Реклама / Ads
7| 17912 |11.10.2017 ПОЛИТИКА

Береану за Фрог: Управляващите скачат на журналисти за „Емко”, за да не се разбере плана им

.
Владо Береану
Днешният протест на журналисти е излизане на няколко души, които бяха участници в безобразията на Валери Симеонов и Антон Тодоров, видени по Нова телевизия. От протеста останах с впечатлението, че те не разбират каква е ролята на журналистиката. А тя е, че е коректив на властта, а не отразяване на събития. Това заяви пред Фрог нюз журналистът Владо Береану.
 

Бих подкрепил протест на журналисти срещу собствените им работодатели. Да дойдат всички журналисти от Нова, bTV и т.н. и да кажат: „Да спрем редакционния контрол от собствените ни медии”. Докато има такъв редакционен контрол, всякакъв контрол спрямо властимащите ще е труден.

 

Подразни ме изказване на Светослав Иванов, че политиците трябва да внимават когато са на власт, защото когато паднат от власт върху тях, първи ще им скачат журналистите. Не трябва да скачаш на политици когато паднат от власт, а когато са на власт. Иначе се получава отмъщение и заговор.

 

Проблемът с политиците е, че те стават изключително нагли. За това подразни изказването на Антон Тодоров. Той заяви, че президентът може да свали Виктор Николаев. Не го заплаши, но погледна на това като нещо нормално. Поведението на Тодоров казва: ти няма да ми задаваш въпроси, а ще слушаш аз какво казвам. Върхът видяхме при изказването на нашия вицепремиер Валери Симеонов, който се е самозабравил под влиянието на цялата власт. За първи път в България пресцентърът на МС обявява ултиматум. Работата на пресцентъра е да обявява решения на правителството. Това, което направи Валери Симеонов, означава, че Бойко Борисов постави ултиматум, тъй като го направи от името на правителството и никой не го отрече. Поведението на Симеонов е израз на поведението на цялото правителство, което иска да не се задават въпроси, а да се изтъкват в медиите това, което те смятат за свои постижения. Валери Симеонов ясно каза: Срещу мен има заговор, питате за неща, които не са ми угодни. Той обясни на журналистите какво трябва да отразяват. Излъга без да му мигне окото, защото правителството не е увеличило пенсиите, а само минималната пенсия.

 

Валери Симеонов се подразни от това, че неговите медии, които той финансира, споменат за скандала по Нова телевизия. Единственото, с което мога да сравня случая, е с бившите комунистически медии, в които нещо и да се случи, не се съобщава, ако не се разрешава от партията и правителството. Вижда се абсурдът на самото чувство на управляващите, че те контролират медиите. Всички, които питат, според тях, или действат срещу правителството, или правят заговор, или са комунисти, или са ченгета. Основната причина за тази реакция е, че БСП повдигна въпроса за назначаванията по роднински и приятелски връзки, което е началото на корупцията. Социалистите го правят във всяко свое управление, но решиха да повдигнат този въпрос, тъй като са опозиция и си дадоха сметка, че нищо не правят в този парламент. Това издразни много, защото говори за начина на управление в България.

 

На всичкото отгоре се появява дискусията за борбата с корупцията.  Според управляващите, в никой случай не бива президентът да назначава ръководителя на антикорупционната комисия, защото ще създаде проблем. Ако парламентът го назначи, за тях е хубаво, защото имат мнозинство, ако премиерът го назначи, за тях е още по-хубаво, ако премиерът застане начело, ще е най-хубаво. Всякаква дискусия трябва да бъде спряна, всички журналисти, които я започват, да замлъкнат. „Емко” е пример в това отношение. Прави се опит държавата да прибере една частна фирма, която е нарочена още от падането на КТБ. Обявиха, че не трябва да се говори за „Емко” заради националната сигурност. Истинската тайна, заради която не искат да се говори, е : „Ние искаме да приберем тази фирма, а вие ни пречите.

 

Бойкотира се КСНС, тъй като управляващите не желаят да бъде определен шефа на комисията от някой друг, освен от политическата класа. Бойкотира се, защото корупцията не искат да се дискутира в България. Политическата класа краде от бюджета директно, краде чрез корупция и тази тема не бива да се повдига.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7465 |11.10.2017 Журналист пред Фрог: Властта да знае, че има граница, която не трябва да прескача . 8| 12288 |11.10.2017 Само във Фрог: Яки мъжаги с качулки се внедриха в протеста на журналистите . 13| 24323 |09.10.2017 Асен Йорданов пред Фрог: В България няма журналистика, има слугинаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads