Реклама / Ads
3| 5544 |14.11.2018 ПОЛИТИКА

П. Чолаков за Фрог: Лобизмът на мнозинството трябва да влезе в следващия доклад на ЕК

.
Петър Чолаков
Едва ли ЕК е наясно, че не всички арести на български граждани са основателни. Виждаме, че обвинението на Десислава Иванчева е пълно с пропуски. Много въпроси могат да се поставят за начина, по който функционира прокуратурата.
 

Това заяви пред Фрогнюз Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

 

Донякъде мониторинговият доклад на ЕК е положителен заради зрелищните арести през тази година – видяхме как бе арестувана кметицата на район „Младост”, видяхме как бе арестувано сем. Арабаджиеви, а сега ставаме свидетели на свалянето на имунитета на депутати.

 

Положителната оценка на ЕК се отразява добре на страната, тъй като ни приближава макар и с малко към Еврозоната и Шенген.

 

Въпреки похвалите народът знае, че не сме цъфнали и вързали. Наясно сме със зависимостта в съдебната система, въпреки че докладът твърди обратното. Имаме главен прокурор, който много често се държи като политик. Спомняме си крилатата фраза от Банкя за него: „Ти сам си го избра”.

 

ЕК се държи с нас като учител с ученик. ЕК знае, че България не се е подготвила по най-добрия начин, но ще й пише Добър 3,5. Не трябва да се подценява докладът по отношение на свободата на словото. Премиерът се засегна от заключението, че медийната свобода у нас е в лошо състояние и  изтъква, че всеки ден се публикуват медийни карикатури. Но карикатурите по никакъв начин не опровергават факта, че имаме медийна среда, която налага дневния ред на управляващите.

 

Едва ли ЕК е наясно, че не са основателни всички арести на български граждани. Виждаме, че обвинението на Десислава Иванчева е пълно с пропуски. Много въпроси могат да се поставят за начина, по който функционира прокуратурата.

 

Ако беше толкова позитивен докладът, едва ли хората щяха да са по улиците днес. Мнозинството в парламента действа като един голям лобист, който защитава интересите на „Лукойл”. Извиненията, които чуваме, че държавата не определя цените на горивата, са несъстоятелни. Логичният въпрос, който си задаваме, е защо „Лукойл” в продължение на години не декларира печалба, заради което няма как да бъде обложен с данък. И този факт трябва да влезе в следващия доклад на ЕК.

 

Попитан дали народното недоволство няма да бутне кабинета, Чолаков заяви: „С нови и нови искания излизат хората да протестират. Това, което ги обединява, е недоволството от правителството. Ще се покачат сметките за отопление и това може да провокира социалното недоволство, което да доведе до сваляне на кабинета. Очаква се една доста напрегната политическа зима".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10710 |03.10.2018 Проф. Н. Радулов за Фрог: Цветанов ще слуша и изпълнява в Европол . 9| 9529 |21.09.2018 Ангел Славчев за Фрог: Тресем се от корупция, а Пламен Георгиев „пее песнички” в градините . 9| 14489 |13.09.2018 Петър Чолаков за Фрог: Не президентът бави оставките на тримата министри, а ГЕРБ . 15| 8693 |05.09.2018 Костадин Костадинов за Фрог: Нашата държава българска ли е сега?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads