Реклама / Ads
274| 10572 |08.10.2013 ПОЛИТИКА

Адемов: Вероятно предстои теглене на нов заем

.
Социалният министър Хасан Адемов
През тази година минималната работна заплата беше увеличена веднъж и смятам, че най-подходящо е тя да стане 340 лева от януари догодина.Трябва да дефинираме термина минимална работна заплата. Това е плащане на хората, които са с най-ниска квалификация. Този минимум трябва да задоволява покупателната способност на тези хора и да зависи от средната работна заплата, както и от инфлацията.
 

Това заяви в сутрешния блок на TV7 социалният министър Хасан Адемов. Всички пенсионери, които са получили право на пенсия преди 4 години, сега получават по-малки пенсии, защото предишните управляващи премахнаха швейцарското правило. Нашата цел е ние да го възстановим. Да, то е най-скъпото във финансово отношение за бюджета, но е най-справедливото при определянето на размера на пенсиите, заяви министърът.

Подкрепям идеята за криминилизиране на неплащането и укриването на осигурителни вноски. В БСП има противници на тази идея и те са от юридическото ядро. През последните години имаше отказ от социална политика и е нормално сега да има носталгия по увеличение на работните заплати.

Всяко едно държавно ведомство трябва да се съобразява със своя бюджет. Правителството се опитва да размрази икономиката и социалните плащания. Трябва да има оптимизиране на държавната администрация. Въпросът тук е, не колко са чиновниците, а как си вършат работата и какви услуги предоставят. Всяко едно правителство идва с идеята да намали администрацията, а се получава обратното, тя се увеличава, разкри социалният министър.

Не може да се противопоставят работещите пенсионери на останалите трудещи се. Работодателят има възможност да прецени, кой да наема и да съкращава от работа. Проблемът с младежката безработица е много голям. От ЕС отпускат 120 милиона евро, които вече са разпределени по определени програми за обучение, квалификация и интегрирани политики. Повтарям, че този проблем е много голям. Не може само нашето министерство да се справи с него.

Трябва цялостно обединение, за да го решим, категоричен беше Адемов. Нашето желание е да има коледни надбавки за всички пенсионери, но не мога да обещая такова нещо. Тези хора жадуват за тези надбавки, след 4 години стегнация. Целта ни е да намерим 35-40 милиона лева, за да дадем коледни надбавки на хората с най-ниски пенсии, които са някъде към 800 000 души. Дано да успеем да намерим повече пари и всички пенсионери да получат надбавки, пожела си министърът.

През последните 23 години никога не е имало лека зима, от гледна точка на социалните проблеми. Очаквам и тази зима да не е по-различно. Искам да се обърна към ГЕРБ и към Лиляна Павлова, за да им кажа, че политика се прави с любов, а не с агресия. Те трябва да бъдат по-малко агресивни.

Бюджетът за следващата година е много важен. Чрез него ще се опитаме да се размразим социалните помощи и да вдигнем на крака икономиката. Най-вероятно ще се наложи тегленото на нов заем, предвид нивото на фискалния резерв и предстоящите плащания. Това ще стане ясно на 1 ноември, когато проекта за Бюджет 2014 година влезе в Народното събрание, обясни Адемов.

В социалното министерство няма поголовна чистка, както твърдят колегите от ГЕРБ. Чист съм пред съвестта си, че не съм извършил политически уволнения, завърши министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9061 |07.10.2013 А. Кутев, спокоен; "Атака" нямало да поиска вот на недоверие . 19| 6057 |06.10.2013 БСП: ГЕРБ отрича отговорността си, очевидно ние трябва да я поемем . 41| 7054 |05.10.2013 Мая Манолова: Конфронтацията в България е страшна . 47| 8477 |04.10.2013 ВСС иска половин милиард за неработеща съдебна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads