Реклама / Ads
50| 9326 |21.06.2023 ПОЛИТИКА

Денков и Тагарев занулиха програмата на Радев за отбраната и споразумение с Украйна

.
Кабинетът ”Денков”
На днешното си заседание правителството реши да оттегли Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от служебния кабинет за одобряване от Народното събрание. На 11 юни министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че и двете приложения в инвестиционната програма изненадващо били засекретени.
 

С решението се оттеглят и други два акта на служебния кабинет, внесени за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за ратифициране на допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

 

С решението за "числеността на запаса на въоръжените сили", което е секретно. Но именно от този документ зависи и бройката на оръжия, които трябва да са налични за нуждите на българската армия. С него кабинетът Донев също се опитваше да блокира предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев. С това на практика се отварят широко вратите за сериозна българска подкрепа на отбраната на Украйна срещу руските окупатори.


"До избирането на редовен кабинет внесените за одобрение решения на служебния кабинет не са разгледани от Народното събрание. Предвид избора на редовно правителство е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в Министерството на отбрана със съдържанието на предложените решения, в което то да направи своите анализи и евентуално да нанесе промени в разработените вече документи", посочват от кабинета.


С решение на Министерски съвет има и друга секира за президента Румен Радев. Правителството одобри състава на българската делегация за Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 г. във Вилнюс. Мисията ни в столицата на Литва ще бъде водена не от държавния глава, а от министър-председателя акад. Николай Денков. В делегацията са също така и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


4

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3744 |11.06.2023 Денков гарантира увеличението на пенсиите от 1 юли. Предлага бюджет с дефицит до 3% . 19| 3864 |06.06.2023 Николай Денков: Не е вярно, че ще пращаме войници в Украйна . 12| 8862 |02.06.2023 Политолози за сценариите за кабинета „Денков-Габриел” . 71| 10432 |23.03.2023 Проф. Тагарев пред Фрог: Радев става все по-ясен в прокремълската си позиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads