Реклама / Ads
4| 24360 |25.07.2017 ПОЛИТИКА

Борисов ”наряза” Суджука, на Георги Костов дупе да му е яко

.
Георги Костов
Премиерът Бойко Борисов се отърва за часове от Живко Суджука. Подпука и шайката около него в Добрич, очаквайки, че това ще внесе свеж полъх в и без това позавехналия му имидж. Искаше му се да покаже, че е безкомпромисен, щом най-верните му хора са обладани от чувство за безнаказаност и са се превърнали в безскрупулни феодали по места.
 

Вместо възхвала и одобрение, министър-председателят беше залят в медиите и социалните мрежи от поредната вълна на недоволство.  И този път ножът се обърна срещу него. Подигравки също не липсваха, повечето съвсем основателни. Вярно е, че наивниците отдавна измряха и вече няма кой да се закачи на поредната въдица на властта. Дори на първолаците им е ясно, че Суджука и такива като него не действат на своя глава. Ако кривнат от правия път, а то винаги се случва, е защото някой „отгоре” им позволява. За това, разбира се  плащат цената и от самото начало си знаят, че си слагат главата в торбата. Вероятно ги крепи мисълта, че схемата ще е вечна, защото всички са вързани в нея. Иначе биха пукнали от мисли за закон и морал. Но както казват, орташката работа е до време. В един прекрасен момент онези „отгоре” решават, че сгазилият лука е излишен. Я „забравил” да се отчете, я се направил на разсеян в сметките. "Отгоре" знаят, че  по-лесно се отстрелва, когато спусъкът се натисне от прокуратурата. Така и направиха със Суджека.

 

Понякога се разиграва и друга схема, за да отрежат главата на непослушен функционер.  Вика се „придворен” журналист, с непреодолим мерак да блесне, като му се спуска задачата. Имена, документи, снимки-предоставя се всичко необходимо, за да изглежда като „независимо журналистическо разследване”. Следва голям медиен шум, обвинение, мачкане и всичко, както си му е реда. Схемата има отличен превантивен ефект, мобилизира членовете на ГЕРБ,  затяга  се  дисциплината. И най-важното- докато "бушоните" горят, онези „отгоре” остават  чисти. Твърди се, че компрометираща информация се събирала поетапно за всеки партиен функционер по регионите. Тя залежавала, докато не дойде сгоден момент.

 

Всеизвестно е, че за местните структури на ГЕРБ отговаря зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Гербаджии споделят, че до ушите му стигала информация за всичко, което се прави по места. Доверени хора се грижели това да се случва навреме. Казват, че без знанието на Цветанов дори чистачките в общините не се назначавали. Истината е, че от няколко години гербаджийските структури приличат на врящ казан. Обществена тайна е, че хората на Борисов са се хванали гуша за гуша. По-емоционалните се бият кой да заеме по-голяма част от  сърцето му. Рационалните пък се "млатят" , за да се докачат до милионите от поредната обществена поръчка. В структурите непрестанно си подливат вода и си залагат капани, с една дума- сами се топят един друг. Непоносимостта им е стигнала до там, че дори изборите не можели да ги обединят. Твърди се, че Майката на нацията Цецка Цачева станала жертва и не влязла в парламента точно заради зловещи вътрешни интриги. А за всичко това Борисов и Цветанов се правят на ощипани. И винаги се изненадват, когато стане ясно, че хората им деребействат,  изнудват, рекетират и заплашват бизнеса по места.

 

Двамата може и да репетират сценката, в която трябва да се направят на люти и  изненадани, когато се разбере какво съдържа прословутата папка на служебния кабинет срещу бившия главен секретар на МВР и настоящ шеф на митниците Георги Костов. Твърде премереният в изказа си служебен министър Огнян Герджиков не скри, че данните в нея са твърде обезпокоителни. Хора, които са я писали, пък ги определиха като страшни. Въпрос на усещане, ще каже някой. А може и двамата да грешат. Въпреки съмненията, които витаят около дейността на Костов, той беше назначен от Борисов на високия пост без грам колебание. По-скоро изглеждаше, че го прави напук на кабинета Герджиков, който го махна със скандал от вътрешното ведомство. Според служебния премиер, папката Костов отишла директно до прокуратурата. Преди това, обаче може да е минала през няколко партийни централи.

 

Такава е практиката от години.  Безспорно е, че докато Борисов си трае за секретните писания по адрес на  шефа на митниците, той ще бъде заложник. Вечен, едва ли.  Но е въпрос на време, кога онези „отгоре” ще я отворят и публично разгласят. А до тогава на Георги Костов дупе да му е яко.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7899 |21.07.2017 Борисов поиска да се "обезглави" ръководство на ГЕРБ в Добрич . 11| 16583 |21.07.2017 Борисов: Бяхме лоялни до глупост на ЕС, когато спряхме Южен поток . 8| 11639 |17.07.2017 Професор Близнашки: Борисов изживява лебедовата си песен, допуска много грешки, но и опозицията е неориентирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads