Реклама / Ads
16| 10500 |07.02.2021 ЪNDERGROUND

Трасе на китайския Ескобар минава през Балканите и България

.
Це Чи Лоп
Балканите са част от трафика на китайска дрога към Европа. В трасето влизат Турция, България, Македония, Косово, Сърбия и др. Преминаването на пратки с различен обем е непрекъснато от поне двайсет години. Това разкрива разследването на Це Чи Лоп, наричан китайския Ескобар. Той бе арестуван преди дни на летището в Амстердам, Нидерландия. Около 17 милиарда долара е годишната печалба ва метаанфетаминовия крал, изчисляват експерти.
 

През Балканите Лоп се е конкурирал с трафика от Афганистан. Кои босове имат превес в тази война за територии и осигурен маршрут, е трудно да се каже. Разследващи обаче са категорични, че китаецът с канадски паспорт е на нивото на легенди като Пабло Ескобар и мексиканеца Хоакин Гусман. Дори има основание да го поставят на по-високо ниво от митичния Ел Чапо…

 

Счита се, че преди да бъде убит Ескобар е притежавал над 30 милиарда долара. Печалбите на Це Чи Лоп обаче са все още в процес на проучване и е твърде възможно да превишат значително съобщените 17 милиарда.

Някога могъщият Гусман обичал да казва: Аз не съм президент на Мексико, но съм босът на Мексико!

 

Ескобар стана депутат в парламента и мечтаел за президентския пост.

За разлика от тях Лоп е известен като изключително скромен човек, който живее със семейството си, грижи се за болен син и не обича публичността.

Вече е съден в САЩ за наркотрафик, но адвокатите му успели да убедят съда, че техният клиент трябва да се грижи за болни членове на семейството си, както и за собствени заболявания.

 

Трафикът през Балканите и през територията на България е заснет с голяма точност от спътник. По примера на колумбийските и мексиканските наркокартели, Лоп създава по своя наркомаршрут „станции“, които се контролират от доверени хора. Но някои от методите му са повече от оригинални. За конфискувана пратка той не наказва „издънилите“ се, а им дава ново количество или заплаща прецаканата пратка. Според него това повишавало лоялността и дисциплината.

 

57-годишният Це Чи Лоп няма шумна биография. Роден е в китайската провинция Гуандун. Израснал е по време на Културната революция. След това става член на престъпната групировка „Дацюан“. Тя била създадена от бивши хунвейбини – фанатични привърженици на председателя Мао, предимно от студенти. Само след няколко години той вече оглавявал най-могъщата триада в Южен Китай.

 

Когато китайската полиция тръгва по петите му Це се изнася в Хонконг, а оттам в Канада. Има сведения, че през 90-те години често е пътувал из Северна Америка и Юго-източна Азия. Създава свои мрежи в Тайланд, Лаос и други региони. Основната му цел е пазара в САЩ. По-късно обаче решава, че има шансове да превземе свои територии и в Европа.

 

Постепенно с времето китайският бос изоставил скромното си поведение и охотно показвал, че е приказно богат и с огромно влияние. Започнал да празнува рождения си ден в ултра скъпи хотели, а за гостите си изпращал частни самолети. Обичал да подарява на гостите си жетони за десетки хиляди долари, за да играят в казината.

Докъде ще стигне сегашното разследване срещу Це Чи Лоп, никой не се наема да каже на този ранен етап. Очаква се да бъдат събрани сведения и доказателства от САЩ, Китай, Канада и други страни. В този процес участва и специалния отдел по борба с наркотрафика на ООН както и европейски структури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10450 |14.01.2021 17-годишно момиче от Шуменско - в неизвестност от близо две седмици . 17| 15147 |13.01.2021 Ужасяващ побой на баща в Панагюрище пред детето му . 2| 8728 |12.01.2021 Предаде се мъжът, заподозрян в изнасилване на две жени . 18| 12715 |21.12.2020 Само във Фрог: Полицията проверява дали Пуйката не стои зад грабежа на инкасо-автомобила в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads