Реклама / Ads
8| 9096 |19.10.2019 ПОЛИТИКА

Евронюз: Тръмп даде зелена светлина за турски геноцид срещу кюрдите

.
„Когато турците „просто минават“ през територия, понякога остават 500 години. Питайте българите, които прекараха 500 години под жестоко османско управление. И да не забравяме турския геноцид срещу арменците през Първата световна война, който турската държава отрича и до днес.
 

Затова, когато чух новината, че американският президент Доналд Тръмп е оставил Ердоган да влезе в кюрдските части на северна Сирия, бях много обезпокоена. Това е наистина лоша новина.

 

Решението е американско предателство срещу кюрдите, които изнесоха битката срещу Ислямска Държава върху раменете си. Като близък американски съюзник (до скоро) в борбата срещу този тумор, кюрдите не заслужават това, особено след като премахната защитните си позиции на границата с Турция, за да насочат всички сили към битката с ИДИЛ, след обещанието, че ще бъдат пазени от американците от турски атаки. Затова решението оставя командирите на кюрдските части озадачени.

 

Това, което Ердоган е планирал няма да е мирно изтегляне на кюрди от зоната. Силите на Ердоган се очаква да заличат големи части от кюрдското население.

Ердоган е размахвал пръст на кюрдите в Сирия неведнъж, наричайки ги терористи.

 

Решението на Тръмп да даде зелена светлина на Ердоган е в силен контраст с предишни обещания, че Америка ще ги защити. През последните дни, Тръмп обещаваше да унищожи икономиката на Турция, ако той атакува кюрдите.

 

Какво причини този завой на 180 градуса – и дали това е свързано с процеса по импийчмънт на Тръмп – е в момента неясно. Оттегляне на американските части със сигурност се дискутираше, но до този момент се отхвърляше. Въпросът за това какво

 

Турция е предложила на Тръмп остава отворен, в контекст на призиви за импийчмънт на американския президент.

 

Съединените Щати пращат на съюзниците си в Близкия Изток и всъщност навсякъде по света грешното съобщение: „ще ви използваме докато ни трябвате и после ще ви хвърлим на вълците“. Това накърнява американския имидж и световно лидерство.

 

Друго съобщение, което може да се разпознае, е че американската външна политика може да се промени за ден, по прищявка.

 

Прогнозата ми е, че сме свидетели на началото на турски геноцид срещу кюрдите. Тръмп отчасти ще е виновен. Така не се прави външна политика.“

 

Ивета Чернева, автор по сигурност и човешки права, служил в ООН и Американския конгрес

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6442 |09.10.2019 Ивета Чернева в Ню Йорк Таймс: Предаде ли кюрдите Тръмп? . 14| 7935 |03.10.2019 Гешев отговори на Панов: Съдебният съвет вече ми даде висока оценка . 9| 14292 |01.10.2019 Властта пак даде рамо на братя Домусчиеви . 10| 6941 |28.09.2019 Доц. Георги Чанков: Руснаците могат да се договорят с Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads