Реклама / Ads
37| 11243 |08.01.2023 ПОЛИТИКА

Христо Грозев: Цената на ”свободното слово” в България е от 150 до 300 евро

.
Христо Грозев
Разследващият журналист Христо Грозев посочи, че има голяма концентрация на руски агенти в български политически партии, които са извън парламента, както и в иконочиеския елит. По данни на Грозев става въпрос за хиляди души. Журналистът изрази надежда българските служби да имат поглед върху това.
 

Журналисът Христо Грозев каза по Нова телевизия, че името на македонския гражданин, през който минават парите за писане на дезинформационни дописки, е Данко Тодоровски. Както става ясно заплащането за тях е с незначителни суми - от 150 до 300 евро. Става дума за статии, които имат сериозно влияние за общественото мнение. Данко Тодоровски получава задачи от Русия за осъществяване на дезинфорация и така разпределя писането на текстове. От това става ясно, че цената на свободното слово в България се движи до 300 евро за статия.

 

Христо Грозев каза още, че в телефона на генерал от Руското военно разузнаване (ГРУ), е имало и българки номера на хора, които явно изпълняват конкретни поръчки. Руският военнослужещ се занимавал със саботаж и принудително сваляне на самолет в Украйна преди време. Грозев посочи, че взривовете в складове с военно оборудване са свързани с представители на ГРУ.

 

Стана ясно, че още през 2016г. грозев е бил предупреден, че не е желан в Русия, защото от тогава има черен печат. Според него това е сигнал до всички журналисти – "внимавайте до къде пътувате, защото може да попаднете на определена територия и да бъдете екстрадирани в Русия."

 

Христо Грозев каза, че в момента е в Лос Анжелис, САЩ, заради прожекцията на филма „Навални“. Той посочи, че има страни, където не е проблем и не се страхува да каже къде е. Грозев посочи, че не се учудва за заплахите, тъй като работата му е свързана с разследване на потенциални престъпления. Според него рискът за живота му се е повишил потенциално с това, че Русия го обяви за издирване. Той посочи, че може да бъде нападнат както от бивши служители на специалните служби, така и от хибридни бойци.

 

Христо Грозев сподели, че в Австрия има постоянна охрана: „Възраждане“ предложи да ме екстрадират в Русия. Страшно е да се върна в България, щом парламентарна група има такива идеи. Логиката на „Възраждане“ е, че всеки журналист, който пише на военна тематика, става „военен разузнавач“.

 

Грозев посочи, че представителите на правоохранителните органи са се свързали с него: "Още не е ясно за какво съм издирван. Всички разследвания имат сериозна цена за Путин. Отделът за международни убийства и саботаж не може да пътува, защото са разобличени и се знае кои са." Грозев бе категоричен: „Изчезна митът вътре в самата Русия за непобедимостта на Федерацията“ и за това много ги е яд.

 

Журналистът посочи, че ден-два след чуждестранните служби и българските са направили сериозен опит да се координират със своите чуждестранни колеги, за да работят в защита на сигурността на журналиста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6829 |08.01.2023 Христо Иванов: Трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ . 6| 4467 |20.12.2022 Христо Иванов: Ще се отнесем отговорно към подадената ръка от ПП . 4| 13375 |10.11.2022 Аз съм връстник на Христовата ни демокрация. За 33г. се появиха олигарсите и мутрите, но остана надеждата . 2| 7352 |17.09.2022 Христо Петров-Ицо Хазарта: Политиците приемат властта като ”игра на Господ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads