Реклама / Ads
0| 5490 |08.07.2015 ПОЛИТИКА

Янаки Стоилов за Гърция: Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората

.
„Гръцкото правителство и европейските институции спешно трябва да намерят отговорно решение. Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората”.
 

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание  и зам.-председател на НС на БСП  Янаки Стоилов. Той обясни, че мнозинството от гръцките граждани са решили да вземат съдбата на своята държава в собствените си ръце. „Тези хора имаха силата да се противопоставят на налаганата дълги години неолиберална политика  на големите финансови институции, които чрез поредица от кредити изтощаваха икономиката на страната”, заяви Стоилов. Той подчерта, че Гърците са се противопоставили на европейската бюрокрация, която навлязла в инерция от предишните години и в много случаи не държи сметка за действителните интереси на страните и на европейските граждани. „Нуждаем се от ЕС, който не е просто съюз на големите корпорации, а Европа, в която да има възможности  за икономическо развитие, хората да имат доверие в институциите и Европа”, заяви зам.-председателят на БСП.

 

Стоилов подчерта, че резултатите от референдума в Гърция  са постигнати при неимоверен натиск отвън, от социологически агенции, които са се опитвали да променят драстично общественото мнение. Като пример той даде и медиите, които са представяли случилото се в Гърция под заглавието „Трагедията в Гърция”, а по време на бомбардировките над Косово, заглавията са гласяли „Кризата в Косово”. „Когато се убиват хора – това е криза, а когато гражданите се произнасят по въпроси, които засягат техния живот – това е трагедия”, учуди се депутатът от левицата.

 

Не е важно дали политиците са избирани или назначавани, а кой взима решенията


Янаки Стоилов подчерта, че не се знае дали българските граждани няма да поставят въпроса за плащането на взетия от правителството  „Борисов 2” заем от 16 млрд. лв.

 

„Трябва да се знае, че когато длъжностни  лица подписват документи и взимат решения, които се окажат незаконни и в грубо противоречие с националните интереси, някой трябва да носи отговорност”, категоричен бе зан.-председателят на левицата. Той подчерта, че българските граждани искат да изказват своето мнение главно по-въпроси, които соцаилно и икономически ги засягат, а не само по политическата система и изборните правила. „Толкова ли е важно дали ще бъдат избирани или назначавани политиците, ако някой друг диктува техните решения.

 

Стоилов бе категоричен, че изборите сами по себе си не могат да спасят демокрацията, те са само един от стълбовете на тази демокрация, но той може да бъде срутен, ако не действат другите фактори, които предизвикват доверието на гражданите.

 

Той коментира, че трябва много внимателно да бъде планиран референдумът в България и да се отправи въпрос към управляващата партия - Подкрепя ли фашизоидните идеи на кмета на един областен град, че  част от хората с избирателни права не трябва да гласуват и на определени места не трябва да се гласува. „Това ли е вашата идея за демокрация – не да се борите с купуването на гласове, а да се отстраняват цели групи от българското общество от изборния процес”, обърна се към управляващите Стоилов.  По думите му пряката демокрация е необходима, когато спомага гражданите да се включат в политическия живот, а не да бъде използвана като средство за ерозиране институциите. „Ако държим в България да има стабилност, развитие и да се възстанови доверието към държавата, самата държава трябва да бъде устроена по начин, който не действа срещу собствените си граждани”, заключи Стоилов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4843 |05.05.2015 Янаки Стоилов: 25-годишният преход доведе България до отстъпление . 39| 5834 |06.04.2015 Стоилов: Ново разцепление в БСП внесе предложението за мандатността . 17| 5526 |26.02.2015 Янаки Стоилов: Вече ни управлява петорна коалиция . 4| 4820 |19.01.2015 Стоилов: АБВ да излязат от властта и тогава ще говорим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads