Реклама / Ads
10| 3457 |26.03.2024 ПОЛИТИКА

Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"!

.
Дмитро Кулеба
В интервю за "Politico" главният дипломат на Украйна Дмитро Кулеба отправи няколко остри послания към съюзниците на Киев, които имат нужда от спешно пробуждане. "Дайте ни проклетите "Пейтриът", посочи той. "Европейците не са свикнали с идеята за война - безгрижие, което не могат да си позволят", категоричен е външният министър на Украйна.
 

Произхождащите от САЩ ракети земя-въздух "Пейтриът" са най-добрата отбранителна система за борба с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна.





"Ако разполагахме с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно "Пейтриът", щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение", добави той.

Нуждата от такава защита е твърде ясна за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да разговар с Politico във външното министерство в понеделник, посред бял ден, украинската столица беше атакувана от руски балистични ракети.

 

Няколко силни взрива прозвучаха само миг след като сирените за въздушна тревога се разнесоха из целия град. По това време Кулеба е бил в ботаническата градина на града, за да заснеме видеоклип за предстоящо пътуване.

 

Ракетите са били прихванати от противовъздушната отбрана "Пейтриът". Но девет души, сред които и тийнейджърка, все пак бяха ранени от падащи отломки, включително и в квартала, близо до мястото, където Кулеба е снимал.

 

Искането на външния министър идва в труден момент за Украйна, която се опитва да отблъсне нахлуващите сили на Владимир Путин. Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса.

 

Европейските съюзници се борят да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а Путин, прясно след изкривената изборна победа, се възползва от всяка възможност да засили руската атака.

 

Уморените украински войници в източната част на страната трябва по някакъв начин да удържат линиите си.

"Когато украинските войски губят позиции, нека да погледнем причината за това", казва Кулеба. "Това е така, защото Русия започна масово да използва модернизирани въздушни управляеми бомби".

 

Няма бягство

 

Той обясни, че тези бомби са оръжия, от които "не можеш да избягаш", ако си набелязана цел. "Не можете да го заглушите. Тя просто пада върху главата ви и унищожава всичко. Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите, които носят бомбите", добави той. "Нуждаем се от системи за противовъздушна отбрана на фронтовата линия".

 

42-годишният Кулеба има в кръвта си чуждестранни отношения. Той е син на бивш украински посланик, а самият той има дълга дипломатическа кариера. Въпреки това дори той не може да скрие разочарованието си от забавянето на западната подкрепа и някои от обвързаностите, които са свързани с нея.





Миналата седмица беше съобщено, че САЩ са призовали Киев да спре атаките срещу енергийната инфраструктура и петролните съоръжения на Русия, опасявайки се, че украинските безпилотни удари ще повишат световните цени на енергията. Кулеба не потвърди това, но на въпроса дали понякога има чувството, че западните съюзници искат Украйна да се бори с една ръка вързана зад гърба си, той отговори: "Да, така е".

 

Разбира се, Киев е безусловно благодарен за цялата подкрепа, която идва от Западния алианс, каза той. Но той се притеснява, че действията на съюзниците невинаги съответстват на реториката им и че с напредването на войната те "се връщат към обичайния начин на правене на политика".

 

Той описва порочен кръг - оръжията се задържат, забавят или доставят в недостатъчно количество, а след това съюзниците казват, че Украйна отстъпва, че е невъзможно тя да победи. И съюзниците се питат защо трябва да предоставят на Украйна "променящи играта" оръжия.

"Цялата тази картина на реалността, която си рисувате, е резултат от един прост факт - че украинските войници нямат достатъчно оръжия, защото вие не сте им ги осигурили", каза той.

 

Запитан за пакета от 60 млрд. долара за помощ на Джо Байдън за Украйна, който от месеци е спрян от републиканците на Капитолийския хълм, Кулеба е лаконичен. "Ние ще приветстваме решението", каза той. От октомври миналата година на Украйна са дадени срокове за предоставяне на помощта. "Всеки път, когато чуя нов краен срок, просто си казвам: "Бог да благослови Америка и Конгреса на САЩ" - каза той с усмивка.

 

За Германия, която се чуди дълго дали да достави ракети с голям обсег "Таурус" - друга важна точка от необходимото на Киев, Кулеба посочи: "Уморих се да отговарям на това. Съжалявам. Можете да ме цитирате, нямам нищо против. Но всеки път, когато отговарям на въпроса, получавам раздразнена обратна връзка от Берлин. Оставете го на тях. Те сами се поставят в тази ситуация. Нека намерят изход от нея".

 

Френският президент Еманюел Макрон избягва критиката на Кулеба. След колебливо начало Макрон напоследък втвърди решимостта си - поне в публичните си коментари - като настоя, че Европа не може да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, ако това е необходимо, за да се предотврати победата на Русия. "С удоволствие видяхме, че президентът Макрон еволюира в тази посока", каза той.

 

Макар че Украйна никога не е искала "ботуши на европейски бойни части на земята", лидерите на ЕС трябва да свикнат с мисълта, че "денят може да дойде".





"Напълно наясно съм, че европейците не са свикнали с идеята за война", каза той. "Но това е безгрижие, което европейците просто не могат да си позволят - нито за себе си, нито за децата си", казва той мрачно. "Украйна може да спечели. Но ако Украйна загуби, Путин няма да спре".

 

Джейми Детмър, Politico. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3735 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10708 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ . 24| 4575 |22.03.2024 Анализатори: Европейският "въздух", който обеща Мария Габриел, не се сбъдна . 4| 6091 |20.03.2024 Радан Кънев: Моето вътрешно усещане е, че Борисов се страхува от кабинет Габриел. Много се страхува!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads