Реклама / Ads
7| 6654 |28.03.2014 ПОЛИТИКА

ДПС гласува с Бойко за Изборния кодекс

.
ДПС ще подкрепи поправките на ГЕРБ в Изборния кодекс за увеличаване на членовете на ЦИК от 19 на 20, заявиха депутати от Движението. Така ДПС ще получи реално полагащите им се трима членове в ЦИК, но отново ще гласува заедно с ГЕРБ и срещу волята на БСП.
 

Цял ден вчера продължиха совалките между политическите централи на управляващите и опозицията заради деликатния момент, в който ДПС за втори път в рамките на няколко дни ще подкрепи ГЕРБ. "Внасянето на промените от хората на Бойко Борисов в Изборния кодекс, с които да се промени броят на представителите на отделните политически сили в ЦИК, е опит да се замаже нарушението, с което бе отнето едно място от ДПС", каза депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ, визирайки указа на президента Росен Плевнелиев с орязаното място за ДПС. И допълни: "Ние ще обсъдим внесените от ГЕРБ предложения, но не сме ние тези, които ще измием лицето на Плевнелиев".

От ДПС неофициално коментираха, че текстовете за поправка на Изборния кодекс от ГЕРБ се нуждаели от корекции, но това ще стане в правна комисия следващата седмица. В същото време се очаква хората на Лютви Местан да подкрепят БСП в жалбата до Конституционния съд по указа на държавния глава, с който се разпределят квотите в ЦИК. Текстът до конституционните съдии ще бъде готов днес. Но червените са категорични, че е абсурдно да гласуват заедно с ГЕРБ предложенията им за промяна на състава в ЦИК. Аргументите ни са, че при четен брой членове на ЦИК - 20, комисията не може да вземе решение, ако има паритет 10 на 10 гласа, обясняваха соцдепутати.

Смут в кулоарите на БСП обаче внесе изявление на червения депутат Филип Попов. "Трябва да се възстанови балансът в ЦИК, все още се обсъжда дали ще подкрепим промените, но не е наша работа да вадим президента от кашата, в която той сам се забърка с този указ", каза Попов. Така преди поредната кратка почивка по време на пленарното заседание избраниците от БСП не знаеха каква ще е официалната позиция на партията. Лично лидерът Сергей Станишев обаче дал да се разбере, че поправките на ГЕРБ за ЦИК ще се коментират на заседание на парламентарната група, но "от сега да се знае, че БСП няма да гласува с ГЕРБ". "Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И нарече "измислици" въпросите за затопляне на отношенията между ДПС и ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6839 |06.03.2014 Разочарованите от ГЕРБ ще гласуват за коалицията на Бареков . 54| 7170 |24.02.2014 Президентът да реши бързо за Изборния кодекс, подкани Манолова . 60| 8022 |10.02.2014 А. Кутев: Данъците са по-важна тема от електронното гласуване . 18| 17373 |31.01.2014 Бойко и Цецо на необитаем остров, Серго кара ски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads