Реклама / Ads
63| 12424 |19.11.2010 ПОЛИТИКА

Гаф след гаф води ГЕРБ към тежка зима

.
Мира Радева
Необратимо спадане на рейтингите и продължение на кризата прогнозираха в сутрешния блок на Нова телевизия журналистите Валерия Велева и Емил Спахийски за управляващите от ГЕРБ. Социологът Мира Радева анализира скандала с Никола Филчев и капаните, в които са се хванали управляващите след този гаф.
 

Първопричината за разговорливостта на бившият главен прокурор Никола Филчев е вътрешният министър Цветан Цветанов
, това заяви в ефира на Нова телевизия журналистката Валерия Велева. Според нея шефът на МВР е допуснал голяма грешка като е влязъл в този капан, защото от този скандал ГЕРБ може само да загуби. Създава се едно усещане за връщане в ченгечийството по времето на Костов, когато постоянно се вадиха компромати. Това хората не го искат. Връщането в този период е отклоняване на вниманието от истинските проблеми в ГЕРБ и на някои хора от партията. Според Велева определението на Цветанов като „таралеж” дадено от Борисов обърква хората и те не знаят какво точно трябва да означава това, понеже в България непрекъснато си говорим за демокрация и демократични норми, означава ли това определение, че който се захване с вътрешния министър трябва да очаква проблеми. Журналистката бе категорична, че скандала с обвиненията срещу Никола Филчев ще отмине, но кризата- не. „Ще падат рейтинги. Лекият спад е трайна тенденция. И това, което каза премиерът, че с няколко операции ще върнат рейтинга на вътрешния министър, просто няма да стане.” прогнозира Велева.

Според социолога Мира Радева поведението на бившия главен прокурор Никола Филчев не остави впечатлението, че той има психически проблеми, както казват, а тъкмо обратното. Всичко заприлича на една махленска свада и никой не вярва, че ще последват обвинения срещу Филчев. Сред управляващите има начална фаза на паника. Наказателните операции, които трябваше да съборят незаконни строежи в Слънчев бряг се оказаха бутане на бараки и на трети етажи, а хората очакваха да се срутят цели хотели. За обикновения човек това звучи така : които има пари си е подковал нещата и няма да пострада. Другият голям гаф е изказването на Борисов, колко хубаво е било управлението на Тодор Живков, коментира Радева в сутрешния блок на Нова. „Десните наострят уши и казват, че се поставя под съмнение какво се е случвало през последните 20 години в България” заяви социологът. С поведението си управляващите си залагат и още един капан. При него Цветан Цветанов не може да си отиде просто така, защото той е един щит пред Борисов. Ако той падне от власт, Борисов ще трябва да понесе целият натиск, който и сега не е малък върху премиера. Не е така просто да си отиде вицепремиерът, защото ще падне цялата пирамида ГЕРБ, ако обаче Борисов си отиде - ГЕРБ въобще няма да го има. След като снощи премиерът заяви, че подкрепя МВР-шефа, той изгуби ориентацията си за добро и лошо, защото преди когато някои друг в ГЕРБ бе сгафил веднага си е отивал. Борисов беше много ефективен в това.

Журналистът Емил Спахийски също коментира, че голямата емблема на ГЕРБ – борбата с престъпността се пропуква, те понасят загуба след загуба на този фронт. Това е все едно да кажеш, че предизвикваш Филчев на дуел и да отидеш на бойното поле без пистолет. Никола Филчев с поведението си през последните няколко дни също оставя повод за съмнение след като реагира по този начин. Той бе категоричен, че Бойко Борисов не защитава достатъчно Цветанов. Министър-председателят усеща, че примката се затяга все повече около него, защото ако се провали Цветанов се проваля и Борисов. Според Спахийски премиерът много добре знае защо хората са харесвали Тодор Живков- той е бил много добър като управляващ, но хората около него не са ставали за нищо.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9518 |16.11.2010 В. Сидеров: След Ал. Петров, чакаме Маргините и Маджо да станат президенти . 89| 12712 |28.10.2010 След 20 години Първанов готви нов 10-ти ноември . 35| 7282 |20.10.2010 ГЕРБ прецака Волен в парламента, бяга от дебат за Турция в ЕС . 56| 12075 |13.10.2010 "Атака" стегна примката около ГЕРБ - иска незабавно референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads