Реклама / Ads
46| 7830 |01.08.2023 ПОЛИТИКА

Австрия ще продължи да блокира България за Шенген

.
Герхард Карнер
Въпреки тенденцията за намаляване на броя на търсещите убежище, външният министър на Австрия Герхард Карнер заяви, че страната иска да продължи да налага вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение. Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена, посочи Карнер.

Той съобщи, че през първата половина на тази година от страната са изведени доброволно и принудително 5900 чужденци - с 20 процента повече отколкото през същия период миналата година.

 

"През първата половина на годината повече кандидати за убежище са напуснали Австрия, отколкото са новите подадени молби за убежище", каза на пресконференция Карнер, цитиран от местни медии, предаде БТА.

 

Отделно, по данни на министерството на вътрешните работи, около 18 500 души са избегнали процедурата за предоставяне на убежище, като доброволно са напуснали страната.

 

"Това е положителен баланс, но не е повод за празнуване, а задължение да продължим да работим усилено в тази насока", допълни той.

 

Едната половина от изведените от Австрия между януари и юни чужденци са напуснали доброволно, а другата са били депортирани принудително. Около 31 процента от депортираните, или 1820 души, са граждани на ЕС. Главните страни за депортиране са Словакия (648), Сърбия (557), Румъния (374), Индия (297) и Турция (266). В 704 случая хората, търсещи убежище, са били върнати в други държави от ЕС по Дъблинския регламент, според който молбата за убежище на даден кандидат трябва да бъде разгледана от първата страна, в която той е влязъл на територията на съюза.

 

Карнер отхвърли обвиненията, че австрийски полицаи участват косвено в нелегални "пушбек" (pushback или отблъскване - термин, който се отнася до "набор от държавни мерки, чрез които бежанци и мигранти са връщани обратно през граница – обикновено веднага след като са я пресекли – без да се вземат предвид техните индивидуални обстоятелства и без никаква възможност да кандидатстват за убежище" – бел. ред.) в рамките на операция "Фокс".

 

Твърденията за насилие по време на процеса на връщане трябва да бъдат разследвани и това е задача на Унгария и на Европейската комисия. Това трябва да се разграничава от връщането на границата. Операция "Фокс" е успешна и ще бъде продължена. В момента в операцията в Унгария участват 31 австрийски служители. Според Карнер през първата половина на тази година в Унгария са арестувани около 70 трафиканти на хора.

 

Изявленията на австрийския вътрешен министър бяха подложени на критика от страна на опозиционни партии и граждански организации.

 

Карнер заяви в радиоинтервю: "Факт е, че "пушбек" е насилствено отблъскване на границата. Това е незаконно, вярно е. Допустимо е обаче хората да бъдат връщани обратно на границата, ако нямат шанс да влязат законно. Това прави Австрия, това очевидно прави Унгария, това правят Германия с Австрия, това е нормална практика."

Задачата на австрийската полиция е да опазва австрийските граници, което тя прави и на унгарска територия. Това е допринесло за намаляване на подадените документи за убежище на австрийска територия през първото полугодие, заяви австрийският вътрешен министър.

 

Карнер отбелязва, че маршрутите за трафик на мигранти са се променили само в резултат на предприетите от Австрия мерки, тъй като в други страни от Европейския съюз броят на търсещите убежище нараства. Ето защо той отново призова за преосмисляне на европейско равнище и за прилагане на реформата на ЕС в областта на убежището, както и за инвестиции в защитата на външните граници на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5210 |13.06.2023 Евгений Кънев: Предвид отношението на Радев към новата власт, Гешев би могъл да продължи да тупка топката . 33| 5905 |12.01.2023 Велизар Шаламанов: Тревожно е как президентът защитава Кремъл и блокира помощта за Украйна . 19| 10389 |05.01.2023 Илиян Василев: Радев е блокирал всички служби, митници и разследващи, за да не пречат на руската контрабанда . 5| 4542 |17.11.2022 Андрей Гюров, ПП: Атака срещу демокрацията, битката ще продължи на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads