Реклама / Ads
8| 11982 |16.05.2014 ЪNDERGROUND

Ужас от прекратени дела и убийци на свобода

.
Намерени са свидетели на кървавата катастрофа край Луковит на 5 май, при която загинаха двама младежи, а още двама бяха ранени тежко, разказа пред Фрог нюз наблюдаващият прокурор Валентин Вълков. Някои от свидетелите вече са разпитани, търсенето обаче продължава. Не е лесно, тъй като очевидците са от различни краища, допълни държавният обвинител. Ще бъде разпитано и едно от пострадалите момчета, което вече се възстановява. Момичето продължава да е в тежко състояние.
 

Убиецът на младежите продължава да е в ареста. Той е 30-годишен престъпник с 90 криминални регистрации в цялата страна и 12 присъди. Излязъл е от затвора за кражба през пролетта на 2012 години.  

 

Прокурор Вълков обясни, че престъпникът може да получи 3 до 10  години затвор за последното си деяние. Държавният обвинител се зарече, че ще направи всичко възможно арестантът да се сдобие с максимална присъда. Ще поиска такава и заради богатото му криминално досие.

 

Разследваният отрича да е шофирал, но има доказателства, че и друг път е сядал зад волана без да има документи за това.

В момента се изготвят няколко експертизи за установяване на вината на 30-годишния бандит. Най-важна е автотехническата и върху нея работят трима експерти, допълва прокурорът.

 

Припомняме, че на 5 май Влади, Цвети, Ники и Иван тръгват към София, където Влади и Цвети трябвало да държат изпит по право. На 5 км от Луковит обаче в тяхното платно връхлита БМВ, поръчков модел и удря челно колата на младежите. Шофьорът Влади завърта волана на дясно. При удара умират той и момчето, което се вози зад него.

След страшната катастрофа родителите изразиха опасението си, че убиецът ще избяга от правосъдието, както вече се е случвало. Дори да е бил на топло, то е било за кратко. Именно поради тази причина през 2012 година се оказва на свобода вместо да търка наровете и до сега. А затворът щеше да му попречи да лее кръв на пътя и да съсипва човешки съдби!

Дано прокурор Вълков овъзмезди почернените майки и бащи и да се пребори за една по-справедлива присъда! Дано 30-годишният убиец не се измъкне предсрочно от затвора, както обикновено правят шофьорите, престъпили закона! Дано не напусне килията след 2 години подобно на Боян Георгиев, прекъснал живота на Емил Трифонов – Кембъла.  

Припомняме, че на 17 март 2007 година приятеля на шоумена предизвика катастрофа в района на Цариградско шосе заради употреба на алкохол. Кембъла е пътувал в неговия автомобил и е станал жертва на неадекватното му поведение на пътя.

 

“Първоначалната проба за алкохол на Боян Георгиев е показвала 2,1 промила, след това – 1,9. При компютърна симулация на катастрофата се установи, че ако този човек не е употребил алкохол в такова количество, е щял да овладее автомобила. Но рефлексите му са били забавени и това се е оказало фатално”, разказваха по време на делата близките на Кембъла. Те настояваха виновникът за смъртта му да получи усреднена ефективна присъда - 6 години престой зад решетките. Волята им обаче не бе зачетена и неговата присъда бе редуцирана на 2 години.  

 

Първата стъпка за намаляване на престоя в затвора предприе Апелативният съд и Георгиев получи 3 години, след това Касационният съд му приспадна още 1. Впоследствие той бе освободен предсрочно за добро поведение.

 

Сливенският трубадур на ъндърграунда Йосиф Йосифов-Йоско, който подобно на този с 90-те криминални регистрации и 12-те присъди уби двама мъже и рани други двама при катастрофа, също е с намалена присъда. На първа инстанция той получи 8 години затвор, въпреки че прокуратурата настояваше за 15 години лишаване от свобода. Апелативният съд пък му даде 6 години.

Катастрофата стана в столичния квартал „Бояна”.  Според обвинението по време на инцидента той е управлявал джипа си „Мерцедес" с 2,6 промила алкохол в кръвта и с превишена скорост.

Съдът прие, че не може да се говори за загуба на контрола над управлението при положение, че Йосифов е шофирал с малко над разрешената (с 5 км/ч.) за извън населено място скорост, за каквото съдът вероятно приема квартал „Бояна”.

По време на делото защитата на Йоско обяви, че той е парализиран след инцидента и показа медицински документи от ТЕЛК, че не може да се движи от кръста надолу. Виновникът за катастрофата обаче беше сниман как се разхожда из София без помощни средства.

 

Докато едни престъпници успяват да си извоюват по-лека присъда, други биват оневинени, а трети изобщо не стигат до съд. Така Вальо Топлото бе оправдан по едно от делата, а на Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев им бе прекратено разследването, станало известно като „Големия Октопод”. Шестимата бяха обвинени, че са участвали в банда, занимаваща се с широк кръг престъпления – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци, сводничество.

Разследването бе спряно заради разпоредбата, ограничаваща прокуратурата в срок от 2 години да внесе в съда дадено дело или да го прекрати. Групата на „Големия Октопод” поиска обвиненията й да влязат в съда или да бъдат свалени. Прокуратурата обаче така и не предприе нищо и случаят трябваше да бъде прекратен служебно от спецсъда.

 

Обвинение срещу Валентин Димитров - Вальо Топлото не издържа в съда и то бе отменено. На втора инстанция бившият шеф на „Топлофикация" беше оправдан за длъжностно присвояване в особено големи размери - близо 6 млн. лв. Апелативните съдии отмениха и наложената конфискация на цялото имущество на Топлото.

Припомняме, през юни 2009 г. той получи 14 години затвор и конфискуване на собствеността му.

 

Не такава съдебна развръзка иска майката на 16-годишния Ники от Враца, който бе пребит до смърт от охранителите Акулата, Скинара и Цофъра. Но ако тя не бе организирала поредица от протести, те щяха да си останат с обвинението за нанасяне на тежка телесна повреда по хулигански подбуди. Сега те са обвиняеми за опит за убийство. А разследването се влачи с месеци.

 

Един месец след убийството на момчето прокурорът по делото беше сменен и обвинението беше преквалифицирано въз основа на заключението на лекарите от „Пирогов”, че между смъртта на Ники и побоя, който му е нанесен от тримата охранители пред дискотека „Бирхале" има пряка връзка. Все едно някой се е съмнявал...

 

Иван Каменов-Цофъра е един от силоваците на влиятелния бизнесмен във Враца Николай Емилов, който хвърли коктейл „Молотов” в дома на собственика на сайта „Трибали” Даниел Бузовов заради злепоставяща публикация. „Доста хора са си изпатили от Емилов. Държи мутри, които да се разправят с неудобни за него лица. Цофъра, който стана причина за смъртта на 16-годишния Николай Димитров, също е човек на Емилов. Той е ангажиран с охраната на заведението му,  в което бе пребито до смърт момчето”, коментира преди време пред Фрог медийният бос. 

След поредица протести и ходене по мъките на родителите на Ники разследването стигна до съда. На 3 юни той ще се гледа от Окръжен съд – Враца.

 

Момчето издъхна през октомври м. г. след побой пред нощно заведение във Враца. След лечение в местната болница беше прието в столичния институт "Пирогов" и цял месец лекарите се бориха за живота му. Накрая Ники издъхна без да излезе от комата, в която беше изпаднал. 

 

"Черният списък" е дълъг. Тук припомняме само част от него. Нужен е натиск - обществен и медиен върху магистратурата. Но не за да влияе на хода на разследванията, а за да принуди ангажираните с делата да си свършат работата съвестно и професионално.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 257| 26243 |12.01.2012 Шок и ужас в „Октопода” заради руски свидетел . 21| 10762 |30.03.2011 Разиграват ни с горивата като в цирк на ужасите . 8| 21308 |15.10.2010 Ужас! Хиляди българи гинат от анорексия . 18| 11333 |11.10.2009 7 дела в Страсбург за Съвестин - мълчание на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads