Реклама / Ads
3| 9839 |13.10.2017 ЪNDERGROUND

Ще харчи ли „честни пари“ съдия Дончева от кражбите на свидетеля по КТБ Лазов?

.
Съдия Даниела Дончева
Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева се вкара в голяма беда. Тя бе публично заподозряна в корупция от съдия Милен Василев, който написва заявление, оставено преди седмица в съдийския коридор на САС. В него магистратът посочва, че макар да няма преки доказателства, съзира в действия на Дончева ”силен корупционен мирис”.
 
Казусът, визиран в заявлението на Милен Василев, е по иск срещу свързаната с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев фирма "Евробилд 2003" ЕООД. Делото е заведено през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд, но подробностите не стават ясни, тъй като всички данни в решението на първата инстанция са заличени. Защо и кой е разпоредил – прокуратурата да разрови и да разбере. Това трябва да го поиска самата Дончева, ако вярва, че е невинна. Ще трябва да опровергава и упоритите слухове, че е назначение на Делян Пеевски... Премиерът Бойко Борисов много се дразни, когато го свързват с олигарха-депутат от ДПС. Сигурно и съдия Дончева ще иска да се разграничи...


От решението на съдия Татяна Костадинова се разбира единствено, че ищецът, чието име остава неизвестно, желае съдът да признае дълг на "Евробилд 2003" към него, чийто размер също е заличен. Кюстендилският окръжен съд обаче отхвърля иска и така делото стига до САС. Тъмна и сънителна работа, ще се съгасите.

Точно тогава на сцената излиза Даниела Дончева. С нейна заповед съдия Василев е преместен от досегашния му 6-и състав в Търговското отделение в 11-и състав, освободен от вече бившия зам.-председател на съда Стефан Гроздев, който на 3 октомври стана член на ВСС.

На негово място идва самата Дончева, поемайки висящите му дела. Именно заради делото, свързано с фалита на КТБ Василев е заподозрял, че действията на председателя на САС се водят от "нездрав интерес". Материалният интерес по това дело е за над 102 млн. лв.

За случая съобщи  в сряда във Фейсбук Васил Петров от Софийския районен съд. Бившият председател на районния съд Методи Лалов пък сподели информацията в четвъртък в предаването на Люба Кулезич по BIT, окуражавайки действията на колегата му Василев.

Апелативният съдия посочва в заявлението си, че делото му е било разпределено на 26 май. Първото заседание по него е насрочено за 27 септември, но същия ден било изискано от Дончева. Все пак заседание е проведено, на което Василев отлага делото, защото не е готова назначената съдебно-счетоводна експертиза.

Аргументите му за подозрението към съдия Дончева са следните: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива."

Той не допуска, че действията на Дончева може да са провокирани от желание за поемане на допълнителна работа, тъй като на 2 октомври ѝ отправил предложение да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което "погледнахте с насмешка".

"Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", добавя съдия Василев, уточнявайки, че ще сезира ВСС и Инспектората към него за случая.

Той настоява за незабавна отмяна на заповедта на Дончева и свикване на Общо събрание на САС, на което случаят да бъде обсъден. Писмото му завършва с "неуважение" и пожелание "със здраве да си харчите честно спечелените пари".

Казусът, поставен от съдия Василев само повдига завесата на тъмните сделки, които отделни магистрати сключват с виновниците за фалита на КТБ заради материални облаги. Разместванията на неудобни съдии, назначаването на „правилните“ магистрати за решаване на важни дела се прави с една единствена цел- да се открадне колкото може повече от вложителите във фалиралата банка и от всички данъкоплатци в България. И това става безпардонно, чрез погазване на всякакви закони.

 

Как на Лазов му са усладиха кражбите

 

Лазов и компания извършват колосални финансови операции, чрез които източват и изпразват от активи и собственост компании, които трябва да върнат кредитите си към КТБ, за да получат вложителите средствата си. Лазов, подчинени от фирмите, приятели и роднини, действайки като организирана престъпна група, извършват присвоявания в особено големи размери, представляващи криминални престъпления.

Едно от ключовите събития след затварянето на КТБ е, че Бисер Лазов овладява „Евробилд 2003“ ЕООД с настоящо седалище и адрес на управление Кюстендил 2500, ул. „Бузлуджа” № 55. Дружеството е преместено от София в родния град на Бисер Лазов – Кюстендил, където той има силно влияние. На новия адрес на фирмата не е офис на дружеството, а жилищен имот на близки на Лазов. В момента едноличен собственик на капитала е „Иновейшън Трейд“ АД с акционери – „Интер Финанс Инвест“ ООД, собственост на Бисер Лазов и Албена Андреева и „Стрега“ ЕООД , собственост на Албена.

Забележете! Активите на „Евробилд 2003“ ЕООД по балансова стойност към 30.06.14 г. са в размер на над 100 милиона лева, като голяма част от тях са разпродадени от Лазов на безценица на близки до него хора, без да постъпват абсолютно никакви суми по сметки на „Евробилд 2003“ ЕООД.

Първият пример с разпореждане на актив на „Евробилд 2003“ ЕООД е от 31.10.2014 г. Това е емблематичната сграда на КТБ на площад „Гарибалди“ , в която се намира централата на КТБ. Пазарната стойност на имота – паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка, известна като „Банката на Буров”, е над 50 000 000 лева. Всъщност, сградата е безценна от историческа и културна гледна точка, а само две години по-рано й е направена пълна реставрация. В схемата участват, Лазов като собственик на „Евробилд 2003“ ЕООД, Тихомир Иванов, като управител на „Евробилд 2003“ ЕООД и служител на Лазов и Ненчо Трифонов, като изпълнителен директор на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и Лъчезар Христов като управител на „Еко Пазари” ЕООД, което тогава е едноличен собственик на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД.

На посочената дата, „Евробилд 2003“ ЕООД (Лазов и Тихомир) учредява ипотека върху Централата на КТБ АД в полза на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД (Ненчо и Лъчезар). Основание  за тази ипотека е измислен разчет между двете дружества, а именно скалъпено от Лазов споразумение от 01.09.2014 год., уреждащо отношенията между двете страни.

Това споразумение е сключено по повод договор за цесия между „Ню Кддп Инвест“ ЕАД и „Кастамо Трейдинг Лимитид“, Лимасол Кипър. От него се вижда, че „Ню Коп Инвест“ ЕАД е купило вземане на „Кастамо Трейдинг Лимитид“ от „Евробилд 2003“ ЕООД, а по този начин „Ню Кооп Инвест“ ЕАД се превръща в кредитор на „ЕВРОБИЛД“ ЕООД.

Успоредно с разпродажбите на активи на „Евробилд 2003“ ЕООД Лазов използва получените в кеш парични средства, закупувайки имоти чрез собствените му фирми. Сумите, за сделките са осигурени, както от  кражбите на активи, така и от други източници, като например:

– Кражбата на 300 000 лева от сметки на финансовата къща на Цветан Василев „ФИНА-Ц“;

– Кражбата на дяловете от две дружества, които притежават лицензи за търговия с газ – „Метамодул“ ООД и „Си Ен Джи Марица“ ООД. Съдружник с по 50 % от капиталите на тези два дружества е „Синектик“ ЕООД. След събарянето на банката, на 13.08.14 г., Бисер Лазов е вписан като управител на „Синектик“ ЕООД от едноличния собственик на капитала – „Евробилд проект“ ЕООД, дружество също е под контрола на Лазов чрез Юлия Илиева, за която ще стане дума по-долу. Единствената цел на Лазов е веднага да продаде дяловете на „Синектик“ ЕООД в двете дружества за търговия с газ. Прехвърлянето на дяловете е факт през януари 2015 г. Купувач е фирмата „Газ Трейдинг 2002“ ЕООД, собственост тогава на Велин Георгиев от Петрич, близък на Лазов и един от големите кредитополучатели на банката. За продажбата на дяловете Лазов е получил от Георгиев сумата само от 700 000 лева, а цялата продажна цена е 3 милиона лева. За останалата сума двамата рекетират постоянно управителите на двете работещи дружества. Целта им е да източат и унищожат компаниите.

През септември 2014 г. „Иновейшън Трейд“ ЕАД, собственост на Бисер Лазов, придобива дялове от капитала на дружеството „Имоти Лукс“ ООД за сума в размер на 1 485 000 лева. Така Лазов става собственик на сградата на Балканкар в ж.к. „Дървеница“ в София. Сградата /на снимката/ е 18-етажна с разгърната площ от около 6 000 кв.м. При 500 евро за 1 кв.м., пазарната стойност на имота може да бъде минимум 3 000 000 евро. От 16 юли 2015 г. Бисер Лазов е едноличен собственик на „Имоти Лукс“ ЕООД, а чрез „Иновейшън Трейд“ ЕАД, респективно и едноличен собственик на имота, т.е. днес сградата е негова.

 

Официалният източник на средства, с които Лазов придобива дяловете,

 

не е ясен, тъй като данните от последния официално публикуваните отчетни документи към 2012 г. на „Иновейшън Трейд“ ЕАД показват, че дружеството не отчита абсолютни никакви приходи от дейността си. Няма други отчетни документи за следващи периоди публикувани в търговския регистър.

След като става едноличен собственик на „Имоти Лукс“ ЕООД, Лазов продава имоти на „Реал Стил” ЕООД. Купувачът, е дружество регистрирано отново в родния на Лазов град Кюстендил и първоначално формално е собственост на неговия близък – Георги Славчев Георгиев. Към момента едноличен собственик на капитала е „Финансово Консултиране“ АД, т.е. Бисер Лазов.

На 06.08.2015 г. „Реал Стил” ЕООД ипотекира имота в полза на „Иновейшън Трейд“ ЕАД, т.е. Бисер Лазов и Албена Андреева. Загадката е какви разчети и задължения покрива учредената ипотека, при положение, че и двете дружества официално не декларират абсолютно никаква дейност. Интересно е да се провери. Малко след това, на 13.10.15 г. „Реал Стил” ЕООД апортира имота в „Реал Стил Имоти София” ЕАД и веднага продава акциите на „Иновейшън Трейд“ ЕАД.

Горните сделки Лазов ги извършва преди датата 6 ноември 2014 г., на която Управителния съвет на БНБ взема решение да отнеме лиценза на КТБ и да обяви банката в несъстоятелност. След тази дата следват светкавични действия, които явно са планувани много преди това.

Заради мащаба на поредната кражба на Лазов, ще включим малко предистория. През декември 2013 г., мажоритарен собственик на „HellenicRegister of Shipping“ става дружеството „Евробилд Проект“. Според документите, които се твърди, че са представени от КОНПИ, инвестицията  за целта е 5 млн. лева. Срещу нея са придобити  85% от дружеството. „HellenicRegister of Shipping“  е в световния топ 10 на корабните агенти, кай има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот. Предприятието е стратегическо, но заради кризата в Гърция е придобито със сравнително скромна инвестиция.  През декември 2013 г. е подписано рамково споразумение, че придобиването на 85% от акциите на фирмата, ще се извърши и чрез участие в увеличение на капитала й със 700 000 евро. Решението за тези действия е взето през август. С две платежни, едното за 105 000 и за 595 000 евро се извършват депозита за участие в увеличението и се завършва финансовата операция по придобиването на мажоритарния дял от корабния агент. Със споразумението върви и задължение да бъде отпуснат заем от 1 800 000 евро, които са преведени на „Hellenic“ в края на февруари 2014 г. Срещу заема, отпуснат от „Евробилд Проект“ ЕООД, гръцкият корабен агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя.

След затварянето на банката на 20 юни 2014 г. „Евробилд Проект“ ЕООД е под контрола на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чрез Юлия Илиева. Собственик на капитала е „Юлинор“ ЕООД. „Евробилд Проект” ЕООД се превръща в неизряден длъжник към КТБ АД със дългове в размер на 7 млBiser Lazov_HellenicRegister of Shipping_EvrobildProektн. лева. Въпреки, че самата Юлия Илиева също е активен свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“, това не й пречи активно да съдейства, за да бъде измъкнат актива „HellenicRegister of Shipping“ под носа на квесторите. Илиева подписва на 11 ноември 2014 г., уведомление, че представляваното от нея дружество, кредитор на „HellenicRegister of Shipping“, с договор от 3 ноември 2014 г. е прехвърлило вземането си на „Евробилд 2003“ ЕООД, представлявано от Тихомир Иванов и собственост на Бисер Лазов.  Лазов е свободен да ипотекира сградата на офиса на фирмата в Пиреа /на снимката/.

Седалището и адресът на управление на „Евробилд Проект“ ЕООД са в апартамент в столичния квартал „Красно село“. Като предмет на дейност са записани вътрешно и външнотърговска дейност и всички други търговски дейности, незабранени със закон. След Юлия Илиева управител на тази компания става Симеон Симов. Ако собственик на капитала на „Евробилд Проект“ е „Юлинор“ ЕООД, то собственик на капитала на „Юлинор“ ЕООД е компанията „Ботса“ ДОО, регистрирана в Сърбия със собственик Симеон Симов, която купува дяловете от Юлия Илиева, след като тя тук вече не е нужна на Лазов.

 „Евробилд–2003“ ЕООД  се разпореждане с актив и на 14.11.2014 г. На тази дата дружеството продава на „Балкан Ерма” ЕООД имоти на първа линия на морето в община Бяла, с. Самотино, с обща площ от 160 дка. Пазарната стойност на имотите е около 24 000 000 лева.  Вложителите на КТБ остават пак ощетени, тъй като по сметки в банката не постъпва нищо. Едноличен собственик и управител на „Балкан Ерма” ЕООД е Ангел Христов, който е близък приятел на Лазов и баща на Лъчезар и Светли Христови, които участват в други схеми с Лазов.

Търговския регистър показва, че за 2013 г. „Балкан Ерма“ има приходи от 65 хил. лв. и оперативна загуба от 14 хил. лв. Как с такъв ресурс може да се придобият всички имоти, осигурени от Лазов? Могат да го разберат само следователи и данъчни, ако се заинтересуват от сделките на Лазов и Христови, но те не се интересуват.

Същото това дружество „Балкан Ерма” ЕООД придобива от „Евробилд 2003“ и други имоти в София, Ботевград, Велико Търново, Горна Оряховица, с. Раковски (Пловдивско) и други, на обща пазарна стойност около 50 000 000 лева.

 

 В кратък опис тези имоти са:

  

Част от жилищна сграда във Велико Търново, ул. Твер,

    Поземлени имоти  от 8 дка в Ботевград, намиращ се във вилна зона Зелин.

    Поземлен имот от 40 дка в Горна Оряховица, заедно с всички намиращи се сгради върху имота.

    Поземлени имоти  от 12 дка в с. Бенковски, община Марица, област  Пловдив;

    Сграда с площ от 70 кв.м. в София, бул. бул. Цариградско шосе 113

    Поземлен имот  от 7,5 дка в София, отново на бул. Цариградско шосе, No 113

    Поземлен имот от 530 кв. м. в София на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23

    Сграда с площ 105 кв. м в София на, също на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23

    Апартамент с площ от 92 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No 92, ет.2, ап.2 3

    Апартамент с пло от 101 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No:92, ет.6, ап.6 1

 

През ноември и декември 2014 г., под контрола на Лазов споменатото вече „Евробилд Проект” ЕООД, с официален собственик – Юлия Илиева,  продава свои имоти в София отново на „Балкан Ерма” ЕООД. Освен поземлен имот с площ от 1,2 дка в София на ул. „Княгиня Клементина“ , No 38  са продадени и два магазина с площ съответно 116 и 112 кв. м. намиращи се на същия адрес. Към тях е добавен и офис с площ от 68 кв.м. в бл.199, ет.1, в квартал Красно село, отново в София

Общата пазарна стойност на тези имотите надхвърля 1 000 000 лева. Междувременно на 14.11.2014 г. Албена Андреева купува апартамент от 128 кв.м. и две паркоместа в Драгалевци, София.

 

Само за половин година Бисер Лазов, Албена Андреева, Христови- баща и синове, Симеон Симов, Юлия Илиева, Тихомир Иванов, Веселин Бушев и т.н.  правят такава стиковка на престъпната си група, без никой да ги закача, че при следващите кражби наглостта им е увеличена многократно.

 

Следващата кражба на Бисер Лазов под носа на назначените от БНБ квестори е придобиването на „Холдинг Кооп Юг” АД с активи към 30.06.14 г. са са 15 млн.лева.

 

Първото действие на Лазов е пак с дата 14.11.2014 г. Тогава друг кредитополучател на банката – „Снежин 2003” ЕООД продава всички свои акции от капитала на „Ню Кооп Инвест” ЕАД, което от своя страна е собственик на 777 440 бр. акции, представляващи 27,91 % от капитала на „Холдинг Кооп Юг” АД.  По време на продажбата „Снежин 2003” ЕООД е еднолична собственост на Марио Николов – приятел на Лазов. След като си е свършил работата Николов се маха от дружеството като на негово място отново се появява вече познатите – сръбската фирма „Ботса“ ООД и Симеон Симов.  Номиналната стойност на акциите е 1 554 880 лева.   Новият собственик на акциите е дружеството „Еко Пазари” ЕООД с едноличен собственик Лъчезар Христов. След това Христов младши на свой ред излиза от дружеството, а на негово място се появява Красимир Барутчийски.

Финалните действия на Лазов по придобиването на „Холдинг Кооп Юг” АД са в началото на 2015 г.

Но да се върнем към любимата на съдия Даниела Дончева „Евробилд 2003“ ЕООД  и следващата емблематична разпродажба на активи от Бисер Лазов. На 11.02.2015 г. дружеството продава на „Астън Оптимум“ ЕООД  осеметажната сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 – с разгъната застроена площ от около 8 000 кв.м. Едноличния собственик на капитала на „Астън Оптимум“ е Ивайло Николов, изпълнителен директор на свързаното с Делян Пеевски дружество „Промишлено Строителство Холдинг” ЕАД. Пазарната стойност на имота е около 14 000 000 лева.

От официалната страница на единия от участниците в консорциума – МКИ-Водстрой ДЗЗД, се вижда, че през 2007 г. е сключен рамков договор с Държавна Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА „ДРВВЗ”) с предмет: „Проектиране и изграждане на съдови вместимости, реконструкция и привеждане в съответствие с изискванията на българското и европейско законодателство на петролни бази, собственост на ДА „ДРВВЗ”. От финансовите отчети на друг от участниците, Консорциум „Енстрой“ ДЗЗД се вижда, че е сключил рамков договор с държавната агенция с предмет: „Инженеринг, проектиране и изпълнение, включващи проектиране и изграждане на съоръжения, проектиране, реконструкция, ремонт и привеждане на складови бази, собственост на ДА „ДРВВЗ” в съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство.

В деня веднага след тази сделка, от решение на Окръжен съд в родния на Лазов Кюстендил става ясно, че с определение от 12.02.2015 по търговско дело № 76/2014, съдът допуска предварителни обезпечителни мерки за „Евробилд 2003” ЕООД налага общ запор и възбрана върху имуществото.  Но имущество вече няма, а „Евробилд 2003” ЕООД продължава да бъда неизряден длъжник на КТБ АД.

За да не може никой да оспори кражбите на активи на „Евробилд 2003” ЕООД, Бисер Лазов използва друг свой приятел – Емил Галов, управител и собственик на Дивал 59” ЕООД, което дружество също е кредитополучател на банката. В началото на 2015 г. Дивал 59” ЕООД пуска молба за обявяване в несъстоятелност на „Евробилд 2003” ЕООД, като съдът в Кюстендил усложливо приема дата на неплатежоспособност, след периода, в който Лазов осъществява горните сделки.

Какво правят синдиците на КТБ – Кристи Маринова и Ангел Донов? За да инициират все пак някаква дейност, чак следващата година, на  22.11.2016, изпращат сигнал до Бойко Борисов, до Прокуратурата и МВР за разграбване на активи на банката след затварянето й. Посочени са дружествата “Хелт енд Уелнес” и „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД. До момента няма реакция от нито един от получателите на сигнала, нито от Бойко Борисов, нито от Сотир Цацаров, нито от министър на вътрешните работи. Въпреки, че в медиите излизат публикации, че това са дружества свързани с Цветан Василев, елементарна проверка в публичните регистри показва, че всъщност грабежите отново са дело на Бисер Лазов и Ко още през 2015 г.

“Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е дружество за инвестиции в имоти,  собственик на хотели, което се търгува на Българската фондова борса. След затварянето на КТБ има промяна в контрола. Основният акционер на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е „Аквафинанс” ЕООД, което е собственост на „Интер Финанс Инвест” ООД, където са съдружници Бисер Лазов и неговата любима Албена Андреева.

През май 2015 г. частен съдебен изпълнител продава на търг апартамент на столичната ул. “Самуил” No: 79, ет.3, ап.7 , където е седалището на „Хелт енд Уелнес”. Купувач е “Солид – 85” – собственост на Младен Мондешки, братът на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015 г. е синдичката на КТБ Кристи Маринова, чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси”, Троян.

В своят сигнал синдиците твърдят, че „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД вече е собственост на „Руснефтехим България”. Справка от Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Руснефтехим България” ЕАД е Максим Димов, друг приятел на Лазов. Синдиците категорично признават безстопанствеността, която са проявили, защото всички акции от капитала на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД са заложени в полза на КТБ АД по кредит на основния акционер – „Корси Маунтин Ризорт” АД, а всички оригинали на временните удостоверения се намират в банката.

Бисер Лазов става виден медиен бос.

През юли 2015 г. подставено лице на Бисер Лазов купува, отново без ясен произход на средствата, вестник „Преса” и списание „Тема”, свързани с Делян Пеевски. От кратко съобщение, публикувано във вестника на 13-а страница, става ясно, че акционерите в „Обединени свободни медии“ АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик – „Интегрирани пътни системи“ АД (ИПС). Мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ е вече познатото дружество „Евробилд проект“, а в съвета на директорите влизат Юлия Илиева и „Евробилд проект“.

Новият собственик на изданията е длъжник на КТБ. Според информацията от Търговския регистър „Интегрирани пътни системи“ е регистрирана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на дейност строителство и ремонт на пътища и пътни съоръжения, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска дейност и други. Дружеството дължи около 100 милиона на КТБ.

„Обединени свободни медии“ АД, е във фактически фалит към момента на сделката, защото има огромни необслужвани задължения към фирма „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв.  Кредиторът „БГ Корпорейшън“ е поискал обявяването в несъстоятелност на „Преса“ още през 2014 г. Вероятно Делян Пеевски е обещал на Тошо Тошев да не връща тези милиони и затова е разпоредил Лазов да придобие чрез „Интегрирани пътни системи“ изданията.

Но „Интегрирани пътни системи“ дължи стотици милиони и също е в несъстоятелност. През май 2015 г. Националната агенция за приходите налага запор върху акциите, които „Интегрирани пътни системи“ притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки „Юрий Гагарин“. Процедурата е предприета заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ – „Евробилд проект“.

Общо три  са водещите фирми на медийния пазар, които са получили от близки до КТБ дружества заеми. Това са „ГМ Прес“ АД , издател на в-к  „Стандарт”, с главен редактор Славка Бозукова,  „Обединени Свободни Медии“ АД , издател на в-к ”Преса”, с главен редактор Тошо Тошев  и „Про Нюз България“ АД. Общият дълг на издателите е около 30 000 000 лева, без дължимите лихви.

Първоначалният кредитор на „ГМ Прес“ АД e „Булит 2007“ ЕООД. Сумата е около 14 000 000 лв. без дължимите лихви. Кредитор на „Обединени Свободни Медии“ АД е „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Сумата тук е около 3 000 000 лв., отново без дължимите лихви. Кредитор на  „Про Нюз България“ АД е „Сайга консулт“ ЕООД за сумата от около 13 000 000 лв. без дължимите лихви.

И трите кредитирани издателски фирми не плащат своите задължения, вследствие на което през лятото на 2014 г., техните първоначални кредитори  подават молби за обявяването им в несъстоятелност. Но издателите продължават да не изпълняват задълженията си по договорите за заем с „Булит 2007“ ЕООД, “Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“  ЕООД, в резултат на което самите им кредитори се превръщат в неизрядни длъжници на КТБ.

Явно притеснени, че може все пак някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат сменени от синдиците, квесторите подават искания за обявяване в несъстоятелност на „Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Както се вижда от резултата – твърде късно.

Как се включва Бисер Лазов тук?  Чрез няколко финансови схеми, прости, но ефикасни, Лазов става кредитор на трите издателски фирми. Лошото за изданията е, че  и новите им кредитори („Интегрирани пътни системи“ за „Обединени Свободни Медии“ АД, „Консулт АВ“ ЕООД за „ГМ Прес“ АД и „ТЦ-ИМЕ“ АД  за „Про Нюз България“ АД) също са неизрядни длъжници на КТБ АД, но това никого не тревожи, защото те са над тези неща. За съдбата на издания четем по страниците им, от които нагло, мазно, безморално и далеч от всякаква журналистическа етика струи обожание към Делян Пеевски.

 

Прокурорски свидетел или приятел?

 

През юли 2015 г. „Дивал 59” ЕООД продава необезпокоявано от синдиците на КТБ  своите акции от капитала на дъщерното си дружество „Велинград пропъртиз” АД, също длъжник на банката. Номиналната стойност на продадените акции е 4 302 826 лева, като зад тези акции всъщност стоят два имота с обща площ от около 120 дка във Велинград. Едва ли е случайно, че само месец по-рано, през юни 2015 г. прокурорът Борислав Сарафов отмаря заедно с Бисер Лазов в хотел във Велинград.

„Велинград Пропъртиз” АД е основен акционер в „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД, а то е  собственик на един от гореспоменатите два имота във Велинград с площ от около 100 дка. Изпълнителен директор на „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД отново е Емил Галов, който е необходим на Лазов и тук, за да подпише нотариалния акт за прехвърляне на собствеността върху големия имот от 100 дка.

За да прехвърли в своя полза собствеността върху имота, вместо пълното изпълнение на паричното задължение, и без да плаща нито лев, Бисер Лазов вкарва в играта познатото „Евробилд Проект” ЕООД вече с управител Симеон Симов. Към 20 юни 2014 г., датата на затваряне на КТБ АД „Евробилд Проект” ЕООД има вземане от собственика на имота „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД. Това вземане Симов прехвърля на фирмата на Лазов „Интер Финанс Инвест” ООД, за да може да се осъществи продажба по схемата „дълг срещу собственост”. 

Сделката по прехвърлянето е осъществена във Велинград на 18.08.2016 г. Имотът е прехвърлен към „Интер Финанс Инвест“, т.е. Бисер Лазов и Албена Андреева, вместо парично задължение в размер на 2 030 000 лв.   При ориентировъчна цена от 75 лв./кв.м., този откраднат от Бисер Лазов имот от над 100 дка., е чиста щетата за банката в размер над 7 500 000 лева. Отново това е за сметка на кредиторите на КТБ АД.

На 14.09.2015 г. е активирана друга близка до Бисер Лазов фирма – „Реал Стил“ ЕООД. Всъщност това е същото дружество, регистрирано в родния Кюстендил, чрез което Лазов става собственик на 18-та етажната сграда на Балканкар в кв. Дървеница в София през 2014г.

Вече познатото дружество на Лазов –  „Евробилд 2003“ ЕООД продава на „Реал Стил“ ЕООД акциите от капитала на „Лекс Пропъртис” АД, което е собственик на  23 дка в Разлог, заедно с изграден на кота „0“ хотелски комплекс. Придобиването на акциите е отразено в Търговския регистър на 25.09.2015 г., заради вписване на нов съвет на директорите. Тъй като „Евробилд 2003” ЕООД е в производство по несъстоятелност от април 2015 г., Бисер Лазов със сигурност е прехвърлил собствеността върху акциите със задна дата, т.е. преди датата на откриване на производството по несъстоятелност. 

Това може да се провери чрез акционерната книга на „Лекс Пропъртис” АД, кой и кога е отразил смяната на собствеността. Може да се проверят и активите към 31.12.2014 г. по официалните отчети на предишния и новия собственик на акциите. Освен това може да се разпитат лицата, представляващи „Евробилд 2003” ЕООД и „Реал Стил” ЕООД, съответно Тихомир Иванов и Георги Славчев, кога са подписали договора за прехвърляне на акциите. Но това може да го провери само Прокуратурата.

Все пак, за да се подсигури допълнително, Лазов използва по-сигурна схема. На 21.12.2015 г. „Лекс Пропъртис” АД апортира имота в новосъздаденото за целта „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД и веднага след това прехвърля акциите на Бисер Лазов и „Иновейшън трейд“ АД.

За кражбите чрез „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов и компания, които са престъпления срещу кредиторите на КТБ, е сигнализирана Прокуратурата. Но с постановление от 28.09.2015 г. тя отказва да образува досъдебно производство срещу основния свидетел по делото КТБ. Отказът се основава само и единствено на обяснения са самия Лазов. Никой нищо не проверява повече.

Не знаем как ще се развия казусът със съмненията за корупционни действия по делото срещу свидетеля Бисер Лазов. Ако бяхме правова държава съдия Дончева вече щеше да е подала оставка до изясняване на случая.

През това време прокуратурата щеше да се е самосезирала и да е започнала мащабно разследване. Щеше също да е поставила „на трупчета“ своя свидетел Бисер Лазов.

Това обаче няма да се случи. Защото става дума за схема, покровителствена именно от прокуратурата, както и от финансовите контролни институции. Затова и доверието в тях толкова мижаво, че дори незабележимо.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17530 |26.09.2017 Фрогоко: Пеевски назначи във ВСС съдия, помогнал му по делото „Техномаркет” . 8| 15224 |31.05.2017 Вижте мотивите на съдия Младенов да пусне Йожи от ”Наглите” на свобода . 4| 21309 |31.10.2016 Любим на ДПС и Пеевски съдия решава за Виваком

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads