Реклама / Ads
17| 6186 |11.05.2023 ПОЛИТИКА

Христо Иванов за Гешев: Стана нетърпим и за онези сили, които го крепяха на поста

.
Това е важна политическа заявка, която сe ползва с моята подкрепа. Въпросът е как това няма да се превърне в поредния празен опит при настоящия състав на ВСС. Трябва да започне да се конструира новия състав на ВСС, който може да се произнесе обективно по една такава инициатива, за да има тя резултат. Това заяви в кулоарите на парламента Христо Иванов от коалиция ”Продължаваме промяната - Демократична България”.
 

След странния инцидент с Гешев, който повдигна въпросителни и съмнения за инсценировка, той вероятно стана нетърпим и за онези сили, които го крепяха на поста. Трябва са сме сигурни, че не става дума за освобождаване от един човек достигнал отвъд своята полезност. Ако на мястото на Гешев бъде назначен човек, например с профила на Сийка Милева, това няма да е съществена промяна.Въпросът е каква е идеята на Мария Габриел и ГЕРБ за това да променим Прокуратурата и ВСС. Чух, че тя каза и за конституционните реформи, което също е позитив. В очакване съм да чуя идеите им, посочи Иванов.

 

По думите му идеята не е само смяна на някоя по-удобна фасада със същото съдържание.

 

Виждам отчитане на реалности. Искам да видя дали това включва съществени идеи за дълбока промяна в Прокуратурата и ВСС. Трябва да намерим начин да не отидем на изброи, да има правителство и да има съдебна реформа. Ние сме обявили ясно ограниченията, в които работим. Те не са неясни за ГЕРБ. Решението е да продължим разговорите, за да има решения. Въпросът е не само да се направи политически жест, а да сме сигурни че това води до промяна, уточни Иванов.

 

Той коментира и защо коалиция ПП-ДБ не отидоха на срещата с Мария Габриел. "Вероятно дължа извинение на г-жа Габриел. Темата за това да присъстват всички лидери на срещата беше повдигната от мен. Не знам защо нещо,което беше въпрос на нормална координация, се е превърнало в такъв публичен сюжет. Според мен трябва да се избягват тези неща. Надявам се, че такава среща ще има. Това не трябва да е протоколна среща. Ние не бива да се отказваме от усилията България да има правителство. Имайки предвид ограниченията, които имаме", отбеляза Христо Иванов.

 

На въпрос кой трябва да е новият главен прокурор, Иванов коментира: "Ние като политическа формация не можем да имаме фаворит за главен прокурор. Мой приоритет е да сменим системата, по която се избира и контролира главният прокурор".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6840 |09.05.2023 Христо Панчугов пред Фрог: Предложението на Борисов е опит за уйдурма . 11| 5035 |08.05.2023 Илиян Василев: Росен Христов с поредните изцепки в Народното събрание . 12| 8759 |29.03.2023 Проф. Минчо Христов пред Фрог: Кандидатите за депутати се интересуват само от собственото си его и как да забогатеят . 3| 4171 |28.02.2023 Христо Петров-Хазарта влиза в битка срещу Борисов, Нинова и Костадинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads