Реклама / Ads
0| 7572 |07.07.2022 ПОЛИТИКА

Брюкселска социология: ИТН на ръба в следващо НС, осем партии и пореден ялов парламент

.
Пореден ялов парламент се очертава при нови избори на фона на политическата криза у нас. След като ИТН напусна коалицията, формацията започва да губи доверие и в следващ парламент се очертава на ръба на 4-процентовата бариера. Останалите три партии от доскорошното мнозинство обаче катерят нагоре, показват данните от социологията на брюкселското издание “Politico”.
 

На ръба на 4-процентовата бариера са “Има такъв народ”, а в Народното събрание би влязла партията на Стефан Янев. Важно е обаче да се отбележи, че още от старта на проекта “Български възход”, формацията не катери, а губи проценти. При създаването си партията на Стефан Янев тръгва с резултат 7% и сигурно място в следващо Народно събрание, но само за месец губи цял процент от доверието си и ако тенденцията се запази, може и да не прекрачи прага от 4%. 

 

Разривът в коалицията 

 

Разривът в отношенията между партиите в управляващото мнозинство се оказва преломен момент за електоралните нагласи у нас. След напускането на коалицията, партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” губи солидно доверие - според данните на “Politico” партията е на ръба на нов парламент, ако изборите бяха днес. Сривът е от 2% и то в рамките на месец. Точно обратната тенденция обаче се наблюдава при другите три партии от обърналата се каруца на Промяната. Надолу вървят още ГЕРБ и ДПС.

 

Промяната VS. модела “Борисов”

 

Оказва се обаче, че и при следващо Народно събрание възможностите за съставяне на правителство биха били ограничени. Политическата изолация на ГЕРБ ще продължи, въпреки че според резултатите Борисовата партия продължава да е “първа политическа сила”. Бившите управляващи обаче да не бързат да се тупат в гърдите - резултатите им остават почти непроменени заради твърдия електорат, на който разчитат, било то заради корпоративен вот, било то заради купен вот, било то заради дадени обещания. Партията обаче не получава достатъчно гласове, за да управлява сама, а в следващ парламент няма да има друга формация, с която да успеят да си стиснат ръцете. Поне не и официално. 

 

“Продължаваме промяната” връщат позициите си. Партията на Кирил Петков бе сериозно разклатена на фона на поредица от кризи - инфлация, война, вътрешнополитически трусове. ПП се срина с 5% след изборите през ноември, но в момента плавно се възстановява на 21%, което все още е по-малко от представянето им на изборите в края на миналата година. 

 

Движенията в ляво

 

БСП връща силите си. Левицата изглежда се възстановява от лошото си представяне на изборите през ноември и постепенно връща нивата на доверието си към тези преди година. При избори днес партията на Корнелия Нинова ще бъде трета, а не четвърта политическа сила. Дали левицата краде от вота на русофилите, може да се спекулира. Забелязва се спад в доверието и към “Възраждане”, и към появилия се проект на Стефан Янев “Български възход”. Не се изключва възможността русофилския вот да прелива обратно в левицата. 

 

Ще излезе ли от калъпа “градска десница” “Демократична България”?

 

“Демократична България” е партия, която разчита предимно на млад електорат. Формацията се държи прилично спрямо електоралните нагласи, но все още печели твърде малко доверие. Въпреки това обаче продължава да е един от потенциалните партньори в правителство, борещо се срещу статуквото и ако изборите бяха днес, ДБ ще влезе в НС с 8% доверие. 

 

Без особена промяна за Сараите

 

Особено движение в доверието спрямо ДПС няма. Това не е особено голяма изненада, предвид факта, че партията на Мустафа Карадайъ и почетния председател Ахмед Доган разчита предимно на твърд електорат, базиран на етнически различия. Формацията губи 1% от доверието си спрямо гласовете от 14 ноември миналата година и в следващо НС ще спечели 10%. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9212 |19.04.2022 Брюкселска социология: Срив на ПП, възход на ”Възраждане”, същите партии в НС при избори днес и... нищо ново . 19| 25480 |09.06.2021 И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология? . 3| 5126 |30.01.2017 Радев: Следващото правителство да излъчи представител в ЕК . 8| 6101 |03.08.2015 Следващото КОЙ#избра омбудсмана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads