Реклама / Ads
1| 21115 |14.07.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: „Килърът” Вълев ортак с ексректор и бивш кмет на Велико Търново

.
Георги Вълев по време на ареста
Осъденият от бандата за мокри поръчки „Килърите” Георги Вълев е бил ортак с бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев и ексректора на местния университет Иван Харалампиев. Последните двама също станаха клиенти на прокуратурата по обвинения за различни престъпления.
 

Твърди се, че са масони от една и съща ложа, барабар с други известни бизнесмени, влизали в различно съдружие с тях, установи Фрог нюз от информационните масиви.

Сдружение „Майка България”, регистрирано на 7 февруари 2007 г. събира седем предприемачи на едно място. Сред тях са Георги Вълев, ректорът Иван Харалампиев, кметът Румен Рашев, Генчо Генев, Банко Банков-собственик на оръжеен завод и Огнян Костадинов-съпруг на царската депутатка Марияна Костадинова. Любопитното е, че сдружението се председателства от Стефан Шарлопов, станал популярен в тв предаване.

Шарлопов и вече осъденият на доживотен затвор на втора инстанция Георги Вълев се засичат в още едно сдружение- това на възпитаниците на Великотърновския университет. Неправителствената организация е регистрирана през 2004 година, когато ректор на въпросното висше училище е бил същият Иван Харалампиев.


Освен патриотични и родолюбиви цели, зад съдружието на част от членовете прозират и чисто комерсиални интереси и връзки. Така например, като ректор на ВТУ Иван Харалампиев сключва договор за отдаване на кафенето на университета под наем за 520 лв. на месец. Взима го ЕТ ”Илиян Илиев”, представляван от неговия собственик. Това става на 15 ноември 2000 г. До тук всичко изглежда нормално. Три месеца по-късно, на 1 февруари 2001 г. се сключва анекс, с който Харалампиев дава на Илиян Илиева да ползва и 80 квадрата от земята на висшето училище за сумата от 80 лв. на месец. Друг договор, подписан няколко месеца преди споменатите по-горе, обаче разкрива, че от „сделката” с кафето и земята всъщност е искал да се облагодетелства Георги Вълев.

 

Причината е, че фирмата „Илиян Илиев” и Вълев стават съдружници с цел да ползват университетското заведение. Макар, че в случая става дума за едно заведение, схемата описва начинът, по който чрез контакти с „когото трябва”, Вълев изгражда през годините във Велико Търново огромна империя, която би могла да съперничи на тази на Братя Галеви в Дупница. Правят се множество замени на имоти, като чрез тях Вълев придобива апетитни сгради, като тази на ресторанта под Общината в центъра на старата столица. Припомняме ви, че преди дни Фрог разкри как и окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев е бил в едно сдружение с осъдения по делото „Килърите” бизнесмен Георги Вълев. Документи и свидетелски показания от делото „Килърите” сочат, че Денев е бил информиран от застреляния Петър Лупов, че Вълев му готви екзекуция, но тя не е била предотвратена. Нещо повече, същият прокурор поема разследването за убийството, но то не стига до поръчителя.

След ареста, Вълев светкавично прави опити да се отърве от част от имотите си. Представител на ДПС купува от Вълев 788 кв. м. в Царево. Любопитното е, че това става на 17.11. 2010 г., когато Вълев вече търка нара в шуменския арест. Прокуратурата би трябвало да провери как е изповядана сделката, след като в ареста той не е прехвърлял имот, нито пък е упълномощавал някого за това. Медийни публикации сочат, че през 2011 г. Вълев прехвърля цялата си империя на
германския гражданин Райчо Кусман за 270 000 лв. 20 хил. от тях, съгласно контракта, са били дадени веднага, а останалите 250 хил. трябва да се издължат за срок от 2 години. Сделката е оформена не директно от Вълев, а от сина му Валери, който е определен за негов пълномощник. Забелязва се, че Валери Вълев все пак остава управител на дружеството. След като се тегли чертата на имането на затворника се разбира, че има над 100 имота на територията на цялата страна, повечето от които заложени пред банки, частни лица и кредитни институции.

Заемите на фирмата на Вълев „Поликомерс СГ” са доближили 10 млн., като сумата е гарантирана с имотната империя на предприемача. Схемата, по която Георги Вълев създава империята си е следната- покупка, последващ залог, осигуряване на средства и нова покупка на серия от имоти. Няма имот на фирмата му, който да не е заложен. Така се постига своеобразен ефект на доминото, при който всяка нова недвижимост се ипотекира, осигурява средства за следващата, а разликата се прибира от собственика, който инкасира и приходите от нея, след като обектът заработи или бъде даден под наем. По-късно от ареста бизнесменът прави 25-годишния си син Валери свой пълномощник, за да може да оперира с имотите на компанията. Така например синът успява да препродаде сградата на бившия Окръжен съвет до Царевец на варненската фирма „ЕОН” за 2, 3 млн. лв. Чистата печалба само от тази сделка е почти милион, тъй като Жоро Вълев купи същия имот от общината за 1, 3 млн. Преди да реализира сделката, синът изчиства ипотека от 650 хил. евро.

През 2011 г. арестуваният бизнесмен продава един от най-вървежните си ресторанти в квартал Колю Фичето, на ул. „Г. Бакалов”. Усилено се търси и купувач за намиращия се в центъра хотел „Премиер”, на съдружник пък е прехвърлен делът от „Извора” в Арбанаси, както и от намиращия се в съседство нов едноименен хотел. Същото се отнася и за хотелския комплекс в Дряново.

 

Практически Райчо Кусман притежава и бившата вила на БКП във Вонеща вода, купена след почти тоталното й разграбване от бизнесмена за 740 хил. лв.
В периода 2007-2009 г. бизнесменът успява да придобие и доста други интересни имоти, след като кредитира техните собственици, но те не успяват да си върнат дълговете. Сред тях е и фирмата ЕТ „ИКИ-93 Иван Иванов”, от която той прибира топ имот на ул. „В. Левски” N 1 В – с площ от почти 250 кв. метра, няколко апартамента и земеделски земи в землищата на Килифарево, Големаните, Полски Тръмбеш и т.н. Естествено, всичко е заложено на банки, сред които Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, както и софийската кредитна компания „Хипокредит” АД.

Заради делото „Килърите” Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация свали от поста регионалния си шеф Георги Вълев. Правомощията му бяха прекратени от президента на БХРА Благой Рагин.
Бизнесменът обаче продължи да фигурира в структурите на малко известната Българска индустриално-аграрна партия. На местните избори през 2007 г. тя подкрепи официално независимия кандидат д-р Румен Рашев. Партията извади и самостоятелна листа, която водеше лично Вълев. Трети пък в листата бе финансистът му Радослав Димитров, през чиято офшорка Вълев преведе милиони, предназначени за разплащане с акционерите на Тракиябанк. Нито лев, обаче не стига до тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7341 |14.07.2016 Само във Фрог: Не забравяме Ченалова, а забравихме едни изчезнали 15 млн.евро . 0| 7631 |14.07.2016 Първо във Фрог: Зрелищно арестуваха Будин за кражба на коли . 0| 5355 |13.07.2016 А. Маринов за Фрог: Първо разправии в левицата, после обща кандидатура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads