Реклама / Ads
22| 7865 |03.10.2008 ПОЛИТИКА

Има нещо гнило в Дан(с)ия?

.
Тон за реминисценциите на тема Шекспир зададе самият държавен глава, оприличил скандала с подслушването на журналисти и депутати от ДАНС с кодовото име „Галерия” като „много шум за нищо”.
 

 

„Има нещо гнило в Дания!” – възкликва Марцел в трагедията „Хамлет”, визирайки реалността в замъка Елсинор, място пренаситено от злодеяния, убийства, измени, предателства и нравствени падения. Всъщност Шекспир можеше да избере и всяка друга страна, дори България, ако е знаел за нея. Сюжети за неговите творби могат да се прочетат всеки ден в родните медии – една ГАЛЕРИЯ от типажи, с главни и второспепенни герои, рицари на плаща и кинжала, пазещи безмилостно своите тайни (по новому казано класифицирана информация). В галерията, както всички знаят, стоят хора от простолюдието, а не първите мъже на кралството. sheakespeare.jpg

Тон за реминисценциите на тема Шекспир зададе самият държавен глава – президентът Георги Първанов оприличи разразилия се и продължаващ скандал с подслушването на журналисти и депутати от ДАНС с кодовото име „Галерия” като „много шум за нищо”. Няколко дни преди това той отказа да го коментира, защото нямал отношение към закона за ДАНС. „Този, който е протичал от институциите към сивия сектор, който е имал контакти с представители на сивата икономика или с представители на службите, няма как да не излезе в една или друга разпечатка”, бодро обяви в Свищов Първанов. Според него не трябва да се допуска индивидуалното ровене от страна на народни представители, на министри, на хора от властта в масивите на агенцията. Президентът защити агентите и националната сигурност строго, като баща на нацията, така, както са му вменени задълженията според конституцията. Странно все пак - защо той взе за пример комедия на Шекспир, след като никой не се смее на случващото се.

Въпрос: Смята ли държавният глава, че в ДАНС има злоупотреба със секретна информация или случилото се е „много шум за нищо”?  

До неудобните факти се стигна, след като в края на август агенцията, която не е известна със своите медийни изяви, даде специална пресконференция на тема кой стои зад анонимен интернетсайт. Цялата мощ на агенцията се стовари като чук върху „Опасните” заради изтичането на класифицирана информация. Дотук добре - за това данъкоплатците плащат издръжка на многобройните служители на българското ФБР – да бдят над националната сигурност. Но в този сайт, наред с жълтите пикантерии, се говори, че се възстановяват бившите контрабандни канали на Държавна сигурност, които финансирали партиите от тройната коалиция.

Въпрос: Защо ДАНС не провери дали изнесеното в „Опасните” отговоря на истината?

Да припомним, че новата структура е отроче на премиера Сергей Станишев, обявено от него в разгара на корупционен скандал със заместниците му по партийна линия и членове на кабинета Румен Овчаров и Румен Петков. ДАНС беше създадена и като отговор на плесниците от страна на Брюксел на тема корупция и борба с организираната престъпност. Дори беше отчетена като голяма червена точка в опитите да бъдат убедени европейските партньори, че тъкмо това е инструментът, чрез който България ще стане „нормална държава”. Всички стиснахме палци и зачакахме. Народните избранници гласуваха закон, осигуриха и бюджет, и високи заплати за служителите на суперагенцията, а правителството й спретна чисто нова сграда. Медиите дадоха толеранс на ДАНС и почти никакви критики не бяха отправени към нея. До момента, в който стана модно добре облечени бизнесмени да се канят на кафе на „Черковна”. Според депутати от управляващата коалиция именно тогава започнало подслушването в „Галерията” на 50 журналисти. В разработката освен разпечатките, с кого са говорили те, в ДАНС разполагали и със стенограми на по-интересните теми. И всичко това в името на изтичането на класифицирана информация. Как да си обясним тогава изваждането на светло на една от строго пазените тайни на спецслужбите? И то не от кого да е, а от бившия вътрешен министър Румен Петков, който назова името на Алексей Петров като секретен сътрудник на ДАНС. Някои дори го спрягат като съветник на шефа на родното ФБР Петко Сертов, че и повече. За бившата барета се знае, че сега е мултимилионер и притежава или контролира "Лев Инс”, "Лев корпорация”, "С Експрес груп”, "Спартак интер холдинг С.И.Х.”, "Плевен холдинг” и др.

Въпрос: Ако агенцията в своята дейност се натъкне (хипотетично!) на някакви нередности в гореизброените фирми, как би реагирала тя?

Въпрос: Какво е породило назначаването на Алексей Петров като секретен сътрудник на ДАНС ?  

  На 18 май главният прокурор Борис Велечв заяви, че е подготвено прокурорското искане за сваляне депутатския имунитет на Румен Петков и в близките дни ще бъде внесено в Народното събраниe. Според обвинител №1 бившият вътрешен министър ще бъде разследван заради осветяването на Алексей Петров. До момента, началото на октомври, внесено искане в парламента няма.

Въпрос: Защо повече от 4 месеца се води разследване срещу неизвестен извършител, след като самият Борис Велчев е подготвял искане за имунитета на Румен Петков?

  Според депутати от опозицията, срещнали се с шефа на агенцията Петко Сертов, хаосът там е пълен. Едно вероятно преувеличено и обяснимо политическо изказване. Някои необясними от гледна точка дейността на такъв род служби факти обаче останаха без коментар. Веднага след като се разгоря скандалът с подслушването, Петко Сертов разпореди проверка за изтичане на информация, след която бе отстранен Владимир Писанчев, шеф на дирекция "Сигурност" в ДАНС. Нароченият за виновник за скандала около телефонните разпечатки на депутати обяви пред „Труд”, че шефът му Петко Сертов е наясно с всички разследвания. "Той ми е пряк началник, наясно е с всички разследвания, аз съм го уведомявал за всяко нещо, което сме правили и той ми е разпореждал". Стигна се и до нещо безпрецедентно в историята на службите – 300 колеги направиха подписка в негова защита! Въпреки това председателят Сертов заявил в сряда пред депутатите Минчо Спасов, Татяна Дончева, Борислав Българинов, Елиана Масева и Атанас Атанасов, както и че той не подозирал за размера на „Галерия” до началото на септември.

Въпрос: Ако председателят на ДАНС не знае какво точно става в поверената му служба, кой тогава е на ясно с дейността й?  

Ден по-късно, на среща с главните редакторите и собственици на медии Сертов обяви, че нито един журналист не е бил подслушван и дори декларира, че ако се докаже обратното, той ще подаде оставка начаса.

Въпрос: Кой не казва истината по разработката „Галерия” – народните представители от управляващите и от опозицията или шефът на ДАНС?dans.jpg 

  Управляващите побързаха да видят в този пореден скандал, разтърсил институциите, удар срещу министър-председателя Сергей Станишев, на когото агенцията е на пряко подчинение. Той единствен запази ледено мълчание. Дори духът на бащата на Хамлет е много по-разговорлив. Липсата на реакция от страна на премиера може да се изтълкува и като изчакване в разразилата се борба за надмощие между вътрешнопратийните кланове на столетницата. Доста по-критичен и речовит бе заместникът му в БСП Румен Овчаров, чието име също бе включено в списъка на подслушваните депутати. „Ако подслушването е заради вътрешнопартийни или политически интриги или за опит за затваряне на устата на неудобни журналисти, то е очевидно, че ДАНС е сгрешила функциите си в българската държава и продължава да работи със стереотипи от миналото. Надявам се, че ще започне процес на изчистване на службите, които продължават да се занимават със създаване на интриги и скандали”, каза Овчаров пред БНТ.

  Как и дали това ще се случи в близките дни и месеци до изборите? Ако този процес на изчистване не започне, тогава дори и геният на Шекспир няма да е достатъчен, за да опише ударите върху авторитета на ДАНС, борбата с корупцията, организираната престъпност и националната сигурност като цяло. А всеки един от нас ще става заплаха за националната сигурност и ще бъде виновен до доказване на противното. Предлог винаги може да се намери 

  Иначе - в Дания няма нищо гнило!

 

Николай Лефеджиев  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6986 |02.10.2008 Парното беше за други пазарни условия, сега е изгодна газификацията . 12| 23809 |28.09.2008 БГ мафията - сред най-мощните в света . 48| 9053 |25.09.2008 "Случката” с Огнян Стефанов и индулгенциите за ДАНС . 32| 9889 |23.09.2008 Хамбургер Абендблат: Липса на контрол и голяма бедност в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads