Реклама / Ads
19| 8316 |07.10.2014 ПОЛИТИКА

Доцент М. Христов за Фрог : По-добре без правителство, отколкото компрадорски кабинет

.
Доцент Минчо Христов
Загубата ще е по-малка, ако не се състави правителство, отколкото ако се направи компрадорски кабинет. Дано имаме правителство, което да защитава интересите на хората, а не на корпорациите , банките и чуждите посолства. Това каза за Фрог доцент Минчо Христов.
 

Ако се състави такова правителство, каквото имахме досега, а и по-преди, нищо добро не чака България. Ако се създаде правителство, което обслужва отново външни интереси,  например,  поддържа идеята за добив на шистов газ и няма да се занимава с проблемите на здравеопазването, което за мен е проблем №1, както и на безработицата, нищо розово не ни чака. Така че въпросът е какво правителство ще се създаде. Като гледам тези хора, които влязоха в парламента, съм сериозен песимист по отношение на това, което биха могли да направят. Видели сме техните дела и общо взето се възпроизвеждат стари муцуни – и в ГЕРБ, и в БСП, и ДПС и «Атака», започна разговора ни доцент Христов.

 

Според мен анализаторите не обръщат внимание на изключително сериозния проблем с КТБ. Аз съм потресен, че в предишния и в по-предишните парламенти не не се обръщаше внимание на един изключително важен въпрос. В момента по българското законодателство раздаването на необезпечени кредити не е подсъдно. От 2005 г. насам аз се опитвах да променя този закон, като върна тази наказателна отговорност. Сблъсках се в невероятна стена и срещнах невиждан отпор  от БСП, ДПС, «Атака» и дори на представители на ГЕРБ в онзи парламент. Така че за мен това е голям проблем. И започвам да си мисля, че българските политици в момента е възможно да разиграят една сценка, един театър, който да отпуши мощни финансово-икономически  кръгове. Какво имам предвид – след консултациите, примерно се окаже, че не може да се състави правителство по една или друга причина. Това ще доведе до политическа криза, а оттам и до икономическа. Възможно е казусът с КТБ да се задълбочи, да се прехвърли към други банки от същите тези политици, които са пряко отговорни и за раздаването на необезпечени кредити и с кражбите в банките, и за пропуските в закона за гарантиране на влоговете,  тъй като в този закон няма срок за изплащане спестяванията на хората, и това че всички валутни депозити ще бъдат изплащани и то по курса, забележете,  от началния ден на плащането а не от самия ден на плащането. Иван Искров продължава да се крие, продължава да тупка топката, продължава да не се плащат гарантираните влогове на хората. Но големият въпрос  е, колко други банки са в това положение ?! И защо българските политици, които и сега влизат в новия парламент, категорично отказваха да подкрепят предложението да въведем тази наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити.

 

Въпросът е какво правителство ще се състави. Важно е, то да не е компрадорско. Въпросът е каква политика ще води. Ако не се състави правителство, според мен, не е толкова фатално. Отиваме на нови избори и ако хората този път се вглеждат внимателно в делата и биографиите на политиците а не в думите им, при една демократична процедура, може да се превъзмогне кризата, която е надвиснала. По-важно е каква политика ще провежда едно ново българско правителство. Ако то е компрадорско., съставено от компрадорска олигархия, мошеници и лъжци, каквито примери има много през последните години, според мен е по-добре да се върви към нови избори, категоричен е доцентът.

 

А иначе проблем №1, който чака рашение и правителството на Близнашки категорично отказва да реши, е свързан с въпроса за тока. Защо българските граждани се карат са купуват електроенергия от слънчевите централи за 70 статинки киловат, а в същото време електроенергията, която произвежда АЕЦ «Козлодуй», изнасяме за 8 стотинки в съседните страни. Ето това е един въпрос, който ако се реши, цената на тока ще падне с поне едно 30%. Защо продължаваме да купуваме скъпия ток от т.н. «американски» централи, пряка вина за което има Иван Костов, а в същото време изнасяме електроенергия? И твърдя, че ако ситуацията в Украйна продължава да е такава, ако проблемите там се задълбочат, и ако Украйна наистина спре газта, както заплашва, може би ни очаква една изключително тежка зима. Ако спрат доставките на газ, хората масово ще тръгват да се отопляват на ток, а мрежата не е разчетена на такъв товар. Ще започнат да гърмят масово подстанции. И затова недоумявам тези български политици защо политизират един или друг енергиен проблем, а не ги решават в интерес на хората, възмущава се Христов като експерт.

 

Моето мнение за «Южен поток»  е, че като проект е важен за България, доколкото заобикаля една изключително нестабилна дъражава като Украйна. Но също е важно да се види и прецени пак и цената, защото според мен може да падне кажи-речи наполовина. Тук вина носят правителствата, които са сключвали договорите. Но това може да бъде разрешено и от служебното правителство и от ново правителство само ако има политическа воля. Но имат ли такава воля старите муцуни ? Та в Реформаторския блок има хора като Кунева, които са пряко отговорни за високата цена на тока, за закриване двата блока на АЕЦ «Козлодуй», и за продажбата на електроразпределителните дружества. С  тях ли ще се прави правителство ? Само кабелите, ако бяха продадени на скраб, струваха много повече отколкото  приватизираните дружества в цяла България, барабар с почивните им станции и недвижима собственост, със стълбовете и мрежата до къщите на хората. Това е едно голямо престъпление и аз съм потресен, че имаше гласоподаватели за същите тези хора, на които се дължи в момента високата цена на тока. Още плащаме милиони за «Мариците» заради Костов и  американските тарикати. Но хората явно забравят. Ами спомнете си правителството на Сергей Станишев през 2008 г. и криминалния закон за възобновяемата енергия. Тогава предупредих в парламента, че това ще доведе до скок на тока в близките години, на което сме свидетели. Но само четирима депутати от всички гласувахме против този закон. И сега същите хора, които приеха закона, и от БСП , и ДПС, излизат и говорят, че законът бил лош. Потресаващо! И с тези хора ще се крои правителство на малцинството, разсъждава гневно Минчо Христов.

 

Правителството не трябва да е като това на Орешарски, Станишев и Борисов. Пак казвам, това правителство  не трябва да обслужва чужди интереси, а  тези на хората – вземете здравеопазване, енергетика, цена на тока. Аз съм потресен, че в тази криза и при тази беднотия партийните ръководство получават огромни средства и субсидии от държавата. И нито една от тези осем партии, които влизат в парламента не са декларирали, че се отказват от тази субсидия. Това е бандитизъм и кражба. Щом в тази тежка ситуация те са готови да прибират десетки милиони на година, за какво говорим ?!,  възмущава се бившият депутат.

 

Служебното правителство, на което не съм фен, може да доизкара по конституция още два-три месеца, за да се проведат нови избори. Ако се състави правителство и се започнат познати далавери, този път хората може да излязат на улицата не с лозунги, а с подръчни средства и да изметат цялата тази партокрация, която  управлява България двадесет години.

 

Дано Господ ни даде правителство, което да защитава интересите на хората, а не на корпорациите , банките и чуждите посолства. Допускам и другия вариант – политиците да разиграят един театър, да не могат да съставят правителство и в крайна сметка за политическия и финансовия  срив отново вината да е у хората, казва в заключение доцентът от Техническия университет.

 

Доц. Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. Вносител на повече от 100 закона – за отзоваване на депутатите и отмяна на техния имунитет, премахване на доплащането в болниците и ДДС върху лекарствата, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването й за здравеопазване. Водещ на предаването „Премълчани истини” по телевизия Евроком.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6143 |07.10.2014 Политолог пред Фрог: Ноември нов кабинет или избори през декември . 39| 6605 |01.10.2014 Политолог пред ФРОГ: Плевнелиев страда от властова болест . 12| 5790 |30.09.2014 Х. Александров за Фрог: Политиците ни умеят да управляват единствено зависими поданици . 9| 6970 |28.08.2014 Б. Великов пред Фрог: Ще даря на РБ 10 000 лева, а не милион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads