ни разиграват гротеска "национална сигурност" от сцената на един обгърнат в черна слава басейн... Не повтаряйте тази обидна за обществото нагла простотия. 

 

Изкарайте доклада. Извадете на светло и „къртиците”. След това ще е по-лесно.

 

Ханс Дитер Мунд

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 41553 |28.08.2012 Ф. Марковска не спря да сочи виновниците за терора на македонските българи до последно . 9| 14289 |27.08.2012 КАТ се гаври – взима 2 пъти една глоба . 27| 10763 |22.08.2012 Македонският „Вечер” за българи: сексуално злоупотребявали и изяждали деца . 16| 17765 |10.08.2012 Внимание: Опасна измама с GSM!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads