Реклама / Ads
0| 9211 |19.04.2022 ПОЛИТИКА

Брюкселска социология: Срив на ПП, възход на ”Възраждане”, същите партии в НС при избори днес и... нищо ново

.
Нищо ново няма да се роди в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Известно разместване на парламентарното тесте е налице според социологията на брюкселското издание ”Politico”, но нова управленска конфигурация изглежда по-скоро невъзможна.
 

Докато ГЕРБ се бият в гърдите, че според социолозите отново са първа политическа сила, малко по-задълбочен поглед върху данните показва, че Борисовата партия е качила доверието си само с 1% в месеците след изборите на 14-ти ноември. Казано иначе - ГЕРБ продължава да разчита на твърдия си електорат и ако изборите бяха днес, Борисовата партия щеше да спечели 24%.  


При БСП също не се забелязва особено движение по отношение на доверието. Левицата е успяла да спечели обратно 1% от избирателите и при избори днес би взела 11%. За сравнение - на 14 ноември партията на Корнелия Нинова спечели 10%, но доверието продължава да е рекордно ниско и крахът за левицата е налице. 


Какво се случва в останалите пет партии в Народното събрание обаче е интересно... 


Накъде "Продължава промяната"? 


"Продължаваме промяната" се появи на партийния небосвод в средата на месец септември миналата година и бързо успя да спечели доверието на българските избиратели. С обещания за промяна и нулева толерантност към корупцията формацията на Кирил Петков и Асен Василев спечели 25% от гласовете при изборите на 14 ноември и се превърна в първа политическа сила с 2% пред ГЕРБ, които тогава вземат 23% от  гласовете.

 

В месеците след това обаче на фона на раздори в четврната коалиция и по-бавните темпове, с които партията наа Петков и Василев случват промяната си, доверието към ПП спада. Ако изборите бяха днес, формацията би взела 22% от гласовете - или 3% по-малко. 


ДПС, които някак успяха да се превърнат в трета политическа сила, днес отново биха били четвърта партия в Народното събрание. Партията на Мустафа Карадайъ губи 4% от доверието, дадено й на 14-ти ноември и в момента според социологическите данни би взела 9% от гласовете. 


Възходът на "Възраждане" и ползите от популизма


С популизъм и игра по тънките струни на обърканата българска душа партията на Костадин Костадинов някак успява да печели все повече доверие. Първо бе антивакси реториката и протестите срещу противоепидемичните мерки. Оказа се, че половината от депутатите на "Възраждане" са ваксинирани, въпреки че се изказват яростно против ваксините срещу COVID-19. Това обаче успя да им спечели симпатизанти. 

 

После партията на Костадинов започна да говори за българските интереси по време на войната в Украйна, въпреки че според мнозина формацията играе упорито в полза на Русия, използвайки прокремълска реторика. Това обаче също се оказва печеливш ход за "Възраждане". 

 

Резултатът - според данните на "Politico" "Възраждане" печели 9% от гласовете при избори днес и се нарежда четвърта в Народното събрание. На изборите през ноември партията на Костадинов влезе в парламента на ръба с 5% от гласовете. 


Има ли такъв народ? 


"Има такъв народ" загубиха огромно доверие от изборите през юли до изборите през ноември. Докато на 12 юли партията на Трифонов се нареди като първа политическа сила с 23% от гласовете. Формацията, която така и не успя да излъчи правителство, спечели едва 9% при вота на 14 ноември, а ако изборите бяха днес, щеше да получи едва 6%

 

Къде е "Демократична България"? 

 

"Демократична България е на почти същото място. Партията на Христо Иванов изглежда не може да увеличи доверието към себе си. Ако изборите бяха днес, формацията би получила 7% от гласовете - с 1% повече от изборите през ноември.

 

Въпреки това обаче спадът на доверие спрямо обединението е факт - на изборите през юли ДБ спечели 12% и се нареди четвърта в Народното събрание. През април пък формацията все още държеше над 10% от доверието на избирателите. 

 

Изводите

 

Изглежда раздорът в четворната коалиция в лицето на ПП, БСП, ИТН и ДБ разколебава избирателите. Все още обаче няма категорично разместване на пластовете, което да ни накара да мислим, че при нови избори и нов парламент ще се появи нова управленска конфигурация. 

 

ГЕРБ все така ще бъдат в изолация, тъй като никоя партия не желае да играе с Борисовата формация. Поне не официално. В същото положение са и от ДПС. 

 

Този път обаче играта може да зависи и от “Възраждане”. А това може да бъде опасно.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6590 |01.03.2022 ”Алфа Рисърч”: 54,9% одобряват оставката на Стефан Янев, доверието в Путин се срива . 32| 42159 |12.10.2021 Алфа Рисърч: ИТН се срива, проектът на Петков - Василев става трета сила . 19| 25478 |09.06.2021 И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология? . 35| 7325 |17.12.2020 ”Екзакта” регистрира срив в доверието към Борисов, Гешев и парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads