Реклама / Ads
6| 12375 |04.06.2019 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: На всеки три дни в Турция залавяли контрабандни цигари от „Булгартабак“

.
Една много малка част от заловените цигари
На всеки три дни в Туция залавяли контрабандни цигари от „Булгартабак“. Този извод може да се направи на базата на информация в турски сайтове за задържаните количества и марки папироси между 2015 и 2017 година.
 

Това сочи проверка на Фрог нюз. Оказва се, че турските медии много старателно  са следили темата, свързана с незаконното пренасяне на цигари и други стоки от България. Откриваме над 2 130 статии за контрабанда в периода от февруари 2015 до декември 2017 година. Това прави приблизително общо 1040 дни. Публикациите, които са свързани с контрабандата на цигари са повече от половината – 1534. В 413 от акциите са конфискувани папируси от марките „MM“, „Престиж“ и "Виктори", произвеждани от „Булгартабак“. От снимковия материал към всяка от статиите ясно се виждат марките цигари и региона, в който са хванати от властите.

 

Това означава, че за указания период на всеки три дни са „арестувани“ цигари от "Булгартабак". Неписано полицейско правило е, че заловените контрабандни стоки са минимум 1/10 от реално преминалите.


Обобщените данни от публикациите показват, че за посочения период са заловени над 30 милиона кутии (открили сме публикации за 30 600 303 кутии, като в някои случаи са залавяни заедно с други марки.)


Важно е да направим уточнението, че акциите публикувани на турски сайтове не са всички възможни. В други публични сайтове има и други акции, които липсват в разгледаните от нас. Често при публикуването на информациите за тези акции липсват имената на марките цигари, но за сметка на това винаги са илюстрирани с актуални кадри от „улова“, което позволява ясно да се видят българските марки.


В турски сайт, който следи заловените количества алкохол, цигари и други, в информацията за контрабандата на цигари се посочва, че през 2015 г. приблизително 45% от всички незаконни цигари, уловени в страната, са с произход България. Марките главно са "Prestige", "Victory", "M&M". Медията се позовава на доклади на полицията за данните, които публикува. През ноември 2017 г. Турция официално посочи „Булгартабак“ за източник на контрабанда .


Малко след това вътрешният министър Валентин Радев, който периодично се хвалеше с борбата с контрабандата, призна пред Фрог нюз, че не е чувал за турския доклад, стигнал дори до Интерпол. Малко по-късно той се похвали, че получил доклада и го е предал на главния прокурор Сотир Цацаров. Той пък заяви:


Прокуратурата няма да образува разследване във връзка с данните, изнесени в доклада на турските служби, според които "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция". Докладът имал аналитичен характер и имал за цел превенция на контрабандата, представен е пред Интерпол. Няма данни за престъпление.


Последното, което ни е известно да се случва около темата „Булгартабак“, е закриването на акцизния склад в Благоевград. Само преди месец писахме как митничари твърдят, че Делян Пеевски е овладял и митниците заради ревизията на данъчния склад в града преди да бъде окончателно  затворен.

 

Екип на Фрог нюз



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 14484 |03.06.2019 Само във Фрог: Шумни разкрития на МВР за убийства се сриват в съда с гръм и трясък . 3| 13739 |15.05.2019 Само във Фрог: СОБТ охраняват любовник на убитата в Костенец, чудят се какво правят там . 14| 20786 |02.05.2019 Само във Фрог: Пращал ли е Гешев шефа на Апелативния спецсъд при съдията, осъдил Иванчева и Петрова? . 8| 18692 |30.04.2019 Само във Фрог: Ченгета в шок заради ”Вътрешна сигурност”, изненадващо върнаха пенсиониран шеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads