Реклама / Ads
0| 11683 |29.07.2022 ЪNDERGROUND

САЩ обявиха награда от 10 милиона $ за информация за Евгений Пригожин и ”фабриката за тролове”

.
Владимир Путин и Евгений Пригожин
Държавният департамент на САЩ предложи награда до 10 милиона долара за информация за чужда намеса в изборите в САЩ. Руските власти и хора и компании, свързани с тях, са били обвинявани по-рано в подобна намеса - по-специално бизнесменът от Санкт Петербург Евгений Пригожин и Агенцията за интернет изследвания, известна като ”фабриката за тролове”.
 

„Те съзнателно и преднамерено са се заговорили, за да навредят на Съединените щати, като нарушават, възпрепятстват и унищожават законните функции на държавата чрез измама , за да се намесят в политическите и изборните процеси в САЩ, включително президентските избори през 2016 г.“ . В доклада се казва, че става дума за петербургският бизнесмен Евгений Пригожин и Агенцията за интернет изследвания, за която се предполага, че е свързана с него. Твърди се, че Пригожин е финансирал агенцията и свързаните с нея структури чрез свои фирми, пише още "Настоящее время".


.

Изброени са и около 10 руски граждани, за които се предполага, че са участвали в дейността на „фабриката за тролове“.


Разследване на специалния прокурор Робърт Мюлер установява, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г. Интервенцията е извършена основно чрез интернет; Руските "тролове" са склонни да подкрепят кандидатурата на републиканеца Доналд Тръмп. Освен това се твърди, че руското военно разузнаване е хакнало сървъра на Демократическата партия и е улеснило публикуването на поверителни материали. Разследването не установи, че членовете на кампанията на Тръмп са били в тайно споразумение с Русия. Руските власти отрекоха намеса.


През февруари 2018 г. Окръжният съд на САЩ издаде заповед за арест на Евгений Пригожин. След това той беше обявен за издирване от Интерпол по подозрение за намеса във вътрешната политика на САЩ и опит за влияние върху президентските избори от 2014 до 2016 г. През 2021 г. ФБР обяви награда от 250 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на бизнесмена.


Пригожин се оплака в Следствения комитет на Руската федерация заради наградата, обявена от ФБР за него. Той видя в това заплаха за отвличането му.


Евгений Пригожин е бизнесмен от Санкт Петербург, близък до президента Владимир Путин. Пригожин е свързан с няколко частни военни компании, включително ЧВК Вагнер, чиито наемници са участвали във военните действия в Донбас, Сирия, Либия, Централноафриканската република и други региони. Той е под американски санкции за управление на "фабрика за тролове" и предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7046 |15.06.2019 За 10 милиона лева щети са нанесли „кабелните пирати” за 2 месеца . 12| 21768 |11.04.2018 В НАП са си раздали над 150 милиона „бонуси“ по време на източването на милиардите ДДС . 4| 14677 |09.11.2017 Бисер Лазов с подставени лица взима още 102 милиона от КТБ . 0| 15027 |09.09.2016 Цветан Василев: Пеевски ми поиска 250 милиона евро подкуп и акции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads