Реклама / Ads
0| 14437 |07.09.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Гладни полицаи хранят от джоба си гладни мигранти

.
Мигрантската криза превърна обикновените столични полицаи във филантропи, които със собствени средства всекидневно хранят заловените нелегални чужденци в София. Затова алармираха пред Фрог униформени. Става дума за мигрантите, които всекидневно се задържат в хостели, бусове или на улицата. Те не са извършили престъпления, но са прибирани в районните полицейски управления, докато бъдат предадени на Дирекция „Миграция”.
 
Процедурата обаче се точи с дни. През това време на мигрантите никой не осигурява храна или вода. „Сред задържаните винаги има и малки деца. Тези хора стоят с дни в арестите. Затова униформените събираме по 10 лв. от човек помежду си, за да им купуваме храна и вода. В противен случай рискуваме някой да почине в ареста”, коментира пред Фрог полицай. Положението се усложнява и от факта, че обикновено районните управления не разполагат с преводачи, а почти никой от заловените мигранти не знае чужд език.

Най-тежко е положението в столичното Девето РУП, твърдят униформените. За последните няколко месеца през него са„преминали” над 2000 имигранти, които са били изхранвани от полицаите с лични техни средства.

Девето РУП е най-натоварено и обслужва освен „Люлин” и квартал „Модерно предградие”, който в последния месец се превърна с събирателен пункт за нелегални чужденци по пътя им към Сърбия. Това сочат и данните на МВР.

Именно в
„Модерно предградие” при последните полицейски акции бяха залавяни по над 100 нелегални чужденци на вечер.

Освен , че плащат храната на мигрантите, полицаите са изложени и на сериозни рискове за здравето си, защото нямат предпазни средства, а много от чужденците пристигат тук болни, но не може да им се окаже адекватна лекарска помощ.

От друга страна МВР въобще не си прави труда да регистрира задържаните чужденци, които задължително са без документи за самоличност.

Прибраните от хостели и тайни квартири чужденци се откарват в районните управления. В някои от РУП в столицата тях ги снимат и им се взимат отпечатъци. Но това става без прокурорско разрешение и тези данни остават „полулегални” , защото не влизат в системата на МВР за дактилоскопски данни-AFIS. Така ако чужденецът излезе от ареста и бъде задържан отново в град Левски, например, никой няма да знае, че той вече е бил арестуван в столицата.

„Пред столичните полицаи той се представя за Мехмед, а пред други за Ахмед
„Никой не може да установи дали казва истината или не. Като попадне в центъра за мигранти от открит тип, той излиза и спокойно се движи в страната. И никой не може да му каже копче”, казват униформените.

Статистика на МВР за мигрантския натиск показва същото. Половината от заловените на българо-сръбската граница чужденци при опит нелегално да напуснат страната, се оказват без регистрации в AFIS. Тоест те не съществуват за нас.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7402 |04.09.2016 Проф. Павлов за Фрог: Политиците ни доброволно се лишиха от суверенно поведение . 1| 12120 |02.09.2016 Само във Фрог: Шефът на полицията в Благоевград „изгоря” заради главсека Костов . 0| 7641 |02.09.2016 Адв. Ботев за Фрог: Арестът на бизнесмена Бачев говори за зависимости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads