Реклама / Ads
22| 10943 |21.11.2011 ЪNDERGROUND

Трактора включи в защитата си и измамника Ник Щайн

.
От RTL твърдят, че нямат такъв представител, ще сезират прокуратурата в Германия В изборната пушилка и в хаоса, около президентските и общинските избори, внезапно в България отново се завърна представящият се за журналист Ник Щайн.
 

 С последните си прояви обаче зад гърба му изплува сянката на Трактора, един от главните обвинаеми по делото „Октопод”. По ТВ7 преди дни скандалният немец заяви, че „четири политически убийства в България ще бъдат разкрити публично в Германия”. Папките със сензационните документи  получил лично от считания за мозък на октопода Алексей Петров, с когото имал среща. Мотивът на Трактора да представи случаите в Германия, а не пред наши медии, бил че у нас нямало свобода на словото и медия, която да посмее да ги публикува. Така  в графата на неблагонадеждните попадна и близкия до бивсшия съветник от ДАНС в. „Галерия”..

 

Две от убийствата били на банкера Емил Кюлев и на писателя от подземния свят Георги Стоев. В папките, които били изкарани от ДАНС, се съдържали имената и на изпълнителите, и на поръчителите. „Няма да кажа нищо повече, защото политиците ви и високите кръгове в държавата знаят за какво става дума, и може като изляза от студиото да ми се случи нещо лошо и фатално”, заяви германецът. Щайн забърка в интригите си дори кореспондента на немската национална телевизия ARD Силвия Вачкова. Цялата сериозност на визитата му в България  като човек на RTL лъснала когато си тръгвал от ТВ7 – поискал от водещата Люба Кулезич 15 лв. за да си плати таксито

 

Проверка на „Торнадо”  установи, въпреки че Щайн се представи за журналист от медийната империя RTL и се твърди, че е неин пратеник на последните избори, от телевизията категорично заявиха, че никога не са работили с него и  не ги представлява у нас   „Човек с такова име не е бил наш служител. Ако той се представя като такъв в България, сме готови да потърсим от него съдебна отговорност”, заявиха пред „Торнадо” от RTL. От медията не знаят дори, че Щайн имал намерението да снима филм за България, който щял да бъде излъчен по RTL.

 

„Изумена съм, че този човек, представящ се за журналист от Германия, може да сипе безотговорно лъжи и клевети”. Това беше реакцията на Силвия Вачкова. От 25 години тя е кореспондент на немския телевизионен канал ARD за България, а професионализмът й става повод за излъчването на специален филм за нея. Името й обаче бе замесено тенденциозно от Ник Щайн. Той я обвини, че е поръчкова журналистка, която пуска за немската публика само репортажи, за които й плащат.

„Според мен този човек  има психични проблеми,   неуравновесен е, в Германия никой няма му позволи  поведение каквото демонстрира у нас. Никой в България не ми плаща за репортажите, не съм зависима от институциите в страната. Аз предлагам на шефовете си теми, по които да работя и те ги удобряват. Залагам не на голословни скандали, а на проверени факти – това е практиката в ARD”, обясни пред „Торнадо” Вачкова. Тя има обяснение защо самозвания немски журналист я напада публично. По време на изборите Ник Щайн и се обадил по телефона и се представил като наблюдател на RTL.

 

„Зъапочна да обвинява всички журналисти в България, че са поръчкови и подкупни и ги е страх да вадят истинските теми. После обяви Алексей Петров за жертва, а всички медии според него се съобразявали с Бойко Борисов. После ми съобщи, че токущо Алексей Петров е съобщил на пресконференция в Пазарджик, че разполага с папки за четери поръчкови убийства, поръчани от Бойко Борисов, за които трябвало да се пише. Прекъснах разговора, обяснявайки, че съм по работа в Сандански и ще се чуем по-късно. След два дни Щайн отново ми телефонира и започна да твърди, че го преследват, животът му бил застрашен, запалили му колата, щял да търси защита в немоското посолство”, разказва Силвия Вачкова. От колегите си във виенското бюро на ARD разбрала, че Щайн е притеснявал и всички редакции на ARD в Германия. Тяхна проверка пък показала, че такъв журналист не им е известен, а още по-малко като представител на RTL.

 

Според Вачкова притеснително било, че хора като Ник Щайн намират в нашата страна благоприятна почва за подобно скандално поведение. „Името му от години е забъркано с много  далавери и измами,   а сега се изявява като защитник на Алексей Петров защото вероятно е зависими или има изгода”, коментира още Силвия Вачкова.   Спец полицаи смятат, че Трактора наистина може да знае много за поръчителите и изпълнителите на разстрелите на банкера Кюлев и писателя Георги Стоев. Обяснението според тях е просто – именно доц. Петров е бил разследван като свързан с тези екзикуции и следите са се въртели около негови хора.

 

Закриха телевизия заради фашистките му речи

Името на Ник Щайн нашумя преди години със закривдането на телевизя „Ден” в Търговище където работеше.

Репортер на „Торнадо” се свърза с шефката на бившата медия. Нина Николова обаче каза, че при тя той е работил без договор и всички в града знаят, че се казва Ник. Колегата му от същата телевизия Радослав Черкезов, който му е помагал, също не знае дали Ник е истинското име на немеца. В смесения район Щайн нападаше ДПС и разполагаше с информация, която не бе достъпна за всички. Депутатът от партията на Ахмед Доган Тунчер Кърджалиев, който бе атакуван като общински съветник в Търговище от самозвания журналист, също заяви, че няма никаква информация каква е съдбата на Ник Щайн и как се е появил в България. „ДПС бе нападнато от това момче през 2003 г. по време на местните избори. Само съм чувал, че той е искал хонорар от местни бизнесмени, за да не пише срещу тях”, категоричен е Кърджелиев.

 

Прословутият водещ се превърна в Робин Худ за хората в Търговище, тъй като оповестяваше скандални факти от ефира на „Ден”. След това стана следствен за измами на територията на София, където премести предаването. Срещу него има дело от 2000 г. за престъпления по чл. 210 от Наказателния кодекс, който предвижда до 8 години затвор. Заради предаванията на Щайн, насаждащи етническа вражда, Съветът за електронни медии с председател покойния Райко Райчев спря телевизия „Ден”, но журналистът се прехвърли в СКАТ. Щайн се е представял за дипломатически служител, обещавал е услуги и е вземал пари, според информация на негови колеги. Понеже не е могъл да бъде открит, за да го разпитат следователите, 2 пъти е обявяван за общодържавно издирване. За пръв път полицията е започнала да го търси на 9 ноември 2000 г. Принудително го е завела на разпит на 3 януари 2001 г. Веднага след това Щайн пак е изчезнал и отново е обявен за общодържавно издирване на 19 март 2001. На 16 ноември 2001 делото е изпратено в столичната районна прокуратура с мнение Щайн да бъде съден.

 

На 23 август 2000 г. с постановление на Софийската районна прокуратура на скандалния водещ е наложена принудителна административна мярка - забрана да напуска България. Според информирани източници той има присъда в Германия за финансови измами и е издадена национална заповед за ареста му. Немските служби не са го дали за издирване на Интерпол, защото присъдата му е относително малка. Пак според същите източници Щайн не притежава легален документ за самоличност. 


Роденият на 7 юли 1973 г. източногерманец е у нас от 10-ина години с малки прекъсвания, но пребивава без всякакъв статут. Загадка е как телевизиите, в които води предавания, сключват договори за работа с него. Главният продуцент на "Ден" Бойко Станкушев каза, че на неговия факс германецът получил от немското посолство в София ксерокопие от паспорта си. Но не е сигурен, че подателят наистина е било посолството и не е погледнал какво има на факса. Не питах защо не си носи паспорта, а се налага да му пращат факс, но това не е моя работа, каза Станкушев. Подготвяхме документи, но не успяхме да ги подпишем, заяви Денка Иванова, шеф на съвета на директорите на ЮТВ - фирмата, собственик на "Ден". Тя твърди, че има ксерокопие от паспорта на Щайн, издаден от немското посолство в София на 7 октомври 2003 г. и валиден още 1 година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14763 |07.11.2011 Следовател по делото „Октопод” влюбен в Трактора . 31| 15433 |21.10.2011 Трактора изнудва и пребива брата на МВР министър . 48| 8938 |09.09.2011 Трактора набива канчета на журналя . 21| 8535 |06.09.2011 Президентът завеща пиара си на Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads