Реклама / Ads
28| 19358 |30.11.2019 ПОЛИТИКА

Джеймс Пардю: Целта беше Борисов да се покаже в Овалния кабинет заедно с президента на САЩ

.
Бившият посланик на Съединените щати в България Джеймс Пардю Източник: БГНЕС
След срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп като че ли най-оптимистично бе коментирано евентуалното отпадане на американските визи за българите.
 

Друго мнение изповядва Джеймс Пардю, посланик на Съединените щати у нас през 2002-2005 г.

 

„Обикновено не мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията е повече от куртоазия, при която постоянно се изтъква положителният имидж на определена страна. Ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз обичам България, народа ѝ, историята, културата и характера ѝ“, заяви Пардю пред БНР.

 

„Отправям критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. За мен България е чудесна и с голямо бъдеще демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на медийна свобода."

 

"Положението не бе перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължа да го правя, ако е необходимо“, обясни дипломатът.

 

Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва.

 

Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече неколцина ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора вече са в затвора или очакват присъди, напомни Пардю.

 

А и трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, където няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията.

 

Бях разочарован през 2004 и 2005 година, че Европейският съюз не използва позицията, в която беше, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията.

 

Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, създава какви ли не проблеми, категоричен бе Джеймс Пардю.

 

Мога да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите тъкмо заради проблемите, за които говоря.

 

Едно нещо ми се струва значимо: предложението за координационен център на НАТО във Варна. Но това май е всичко.

 

Джеймс Пардю: Отмяната на визите още е далеч В което няма нищо лошо. Всъщност е много добре, че България говори с Вашингтон директно на най-високо равнище, смята американският дипломат.

 

Правителството ви ефективно балансира между руското влияние и участието ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Русия има грамадно влияние в страната ви, най-вече чрез енергетиката.

 

Съединените щати изпратиха много способен дипломат в София. Според мен България извади голям късмет с Херо Мустафа. Тя има огромен дипломатически опит и разполага с всички качества да бъде първокласен посланик в България, завърши посланик Пардю.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8109 |01.04.2019 Радан Кънев: Целта ни е да обединим цялата десница, включително и седесарите . 4| 7062 |21.11.2018 Валери Найденов: Целта на някои от манипулантите на протеста е нова конфигурация на властта . 15| 33367 |18.10.2018 Лъсна целта на срещата между Ахмед Доган и посланика на САЩ . 1| 7031 |02.08.2016 Реформатор: Целта ни е да стигнем балотаж с проф. Герджиков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads