Реклама / Ads
8| 11445 |22.02.2019 ПОЛИТИКА

Р. Инджова: Излъчените наши евродепутати ще бъдат най-лошите и излишни за ЕП

.
Ренета Инджова
Не знам при съществуващия обрат в Европейския съюз, който се задава - на политики, на визии, на ценности, това, което ще произведе българското общество като евродепутати, ще бъде абсолютно излишно за Европейския парламент.
 

И тогава сигурно ще се питаме ще трябва ли да им се плащат заплати на евродепутатите при положение, че са негодни за ЕП или не трябва да им се плаща? Това заяви пред БНР бившият служебен премиер Ренета Инджова.

 

Смята се, че всички партии ще спечелят с това, че ще изнесат една част от своите парламентаристи във вид на евродепутати, за да избегнат онова, което ще предстои в България след тези избори, подчерта бившият служебен премиер, говорейки за предстоящия европейски вот в края на май.


Тя даде оценка на политически живот у нас и особено на този, който е в парламента в момента: В НС има една концесия, една симбиоза на тези, които искат да останат в парламента на всяка цена и са готови всяка форма на политическа борба и на парламентарно действие, каквото е напускането на парламента, да го смятат за отклоняване от работа като че ли е производствено предприятие и те там са отишли да изработят нещо.

 

„Това, което работят обаче, са дефектни закони - закони срещу законността в държавата, срещу Конституцията в държавата и следователно колкото по-дълго работят, толкова по-голяма вреда ще нанесат, но пък с това ще покажат краха на парламентаризма във вида, в който в България се е установил“, категорична беше Инджова, според която от текущата ситуация полза ще имат всички политически сили:


„Истината е, че върху едно демократично и извоювано много трудно мажоритарно право и елемент на такова право е постигнато с целта се дисциплинира и изборната кампания“, добави Инджова в коментар на приетите и после отхвърлени промени в Изборния кодекс. Според нея обаче, „няма какво да се направи“, тъй като кампанията „е достатъчно дисциплинирана във вид на фалшифициран механизъм, който вече 30 години работи по един и същи начин“.

 

„Дали ще има или няма да има преференциален вот - това объркване, което е предизвикано, ще доведе до свиване на активността и излъчените евродепутати ще бъдат възможно най-лошите“, прогнозира още Ренета Инджова:

 

„Не знам при съществуващия обрат в Европейския съюз, който се задава - на политики, на визии, на ценности, това, което ще произведе българското общество като евродепутати, ще бъде абсолютно излишно за Европейския парламент и тогава сигурно ще се питаме ще трябва ли да им се плащат заплати на евродепутатите при положение, че са негодни за ЕП или не трябва да им се плаща?“, каза още тя, правейки паралел с обмисляните санкции за депутатите от БСП, които отсъстват от парламента.

 

„Въпросът с търсенето на механизъм, по който да се промени Устройственият правилник на парламента, за да се един вид санкционира своеволното отлъчване - това е парламентарен, политически ход, който би трябвало да доведе до разпускане на парламента. Ако се продължава по тази линия да се променя правилника, може да се получи без Велико Народно събрание да започнем да редуцираме състава на парламентаристите, прерогатива и т.н. и тогава действително може да стане едно предприятие за производство на шлака“, каза Инджова, според която „не може“ да се гледа на народните представители като на „работещи по час“, тъй като „те са излезли, за да дадат знак, че парламентаризмът е в криза“.

 

„Ситуацията е подобна на тази в есента на 1994 година, когато всички партии бяха изпаднали в същия неведом режим едновременно да съществуват в парламента и да не могат да реализират работата си. Това състояние на нещата единствено би могло да бъде спасено, коригирано или поставено на нова основа чрез единство, което може президентът на Републиката да осъществи - той е на ход“, категоричен беше бившият служебен премиер.





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9222 |20.02.2019 Арман Бабикян за Фрог: С нашите пари плащат на определени медии, за да ни лъжат . 21| 12314 |12.02.2019 Разузнавачът Иван Пенков: Случаят с Гебрев е горчив урок за нашите служби за сигурност . 13| 10614 |16.11.2018 Ренета Инджова: Народът се събужда, Борисов няма визия за страната . 9| 5870 |19.08.2018 БСП: Наши фондове да върнат парите на пострадалите от ”Олимпик”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads