Реклама / Ads
9| 7110 |05.10.2019 ПОЛИТИКА

Франция и Холандия не искат Македония и Албания в ЕС

.
Франция и Холандия са най-силните противници на идеята Македония и Албания да се присъединят към ЕС през следващите години заради историята на корупцията и организираната престъпност в региона, пише британският вестник Daily Express, цитиран от Информационна агенция ”Фокус”.
 

Хага и Париж се опасяват, че двете държави от Западните Балкани не са направили достатъчно, за да намалят корупцията преди започването на процеса на присъединяване. Длъжностни лица и дипломати смятат, че престъпниците, които понастоящем действат в Албания и Македония, ще се опитат да злоупотребяват с единния пазар на ЕС, когато е договорен достъп.


Те са обезпокоени, че съществуващите проблеми с нарушителите на правила Румъния и Унгария вероятно ще обхванат и новите членове.


Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Давид-Мария Сасоли, както и Урсула фон дер Лейен, която ще поеме Европейската комисия следващия месец, заявиха, че преговорите за присъединяване трябва да започнат „не по-късно“ от този месец. В съвместно писмо те написаха: „Вярваме, че сега е моментът за започване на преговори за присъединяване с двете страни.“


Те добавиха: „През юни се съгласихме да постигнем ясно и съществено решение относно започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания не по-късно от октомври 2019 г.“ 

 

Франция е начело на малкото страни от ЕС, които се надяват да се сложи край на преговорите през следващите седмици.


Според европейски източници Париж твърди, че Брюксел трябва да бъде по-фокусиран върху реформите сред съществуващите членове, преди да реши да увеличи редиците си.


Появи се напрежение между Германия, Франция и Холандия тази седмица, когато Бундестагът гласува за начало на преговорите за присъединяване. Париж и Хага вече няма да могат да използват Берлин за прикритие, като спорът заплашва да избухне на срещата на върха на Европейския съвет този месец.


Въпреки противопоставянето, Македония е "много оптимистично настроена" по отношение на шансовете си за преговори с ЕС. Радмила Шекеринска, вицепремиерът на страната, заяви пред AFP: „Не очакваме членство утре.Това, което очакваме, е да започнем трудния и предизвикателен процес на присъединяване.“


Страните на ЕС се съгласиха преди повече от година, че преговорите трябва да започнат, но през юни те отложиха вземането на официално решение за октомври. Унгария, Полша, Словакия и Чехия заявиха, че Сърбия трябва да се присъедини към блока. "Стабилността на Балканите е в интерес на ЕС. Ако Сърбия отговаря на условията за членство, ЕС трябва да бъде разширен.", каза унгарският президент Янош Аддер. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5981 |19.09.2019 Левите искат от Манолова да махне мутрите от общината . 8| 9498 |18.09.2019 Правителството на Валенсия даде ход на преписката против назначаването на Пламен Георгиев . 10| 6965 |27.08.2019 „Галъп интернешънъл“: 56% от столичани искат София да има нов кмет . 4| 6249 |27.06.2019 ДПС пак се извъртяха, искат 1 лев субсидия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads