Реклама / Ads
5| 8591 |24.02.2023 ПОЛИТИКА

Емил Соколов за Фрог: Статуквото създава ”патерици”, за да разпилее гражданската енергия

.
д-р Емил Сколов, политически анализатор
Анализаторът д-р Емил Соколов посочи, че размяната на реплики при реденето на листи доказва как хора с кауза могат да станат жертва на собствените си амбиции и да компрометират това, за което се борят. Според Соколов, ако гражданите не са съгласни със злоупотребите на политиците, е препоръчително да гласуват. Анализаторът заяви, че ИТН се разпадна, за това статуквото създава „патерици“, за да разпилее гражданската енергия, а наличието на толкова сходни партии, цели да обърка избирателя. Соколов изтъкна, че е недопустимо ЦИК да създава предпоставки за съмнение в честността на изборите.
 

Как ще се отразят битките за реденето на листи между ПП и ДБ, на които станахме свидетели, на избирателната активност?

 

Не мисля, че това ще повлияе на избирателната активност. За съжаление за пореден път ставаме свидетели на това как отлични професионалисти и хора с кауза могат да станат жертва на собствените си амбиции и да компрометират всичко, за което са се борили. Консенсусът е нещо, което изобщо липсва от българската политика, но е особено важно за функционирането на всяка организация, включително и партиите.

 

Как ще се отрази на избирателната активност огласяването на санкциите по Закона „Магнитски“, касаещи лица, които са свързани с ГЕРБ? Възможно ли е тази информация да подтикне повече хора да отидат да гласуват?

 

Санкциите показват едно – партия ГЕРБ в лицето на Владислав Горанов  и с благословията на Бойко Борисов е ощетила българските граждани. Тук вече зависи от гражданите как ще реагират на тази информация. Ако са съгласни политиците да извършват злоупотреби и това да няма никакви последствия, могат да си останат вкъщи. Ако не са съгласни, препоръчително е да го покажат като отидат и гласуват. Няма друг начин, когато прокуратурата отказва да си свърши работата.

 

Какъв знак е това, че Ива Митева и Любомир Каримански от ИТН правят нов политически проект?

 

Знак е, че ИТН окончателно се разпадна и статуквото търси да създаде патерици, за да разпилее гражданската енергия. Силно се съмнявам проектът им да постигне някакви по-сериозни резултати, но в България политическия инженеринг е много креативен и ще бъде интересно да видим какво ще измисли този път.

 

Какво означава, че преди изборите стари партии като Левицата и НДСВ са „изтупани от нафталина“ и влизат в битка? Сред тях е ИТН, които според последното социологическо проучване са на ръба да влязат в НС с 3.9%.

 

ИТН няма да влязат в следващия парламент. Шанс имат, ако избирателната активност е около 35%. Ако е над 40%, ИТН ще останат извън парламента. Създаването на толкова много партии със сходен профил, цели всякак  да обърка избирателя, дори и технически. Отново ще имаме избори с 30 партии със сходни имена. Гласовете на партиите, които не влязат в парламента, се разпределят. Както казах, пилее се енергия.

 

Валиден аргумент ли е, че ЦИК реши да улесни своите членове на секционните избирателни комисии да има една обща колона, в която се сумира вота от гласуването с хартия и на машина. Какви предпоставки създава това?

 

Това създава предпоставки за злоупотреби, тъй като прави машинното гласуване непроследимо. В последните дни се заговори за отмяна на това решение, което ще е най-разумно. Да се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите само ще навреди на активността, а това е недопустимо.

 

 

Емил Соколов е д-р по „Модерна британска история“ от престижния университет „University of Exeter“ във Великобритания, политически анализатор, кандидат за народен представител за 48-то Народно събрание от партия Продължаваме промяната от втория Многомандатен избирателен район – гр. Бургас.

 

Интервю на Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14440 |07.02.2023 Емилия Милчева: ГЕРБ в Бермудския триъгълник на корупцията . 16| 15173 |12.12.2022 Иван Бакалов пред Фрог: Най-много ме забавлява кандидатурата на Прошко Прошков за министър на транспорта . 4| 10078 |06.10.2022 Проф. Емилия Занкина: ГЕРБ няма да направи кабинет, всички партии се надяват на повече гласове при нови избори . 0| 44462 |06.06.2022 Първо във Фрог: Човек от кабинета “Борисов 1” се спряга за евентуален премиер. Фирмата му разпределя милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads