Реклама / Ads
22| 6239 |22.12.2021 ПОЛИТИКА

Христо Иванов: Ще поискаме изслушване на Янев за позицията му за разполагане на допълнителни войски

.
Източник: БГНЕС
”Демократична България” ще иска изслушване в комисията по отбрана (когато бъде създадена) на военния министър във връзка с позицията му за разполагане на допълнителни войски на наша територия.” Това коментира пред журналисти председателят на ПГ ДБ Христо Иванов.
 

В социалната мрежа Facebook министърът на отбраната Стефан Янев написа,"че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност". В този смисъл той не счита, "че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България".



ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност, отбеляза Христо Иванов. Защото вярваме, че не може страната ни да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на "експанзионистичната политика в региона на Кремъл". От тази гледна точка, щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще инициираме изслушване на военния министър да изясни позицията си, оценките си, на какво стъпва в тях, посочи още Иванов.

 

По думите му, ако има предложение за увеличаване на американското военно присъствие у нас, ДБ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на отбраната ни и способността да противостоим на нарастващите от най-различно естество "пълзновения от страна на Руската федерация в региона".



Конкретно дали има такова предложение, за какво става дума, какви са аргументите "за" и "против" искаме да чуем в комисията, нужно е добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6423 |16.11.2021 Иво Мирчев последва Христо Иванов и също хвърли оставка . 4| 7333 |10.11.2021 Христо Иванов за снимките от спалнята: Борисов е разполагал със суми от поне половин милион евро /видео/ . 6| 18687 |26.09.2021 Иво Христов: Президентът прави сложен дипломатически пилотаж, Радев е безалтернативен . 8| 7832 |13.09.2021 Христо Иванов: Имахме 12 години управление, доминирано от ГЕРБ. Излизаме от това трудно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads