Реклама / Ads
12| 15526 |17.05.2016 ЪNDERGROUND

Според службите: Осман Октай и турски политик искали да убият Доган

.
Ахмед Доган гледа изненадан към дулото на пистолета
Турският политик Ялчън Кочак и бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай са организирали убийството на Ахмед Доган. Така става ясно от разработка на контраразузнаването ни, заради която Доган е пратен на тих пристан в Сараите, а гардове от НСО започват да го дебнат денонощно.
 

Премиерът Бойко Борисов съобщава в парламента през 2011 година: През 2005 г. е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България. Оказва се, че Борисов цитира информация, подадена му от службите за сигурност. Експерти по национална сигурност признаха през Фрог, че службите от край време се използват за саморазправа с политическите и бизнес опоненти на Доган и описаният по-горе случай не прави изключение.

 

Всичко започва с инициативата на Осман Октай да основе през 2005 г. алтернативна партия на ДПС. Създава първо Движение демократично крило, което по-късно преминава в Балканска демократична лига. Идеята е в него да се включат, не само хората, които не подкрепят Доган, но също така българските изселници в Турция и политзатворниците. Провеждат са срещи в няколко града на страната, но организаторите навсякъде срещат спънки от местната власт. Налага се едно от събранията да се проведе на свещи, защото токът на залата безпричинно е спрян. За срещата с изселниците е предвидено да се отиде в Истанбул, Бурса и Измир.

 

Организаторите умишлено включват във визитата и журналисти от различни медии, за да не бъдат упрекнати в действия против държавата. В южната ни съседка организацията се поема от политикът Ялчън Кочак, сочен за близък до Тургут Йозал. Часове след като българските представители стъпват в Турция, представители на местните служби се срещат с Осман Октай и го предупреждават, че трябва по най-бързия начин да напусне страната. Обясняват му, че искат българските турци да са под флага на ДПС и на този етап нямат никакъв интерес от разцепление в редиците.

 

Днес Октай признава, че хората на Реджеп Ердоган всъщност са свършили тази работа. Така опитът да се създаде партия, която да се противопостави на ДПС и Ахмед Доган претърпява фиаско. На Кочак е наложена забрана да влиза в България през следващите 10 години. Осман Октай многократно е разкарван до тогавашната НСС, сега ДАНС, да дава обяснения за намеренията си, като междувременно тотално е изтикат от политиката. Обвинения не са повдигнати, виновни не са открити. „Никакви тайни завери не е имало. Всичко беше легитимно. Спазвахме буквата на закона. Желанието ми беше да съберем под едно крило регистрирани организации. Търсехме своето място в политическия живот на страната. Искахме да покажем истинското лице на Доган. Хората имаха право да научат истината за него и това, което прави, разказа пред екипа ни Осман Октай.

 

Любопитното е, че оперативният работник, който води въпросната разработка, по-късно прави завидна кариера в ДАНС. Кочак и Октай днес могат да бъдат открити по всяко време. Имат успешен собствен бизнес. Спокойно разговарят с медиите както за сегашния си живот, така и за намеренията им през 2005 г. Бойко Борисов пък съобщава пред депутатите: „Сигналът към настоящия момент продължава да бъде актуален”. На базата на тази констатация българите продължават да плащат луди пари за държавните гардове най-охранявания човек в държавата ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5062 |17.05.2016 Октай: Първанов иска да е втори на изборите и подкрепа от БСП . 0| 4686 |12.05.2016 БСП и ДПС не искат Дончев за социален министър, според ПФ бил енергичен мъж . 17| 13737 |12.05.2016 Октай пред Фрог: Борисов и Първанов се скарали зверски преди седмица заради президентския пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads