Реклама / Ads
11| 8239 |01.04.2015 ЪNDERGROUND

Цачева гузна - нареди проверка на "Държавен вестник" като притурка на "Телеграф"

.
Цецка Цачева
Шефката на Народното събрание Цецка Цачева е възложила проверка за разпространението на "Държавен вестник" и дали се изпълнява договорът да не се влагат рекламни материали в разпространяваните екземпляри. Ако се установи нарушение, договорът ще бъде развален, съобщиха от пресцентъра на парламента.
 
Поводът за проверката е твърдение на адвоката Менко Менков, който защитава Цветан Цветанов и Цветан Василев, че в неговата кантора е получил в пакет "Държавен вестник", а към него е прикрепен брой на в. "Телеграф". "Така се разпространява "Държавен вестник". Той се явява притурка на вестник "Телеграф. Това е скандално, защото "Държавен вестник е официален орган на Република България, издаван от Народното събрание", заяви Менков.

Разпространението на печатното издание на "Държавен вестник" чрез абонамент и ръчна продажба се извършва след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки и сключен договор за възлагане на обществена поръчка. Съгласно договора изпълнителят няма право и следи да не се влагат рекламни материали в разпространяваните от него екземпляри на "Държавен вестник".

Пръв сигнализира за нарушението с влагането в "Държавен вестник"  на "Телеграф" Фрог нюз още преди няколко месеца. По-късно отговорният редактор на сайта написа и Отворено писмо до председателката на Народното събрание. Ето го:



ОТВОРЕНО ПИСМО

от Информационна агенция ФРОГ НЮЗ
 
Уважаема г-жо Цачева,


 На  19.12.2014 год. всички абонати на Държавен вестник са получили като безплатна притурка вестник „Телеграф“ (считан за собственост на депутата от ДПС-Делян Пеевски). По същият начин той е продван от търговците и най-вече във веригата на "Лафка".


            Искам да Ви обърна внимание на следното:

 Съгласно Закона за „Държавен вестник“, за да се случи този т.нар. прецедент е било необходимо Вие, в качеството си на Председател на НС, изрично да дадете съгласието си за това.

Както ви е известно, "Държавен вестник" е официално издание на Република България, което се издава от Народното събрание

Съгласно Закона за „Държавен вестник“, подготвянето и издаването на "Държавен вестник" се извършва под контрола на Председателя на Народното събрание.

Само извънредни броеве на ДВ могат да се издават, освен по Ваше нареждане, така и по искане на Президента на Републиката и на Министър-председателя.


            Уважаема г-жо Цачева,
Многократните ни опити да се свържем с вас, се оказаха невъзможни. Депутати коментираха, че стореното е абсолютно безобразие и беззаконие, но до един посочваха Вашият кабинет, откъдето трябва да се даде официален и ясен отговор. Затова прибягваме до тази епистолярна комуникация, за да ви зададем следните въпроси:

 1.      Кой и на какво основание е разрешил разпространяването на в. „Телеграф“, като притурка на Държавен вестник? Или обратното - "Държавен вестник" като притурка на "Телеграф"?

2.      На какво основание печатницата „Доби прес“ е приложил в. „Телеграф“ към Държавен вестник и кой е издал такава заповед.

3.      В качеството си на контролиращ орган, какви мерки взехте относно тези незаконосъобразни действия?

4.      В качеството си на контролен орган наложихте ли санкция на извършителя на това незаконосъобразно действие? Кога и какви?

5.      В качеството ви на контролиращ орган, сигнализирахте ли Прокуратурата на Република България, относно това действие, което е в разрез със законите на Република България и Закона за „Държавен вестник“?

  Уважаема г-жо Цачева,

Във връзка с гореизложеното, очакваме най-сетне да отговорите. Вие трябва да дадете пример за спазването на законите в Република България. В противен  случай, ще бъдем принудени да предприемем всички законосъобразни действия, в това число подаването на сигнал до българската прокуратура, както и сигнализирането на европейските компетентни органи, относно извършването на това действие, което може да бъде квалифицирано като престъпление.

 Огнян Стефанов,
отговорен редактор на Фрог нюз
София


Г-жо Цачева, Вие смятате ли, че тази комбинация допринася за повишаване на доверието в институцията Народно събрание, на която сте председател?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10590 |31.03.2015 Трима кавказци убили Никита? . 13| 5356 |30.03.2015 Детето от куфара се казва Никита Леонтев . 0| 5253 |30.03.2015 Мистерии около убитото в куфар русначе? . 20| 8088 |27.03.2015 ЖЕСТОКОСТ! Мъж отряза ушите на кучето си, написа във фейсбук: „Нищо му няма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads