Реклама / Ads
0| 21360 |21.03.2022 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: И двете наблюдаващи прокурорки по казуса “Борисов” са от командированите

.
Иван Гешев, Марина Ненкова и Бойко Борисов
И двете наблюдаващи прокурорки от Софийска градска прокуратура ангажирани с казуса “Борисов”, са по схемата “команандировани”. Това става ясно от информационния масив на ВСС. Преди това Марина Ненкова - Балева и Виолета Желева са работили в по-нисшестоящата районна прокуратура.
 

Както е известно от години командироването се използва от ръководството на държавното обвинение, за да наказва или награждава редовите магистрати. Първите обичайно отиват на “заточение” в някоя отдалечена прокуратурата, а вторите се издигат. 

 

В случая Ненкова и Желева са били “повишени”. Прави впечатление и друг факт - престоят им в СГП е много по-дълъг от разрешения за командироване. Марина Ненкова първоначално се е преместила в от районна в градска прокуратура през август 2020 г. със заповед на административния ръководител на СГП. От август 2021 година пребиваването й в по-горната инстанция е удължено по заповед на главния прокурор.  

 

Аналогичен сценарий се  е развил и за другата прокурорка Виолета Желева. Тя “каца” в СГП в средата на 2021 г. пак със заповед на шефа на СГП. Главният прокурор пише нова заповед през януари 2022 г., с която официализира продължаването на престоя й.

 

Явно двете жени се оказват от изключотелна ценност за работата на СГП.


Държавните обвинители се питат как така делото за Борисов не е попаднало за разглеждане в ръцете на един от много редови прокурори, които имат огромен опит. 

 

От край време зад подобен вид командировене юристите съзират възможности за зависимости, тъй като от административния ръководител, респективно главния прокурор, зависи дали един магистрат ще остане в позицията на “командирован” или на бърза ръка ще се върне на старото си място, а именно по-нисшата инстанция. 


От няколко месеца Фрог алармира, че в прокуратурата е нарушен модела за случайно разпределение на делата, тъй като в отделните структури бяха обособени спецекипи от близки до ръководството  прокурори. Именно на тях се дават делата с висок обществен интерес, което само по себе си е нарушение на принципа за случайно разпределение. Припомняме ви, че проверка за този порочен модел стартира правосъдното министерство. 

 

Според наши източници именно по този начин казусът “Борисов и Горанов” е попаднал на бюрата на Ненкова и Желева. 

Журналистът Атанас Чобанов от “Бърд” разкри, че прокурорката Марина Ненкова има 7 кредита за около половин милион лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 99806 |15.02.2022 Само във Фрог: Борислава от ”БарселонаГейт” се развела преди три месеца. Бившият й е съдружник с Мацола – бос от СИК . 26| 70426 |14.02.2022 Първо във Фрог: Връзката на Борисов с БарселонаГейт става дебела . 25| 17199 |11.01.2022 Първо във Фрог: Биснесменът Илия Златанов е със заплаха за живота . 11| 13870 |05.01.2022 Издиша тезата на Гешев и сие, че само “Спеца“ може да се бори с мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads