Реклама / Ads
0| 18862 |17.09.2012 ЪNDERGROUND

Слагачи край Алексей Петров: Той е златна жаба!

.
"Златната жаба" Алексей Петров
Колкото повече държат Алексей Петров в ареста и колкото повече нови свидетелства и свидетели се появяват срещу него, толкова по-добре за нас. Това заявила уж вярна поддръжничка на известния арестант в тесен кръг в скъп столичен ресторант няколко вечери, преди да влезе във ВИП Брадър.
 

Повод за изказването била информация от защитата, че нямало големи шансове бившият съветник в ДАНС да излезе скоро на свобода. Шефката на т.нар. в. „Галерия” Кристина Патрашкова дори заявила, че една от причините да влезе в шоуто на Нова телевизия е не толкова да използва щедро предоставения ефир на Нова тв. и да плюе по Бойко Борисов, а да не се занимава известно време с „простотиите около процеса „Октопод” и Трактора” и да си осигури ново работно място, ако седмичникът тръгне към фалит или Петров бъде осъден. Тя била в открита вражда с някои от приближените до нейния патрон и не можела да търпи дори присъствието им. Съпругът й Иво Димитров пък не можел да диша съдружника във в. „Галерия” Давид Леви и се заканвал някой ден да го изхвърли с шутове от редакцията.

Патрашкова и съпругът й Иво Димитров четвърта година са на хранилка при Петров, с чиято благословия заемат шефски постове в „Галерия” и другия близък до него вестник - „Свободен народ”.   Досега били похарчени стотици хиляди левове за издаване на двете медии, като за пред финановите органи се предствяли документи за някакви заеми. Въпросните кредити обаче въобще не покривали разходите по изданията, да не говорим за луксозния живот, който води семейството. Така и не е ясно и досега, откъде идват парите за двете издания, кой е истинският собственик и кои са подставени лица. В прокуратурата имало сигнали с искания за проверка на финонсовото благосъстояние на Патрашкова и Димитров, които се фукали наляво и надясно с картини от стари майстори и антики, които показвали дори пред телевизионни камери. Как обаче са придобити, с какви пари са купени – никой не знае. В същто време те заливат свидетелите по делото „Октопод” с обвинения в далавери и нечисти сделки, обвиняват ги в незаконни доходи, а в същото време демонстрират лукс, който далеч не съответства на данъчните им декларации.

 

В прокуратурата имало и сигнали за съмнителни сделки на Иво Димитров с произведения на изкуството. Известен и уважаван столичен скулптор с инициали Б. А. (запазваме неговата анонимност поради съображения за сигурност) е признал, че Димитров го карал да прави копия на статуетки на български класици, които после продавал като оригинали. Десетки били измамени, някои от които били бесни и си искали парите обратно. За да се измъкне на някои от тях Димитров обяснявал, че именно Б. А. бил в основата на измамите.

 

Отчаяният човек се криел и вече търсел закрила от посредника Димитров, който на всичкото отгоре му дължал солидни суми. При същият скулптор Димитров водил бившата съпруга на известния вестникар Тошо Тошев Валя и го карал да й вае фигурата от бронз с обещание, че ще му плати баровски хонорар. Нищо не платил. Но пък се хвалел из цяла България как я водил тайно в хотелски стаи да правят секс, колко отворена била, колко готино си изкарвали и прочие пикантерии. Творецът Б. А. си спомня още как Димитров карал мадамата да показва своя татуировка на интимно място – знак на римски легион.

 

В приятелския кръг на Патрашкова отдавна се говори, че заради далаверите с картини на мъжа й Иво семейството е развалило отношенията си с техния кум Боян Радев. Славният борец и известен колекционер разкрил, че Димитров, на когото той помагал от години и дори ходатайствал преди време пред издателката Ирен Кръстева да го вземе на работа, не е чист в сделките и му обърнал гръб. По това време се заговорило също, че Димитров продавал картини от известния български художник Иван Вукадинов, някои от които се оказали ментета. Вукадинов разбрал за предателството и бил страшно разстроен. Купувачи на шедьоврите пък издирвали Димитров да им върне парите и да си прибере ментетата.

 

В тази поза си представял Иво бронзовата Валя, която съпругът й изхвърли от дома си...

 

Именно в този период, когато секнала за известно време далаверата с картини и антики (някои докарвани от съмнителни лица от Врачанско и Арчар, Видинско и препродавани от Димитров) Патрашкова и Димитров се ориентирали към нов финансов източник – Алексей Петров. На бившата барета те почнали да свалят звезди, да го славят колко е велик и така го омаяли, че се оказали в най-близкото му обкражение. Димитров му говорел за изкуство, а Петров отдавна искал да мине за познавач, така че поглъщал всяка дума на патрашковата половинка.

 

За да избегне проблеми с произхода и придобиването на повечето картини в дома си, Димитров се включил в Съюза на колекционерите и там имитирал активна дейност. Така той се опитвал да си създаде алиби и някаква подкрепа за притежаваните от него и Патрашкова произведения на изкуството, които нямало как да си позволят с официалните доходи, които двамата декларирали. Несъответствието било шокиращо и трябвало да има някакво обяснение.

 

Докато Патрашкова работела във в. „24 часа” тя получавала заплата около 2000 лв и хонорари около 20 000 лв годишно. Наполовина на нейните доходи получавал Димитров като журналист във в. „168 часа”. В същото време се хвалели, че само една от картините в домашната им колекция струвала 50 000 лв, а имало и по-скъпи. Само рисунките с туш и молив от Илия Бешков, с които Димитров много се гордеел, стрували според него поне 100 000 лв. Как тогава са се оказали негова собственост, откъде – не е ясно. В същто време пък Патрашкова парадирала със скъпи тоалети и бижута, които била си купувала в бутици в Париж, САЩ, Виена и другаде.

 

В гилдията мнозина си задават въпроса с какви пари се издава „Галерия” като печата тираж от 60-65 хиляди бройки седмично, а продава едва 20-25 хиляди от тях. Кой покрива разликата от близо 40 000 бр, която е огромна и струва около 100 000 лв. месечно само бракът. Да наливаш по 100 бона всеки месец, без да се смятат хонорари, заплати, разходи за офиси, транспорт и пр., които възлизат поне на още 60-70 хиляди лева си е доста странно, коментират медийни наблюдатели.

 

В същото време двамата демонстрират ултра луксозен начин на живот. Издаването на в. „Свободен народ” също гълтало огромни суми, а възвращаемост нямало никаква. Издателят Теодор Дечев, който бе дясна ръка на Трактора в Съюза за стопанска инициатива и Иво Димитров смятали, че Петров ще налива пари, защото те създали социал демократическа формация, която е новият политически проект, който да олицетворява идеите и намеренията на Петров в политиката.

 

Дечев тръгнал дори да обикаля страната и да създава някакви структури, но се оказало, че малцина се хващали на въдицата. Щом чуели за Трактора повечето хора гледали да се измъкнат с някакви оправдания и отказвали да сътрудничат. Виждайки, че партийния проект ще се провали Димитров и Патрашкова преценили, че само сгъстяване на облаците над Алексей Петров може да продължи тяхното благополучие. Поради тази причина вероятно в съдебните кулоари се заговори, че почнали да играят на два фронта – от една страна защитават и славят патрона Петров, а от друга подхвърляли сигнали, че са готови да сътрудничат на обвинението. Двойната игра стнала тройна, когато Патрашщкова споделила пред свои близки, че има намерение да се върне към светските си изяви и да търси реализаця в Нова телевизия. За целта щяла да обави фалит на „Галерия” и да изостави „каузата” на Трактора.

 

Охолният живот на семейство Патрашкови отдавна правел впечатление на колегите от гилдията. Те подсилвали слуховете с поведението и хвалбите си за финансовите си възможности. Димитров често се хвалел, че е купил скъпарски апартамент в София на дъщеря си от първия брак (която Патрашкова не искала да погледне), купил също вила в курорта Слънчев бряг, строи „прогимназия” в Банкя, хвалел се с имоти и в други крайморски селища, край Севлиево и другаде. Като го питали познати откъде пари за толкова обекти, той отговарял, че сестра му, която живеела в САЩ и била чиновничка в някаква местна поща, му изпращала пари да й купува имоти, та когато се прибере някой ден, да има къде да си кара старините.

 

Преди няколко години Димитров се оплакал, че има проблеми с руски мафиоти, спомнят си негови колеги. На руснаците той се опитал да  пробута част от парцелите, които придобил по незнайно какъв начин край морето. Оказало се, че въпросните имоти са с големи тежести и съмнителни документи и руснаците поискали обяснение. Препариран от страх една късна вечер Иво Димитров и Патрашкова звъняли на Бойко Борисов, тогава главен секретар, да ги спасява от руснаците. Разговорът станал пред свидетели. Как е реагирал ген.  Борисов тогава знаят вероятно малцина, но колеги разказвали, че след това дни наред Иво Димитров черпел в столични заведения и крещял на всеослушание: „Бате Бойко е велик! Бааате Бойко, бааате Бойко!...”.

 

Като столичен кмет пък Димитров го търсил да му урежда някакви проблеми с канализацията на къщата, която строи. След като в края на 2008 г. минали в лагера на Трактора обаче и Димитров, и Патрашкова изведнъж станаха най-яростните противници на Борисов и ГЕРБ. Няма брой на изданията им, в които те да не го плюят от цялата си душа и сърце, представяйки се за опозиционери и борци за свободно слово, бидейки всъщност храненици на Трактора.

 

Талантливата и красива Патрашкова влязла да си почине от Октопода във ВИП Брадър?

 

Димитров предлагаше картина (част от картина) от известния руския художник Врубел на известен български бизнесмен. Казваше, че е придобил платното от наследници на акад. Атанас Малеев и искаше за него 200 000 евро. Кандидат купувачът обаче предложил да се направи експертиза на картината от известни специалисти в Художествената академия.

 

Тогава Димитров се скрил и дори не се явил на уговорената с тези хора среща, разказва очевидец на неофициалната търговска дейност на Димитров. Според други слухове той се опитал да измами и вдовицата на големия български писател Богомил Райнов като обещал да продаде колекцията му от африкански маски. На нея обаче съобщил някаква мижава сума, а самите маски предлагал на многократно по-високи цени.

През последните дни Димитров се хвалел, че ще има златна ваканция, защото жена му влизала във ВИП Брадър, а Алексей Петров бил в пандиза и така той щял да бъде свободен да води курви на вилата в Слънчев бряг с техните пари. Нямало начин да го разобличат, защото каквото й да се напишело или говорело, щял да казва, че са клевети от враговете на Петров. Такава била хитрата тактика на габровеца Димитров, докато съпругата му се опитва да се докаже пред Черната Златка, а Алексей Петров търка наровете в Централния затвор.

 

Не е на същото мнение обаче Ива Павлова, интимната приятелка на Алексей Петров, която заема важни позиции в застрахователната компания „Лев Инс” и движи бизнеса на своето гадже, докато е в ареста. Бизнес дамата отдавна имала съмнения относно лоялността на „семейство Патрашкови”, както наричала тя Кристина и Иво. Пред познати тя споделяла, че те, както и немалко други „доверени лица” всъщност са кърлежи, които се възползват от ситуацията, за да смучат финансови облаги от Алексей Петров. Това се отнасяло с пълна сила и за журналисти от Канал 3. Самият Петров я успокоявал, че ще дойде време, когато всички тия хора ще трябва да се отчетат и да си платят, ако са шмекерували за негова сметка. За целта вече бил готов есенен план за действие.

 

Той включвал тотална война срещу прокурорите по делото, срещу Бойко Борисов, Цветан Цветанов и свидетелите. Срещу тях трябвало да се изсипят тонове компрмати, без значение дали са вярни или не, само и само да се докаже, че Петров е жертва на някакъв политически заговор. От активността и агресията на всеки участник в тази акция щяло да зависи и по-нататъшното финансово благоволение на Трактора. Вече започнаха активните атаки срещу един от основните свидетели Георги Цветанов.

 

В „Галерия” публикуваха снимки на семейството му, както и учебните завадения, където учат децата му. Посланието „знаем всичко за теб и децата ти” бе повече от очевидно. Това бе сигнал и за останалите участници в делото да внимават за поведението си и какво ще казват в съдебната зала и извън нея. Активирани са и прокурори от високо място, които да се опитат да спъват процеса. Това щял да бъде тестът за лоялност към Алексей Петров.

 

На една от свидетелките по делото „Октопод”, на която Петров дължи пари, Ива Павлова заявила буквално, че няма как сега да си уредят сметките, защото „пълнела всеки ден гърлата на лами”. Ставало дума за десетки хиляди седмично, в които влизали и адвокатските хонорари, които тя определила като „съдиране на кожи без резултат”.

От своя страна, част от „верните” защитници на Петров се шегували помежду си, че за тях той е „златната жаба”, която „снася” вече трета година...

 

Какво трябва още да се случи та прокуратурата, НАП и каквито има още финансови институции да проверят произхода на парите на Кристина Патрашкова и Иво Димитров, техните имоти, колекция от произведения на изкуството, бизнес и съответните данъци, чудят се журналисти.

Никой не смее да ни пипне, защото ще обвиним ГЕРБ, Борисов и Цветанов, че ни преследват по политически причини като опозиционери, хилят се спокойни патрашковците.

 

Първан Валентинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 40193 |12.12.2011 Защо Алексей Петров мрази Бойко Борисов . 39| 12913 |01.08.2011 Срязаха болтовете на колата на основен свидетел срещу Алексей Петров . 74| 12121 |23.07.2011 Джеймс Уорлик: Алексей Петров трябва да влезе в затвора . 56| 24847 |02.07.2011 Алексей Петров, Любомир Павлов и Огнян Донев "на нож" срещу Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads