Реклама / Ads
57| 8794 |16.05.2014 ПОЛИТИКА

ИМП даде преднина на Бареков пред ДПС

.
Ако европейските избори се провеждаха днес, БСП щеше да има 1,2% преднина пред ГЕРБ. Заявилите подкрепа за левицата са 20,5 %, докато подкрепата за ГЕРБ възлиза на 19,3 %.
 

Това показва ново проучване на Института за модерна политика (ИМП) малко повече от седмица преди вота. Хипотезата на ИМП е, че преднината на БСП се дължала на активната кампания и многобройните срещи с хората, които БСП провеждали на терен в цялата страна, както и на позицията на партията по отношение на трагедията в Одеса и събитията в Украйна, която била в съзвучие с нагласите и очакванията на голяма част от обществото.

Регистрираната преднина обаче е твърде крехка и предизвикателството в изборния ден и пред БСП, и пред ГЕРБ ще бъде доколко те ще успеят да мобилизират за гласуване своите поддръжници.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа - 7%.
Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията „България без цензура-ВМРО-ЗНД-Гергьовден" - 7,5%, „Атака" - 4,5%, и АБВ - 3,5%. Избирателната активност ще окаже най-пряко отражение върху резултатите на тези формации.

От посочените три политически субекта твърдо електорално ядро има „Атака". В последните проучвания на ИМП „Атака" бележи определен ръст, който към момента сочи потенциал за спечелване на евродепутатски мандат. Хипотезата е, че този ръст се дължи главно на активната проруска позиция на партията в контекста на украинската криза. Наред с това, периодичните скандали около „Атака" по-скоро допринасят за мобилизацията на нейните привърженици, отколкото да ерозират електоралната й подкрепа.

От данните за останалите участници в предизборната надпревара е видно, че на този етап под бариерата от 5,88 % биха останали Реформаторският блок – 2.5 % и НФСБ – 1.4 %. Прави впечатление, че делът на респондентите, които декларират подкрепа за отделилата се от Реформаторския блок партия "Синьо единство" е 0.9 %, което вероятно е сред причините за ерозирането на подкрепата за Реформаторския блок, която регистрираме в последните месеци.

Подкрепа под 1 процент се регистрира за Зелената партия на Александър Каракачанов, коалиция "КОД - Антония Първанова, Илияна Раева", партия "Зелените". Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за независими кандидати е 0.2 %.

Проучването е проведено в периода 7-13 май.

Изрично трябва да се подчертае, че съществено значение за резултатите от изборите ще има и избирателната активност, като по-слабото участие на избирателите ще облагодетелства партиите с твърди електорални ядра, каквито са БСП, ГЕРБ, ДПС и „Атака". Обикновено в социологически проучвания декларираната от респондентите готовност за гласуване е по-висока от реалната избирателна активност. Както беше отбелязано в проучването на ИМП за април, очакваната избирателна активност на 25 май е между 2,4 и 2,8 милиона избиратели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 8730 |26.04.2014 Бареков: За една петилетка ще вдигнем държавата от руините . 69| 9246 |19.04.2014 Николай Бареков: Старите политици имат провинциално мислене спрямо Европа . 55| 7583 |09.03.2014 ИМП: БСП-18,8%; ГЕРБ-18; Бареков-трети пред ДПС . 41| 6852 |06.03.2014 Разочарованите от ГЕРБ ще гласуват за коалицията на Бареков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads