Реклама / Ads
29| 15494 |22.06.2021 ПОЛИТИКА

Димитър Ганев: Ерозия в ГЕРБ и лек ръст на „Има такъв народ“

.
Димитър Ганев
На предстоящите избори не знаем кой ще е победител, но знаем кой ще управлява. Вече е ясно около кои партии ще бъде кабинетът, без значение победителят дали ще e ГЕРБ или „Има такъв народ“. Дистанцията им е минимална. Това каза пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев от „Тренд“.
 

Според изследване на „Тренд“ ГЕРБ-СДС се нареждат първи с 21,7%, следва „Има такъв народ“ с 20,2%. Трети са БСП с 16,1%, последвани от „Демократична България“ с 11,2 на сто. Пето място биха заели от ДПС с 10,9%. Последни, според изследването на „Тренд“, са „Изправи се! Мутри вън“, които все пак прекрачват границата и влизат в новия парламент с цели 5%.

 

„Откакто приключиха парламентарните избори на 4 април досега виждаме две тенденции в двете големи партии – ерозия в ГЕРБ и лек ръст на „Има такъв народ“. Разбира се, че резултатът може да бъде обърнат. Решаващи са последните три седмици от кампанията, дори последната една седмица“, смята Ганев.

 

По думите му има още две интриги. „Това е четвъртото място, защото третото изглежда напълно сигурно. БСП просто изглежда със сериозна дистанция от втория и ми се вижда труден вариант, в който може да мине „Има такъв народ“ или ГЕРБ, или пък да падне до нивата на „Демократична България“ и ДПС. Затова казвам, че интригата е за четвъртото място. ДБ и ДПС има абсолютно минимална разлика. И двете формации имат потенциал и ресурс в чужбина, вероятно ще става въпрос кай ще успее да мобилизира именно по-голям дял от вота в чужбина“, смята Димитър Ганев.

 

Той очаква малко над 3 млн. гласували. „При по-висока активност, 55-57%, можем да очакваме победа на „Има такъв народ“. При активност по-ниска от 50% - това е победа за ГЕРБ“, прогнозира политологът.

 

Според него за съставяне на правителство на протестните партии ще им бъде необходим четвърти. „Въпросът е кой ще бъде той. Очевидно няма да бъде ГЕРБ. Затова казах, че не знаем кой ще е победител, но знаем кой ще управлява. В този смисъл дали четвъртият за съставяне на коалиция ще бъде БСП или ДПС, няма да има проблем да съставяне на парламентарно мнозинство на този кабинет“, смята Ганев.

 

По думите му третата интрига е колко ще са формациите в парламента. Придържаме се към формулата 6+1.

 

35% от българите оценяват работата на правителството като положителна, а 42 на сто – като отрицателна. 23% нямат мнение. „В последните два месеца все пак има скъсяване на дистанцията между отрицателно и положително мнение“, уточни той и припомни, че традиционно доверието н правителството е по-ниско.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9652 |26.11.2020 Проф. Димитър Луджев: Провалена управленска политика на ”бащицата” Борисов за коронакризата и С. Македония . 73| 17489 |16.07.2020 Спрягат за премиери Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и Димитър Ангелов . 36| 10907 |16.07.2020 Проф. Коларова: Може да има експертно правителство с премиер Димитър Радев . 24| 12777 |14.07.2020 Политологът Димитър Ганев: Служебен кабинет крие рискове за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads