Реклама / Ads
15| 19430 |17.01.2018 ЪNDERGROUND

Според НСБОП петролният бос Георги Самуилов, купил Общинска банка, бил някога лидер на ОПГ

.
Петролният бос Георги Самуилов - наричан от някои Жоро Инса е купил наскоро 67, 64 % от капитала на Общинска банка, е бил лидер на ОПГ. Това пише в Обвинителното заключение на НСБОП от 29. 09 от 2006 г., с което Фрог нюз разполага. Според въпросния документ, Самуилов, като собственик на фирма „Инса ойл“ ООД е ръководил организирана престъпна група с пет лица.
 

Години по-късно, след оправдателни присъди, Георги Самуилов излиза напълно чист от ситуацията, защото обвиненията отпадат.

 

Според антимафиотите от 14 декември 2004 г. до 15 март 2006 г. при условията на продължавано престъпление, групата е подавала към данъчните неверни данни за дейността на фирмата. Разследващите тогава са категорични, че размерът на декларираните продажби на гориво  и начисления към тях ДДС не съответства на действителния. НСБОП е изчислила, че са укрити данъци в размер на 3 462 092 лв.

 

Същото е отбелязано и в Заключителното постановление на службата, издадено срещу Стоилов и компания на 1 юни 2016 г. На фирмата е била извършена и ревизия. От нея става ясно, че държавата е била ощетена от неплащане на акциз в размер на 34 712 422 лв. В ревизионния акт черно на бяло е отбелязано, че от чужбина се внася суровина, за която се плаща в пъти по-малък акциз. Освен това се „извършва продажба, без съответното отразяване“. Има и още: „Водена е счетоводна отчетност и деклариране на неверни обстоятелства в ежедневните справки“. Отбелязано е, че горивото е било тежко, а се е продавало като моторно. Посочено още, че  всичко е било извършено с умисъл.

 

НСБОП стига до шокиращите заключения след безпрецедентна по рода си акция през март 2006 г. Под ръководството на вече покойния ген. Ваньо Танов, антимафиотите влизат едновременно във всички петролни бази на „Инса ойл“ в страната. Танов разпорежда служителите, които ще направят замерванията за качеството на горивото, да бъдат от различни краища на България, за да пресече евентуалните опити за корупция. Генералът избира да действа в момент, когато Самуилов е в чужбина. Смята така да парира всички възможности за политически натиск върху служителите на НСБОП и прокуратурата. До последния момент се е действало в пълна конспиративност, за да не изтече информация.

 

Любопитното е, че за разлика от други полицейски акции по това време, които се отразяват шумно в медиите, за тази почти нищо не се казва. Печатните и електронни издания запазват мълчание. Тук-там се появява съвсем оскъдна информация. Фрог нюз установи, че ако в момента през Гугъл  се потърсят подробности за въпросната спецакция на НСБОП, няма да се открие нищо. Единственото, което подсказва, че Георги Самуилов е имал проблеми с правораздавателните органи са кратките съобщения на самата фирма, от които се разбира, че Самуилов е оправдан от съда по всички обвинения.

 

Танов погва Георги Самуилов веднага след като става шеф на Агенция „Митници“ през 2009 г. Според медийни публикации, обаче удря на камък, заради "политически" чадър на високо ниво от ГЕРБ. Издания отбелязват, че петролният бос е спонсорирал МВР и МО в първото правителство на Бойко Борисов чрез доставка на гориво.

 

От финансовият отчет на „Инса ойл“ за 2016 година е видно, че дружеството е реализирало приходи в размер на 253 млн. лв. Печалбата на компанията пък стига до 9 млн. лв. Георги Самуилов има 12 фирми, според Търговския регистър. През 90-те години на миналия век е бил финансов директор в „Мултигруп“.  Прави впечатление също, че  Самуилов е един от обичаните бизнесмени в пеевските медии.

 

Според източници на Фрог, истинският купувач на "Общинска банка" АД е символът на модела КОЙ, макар това да е трудно доказуемо заради офшорните специфики.

 

Мотивите на корпулентния бизнесмен пък били не толкова финансови, колкото възможността за упражняване на власт върху ключови региони. През последните години "Общинска банка" АД е предпочитан партньор за финансиране на много български общини, най-вече заради добрите кредитни условия, които им предоставя. Сред тези общини са такива като Велико Търново, Казанлък, Враца, Плевен и други.

 

Освен общините, от шанса да се финансират от "Общинска банка" АД се възползват и много държавни предприятия и някои болници. Като кредитор на ключови общини и държавни предприятия, моделът КОЙ ще може да упражнява още по-голям натиск върху изпълнителната власт, смятат запознати.

 

Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 15562 |17.05.2016 Според службите: Осман Октай и турски политик искали да убият Доган . 29| 16424 |20.04.2015 Тайните сметки на Искров били в банка-перачница на пари, според САЩ . 21| 13301 |04.02.2014 Служител на НСБОП пред съда: Кичатов ни заведе при мъртвия Кутепкин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads