Реклама / Ads
6| 23206 |06.04.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Светлозар Лазаров разследвал бъдещият министър Гамизов

.
Стефан Гамизов
Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е разследвал соченият за бъдещ министър на енергетиката Стефан Гамизов. Това научи Фрог нюз от източници в ДАНС. Най-голямата интрига, която в момента се коментира в родното ФБР е какво ще се случи, ако Лазаров оглави службата, а Гамизов наистина влезе в изпълнителната власт.
 

Твърди се, че двамата не могат да се дишат и са като котка и мишка. Както Фрог единствен писа, че политическият ракетоносител на Стефан Гамизов е лидерът на патриотите Валери Симеонов. По време на кабинета „Борисов 2” Гамизов влезе в ролята на съветник към КЕВР. Говори се, че договорът му е за седемцифрена сума. В същото време Симеонов, като шеф на комисията по енергетика в парламента, стана особено вещ по темата.

 

Името на Гамизов изплува през 2008 г. при скандала в ДАНС между групите на директора на агенцията Петко Сертов и заместника му Иван Драшков. Зад гърба на Сертов Драшков изпраща доклад до премиера, президента, председателя на парламента и главния прокурор, озаглавен „Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури“.

 

 В доклада централна фигура е Стефан Гамизов. На 18.07.2008 г. е проведено работно съвещание при председателя на ДАНС Петко Сертов. Обсъдени са резултатите от първоначалната проверка по бизнесмена Стефан Гамизов, при което на председателя е докладвано, че лицето работи в тясно сътрудничество и защитава интересите на бизнесмена Христо Ковачки. Посочени са факти за връзки на Гамизов и с убития Борислав Георгиев, както и данни за връзки на Ковачки и Георгиев със структури на сръбската организирана престъпност. В резултат от проведените разговори председателя на ДАНС Петко Сертов разпорежда да се открие дело на оперативен отчет на Стефан Гамизов, а на 29.07.2008г. лично подписва искане за прилагане на СРС по обекта.

 

В резултат на проведените мероприятия към началото на октомври 2008 г. е установено следното: Стефан Гамизов има отношения с лица, свързани с дейността на организирани престъпни групи, пишат от ДАНС до първите държавни мъже. По нататък в доклада се съобщава за връзки на бизнесмена със сръбския мафиот Сретен Йосич.

 

„Включването на Стефан Гамизов в проекта на „Мицуи“ става факт след активното съдействие на Костадин Иванов Сирлещов, бивш началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси и бивш началник на кабинета на министъра на отбраната. В качеството си на началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Сирлещов активно е съдействал за включването на Гамизов в проекта на „Мицуи”. .По оперативни данни Христо Ковачки финансира медийните изяви и PR кампанията на Стефан Гамизов, което е потвърдено при експлоатацията на СРС.

 

Засечени са опити на Гамизов за оказване на въздействие върху вземането на решения от Министерски съвет, които касаят свързани с него проекти”, пише още в доклада. Посочени са негови връзки с тогавашните съветници на премиера Станишев-Драгомир Стойнев, Росен Карадимов и Ценка Атанасова, чрез които лобирал за американска консултантска компания „Джи Ар Ес”. Наличните данни дават основание да се предположи, че във връзка с проекта и „Джи Ар Ес“ Гамизов и Сирлещов оказват силен натиск върху Сертов и премиера Станишев, включително и чрез публикации на компрометиращи материали, пишат от ДАНС.

 

 Заради доклада е уволнен Иван Драшков.  Разследването на Гамизов се извършва от сектор „Енергетика” към ДАНС, където тогава се труди Светлозар Лазаров.

 

В ДАНС разполагат със СРС-та от които  става ясно, че при създаването на родното ФБР, Гамизов е предложил на ръководството двама бивши американски ченгета да обучат състава как да се бори с корупцията. Куриозното е, че Гамизов предложил услугата  срещу 8 млн. лв., което на всички се видяло бая скъпичко удоволствие. Последваща проверка в американското посолство установила ,че въпросните хора са непознати и са излезли от системата за сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 19713 |06.04.2017 Само във Фрог: Зам.-шеф на ДАНС на крак при КОЙ в х-л „Берлин” . 3| 9453 |06.04.2017 Проф. Христова за Фрог: Сидеров-рисков, Марешки-еднодневка . 0| 5475 |05.04.2017 След искане на Фрог: Публичен жребий за съдиите по делото „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads