Реклама / Ads
20| 8290 |05.12.2020 ПОЛИТИКА

Йончева не се притеснява да бъде изгорена от Борисов, вика го пак в Брюксел

.
Елена Йончева
Елена Йончева заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. „В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът.
 

Ситуацията с върховенството на закона в България отново ще бъде обсъждана в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. Това ще стане на заседание още този месец, съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в предаването „Тази събота и неделя“ на bTV. Тя ще предложи по време на заседанието да бъде изслушан българският премиер Бойко Борисов.

 

Първото обсъждане за България беше в края на месец август. Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен, но се скри. Вместо да участва лично, той изпрати вицепремиера Екатерина Захариева да говори пред европейските депутати, заедно с зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова и председателя на комисията по дискриминация Ана Джумалиева.

 

Мониторинговата група за демокрация е своеобразна група за бързо реагиране в Европейския парламент, когато за някоя държава-членка се получи обезпокоителна информация, обясни Елена Йончева пред bTV. Тя е единственият български представител от едва 14 европейски депутати в нея. Групата е изследвала ситуацията в Малта след убийството на журналистката Дафне Галиция и пред нея се е явявал премиерът на страната Джоузеф Мускат. На въпроси за ситуацията в Словакия след убийството на журналиста Ян Куциак е отговарял и министър-председателят на държавата Роберт Фицо.

 

Надявам се, ако колегите приемат да бъде изслушан, Бойко Борисов да не се скрие втори път, което ще бъде без прецедент, каза Елена Йончева пред bTV.

Малко повече от месец след първото заседание на мониторинговата група за България, Европейският парламент прие резолюция за върховенството на закона в страната. Документът беше внесен от председателя на комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар, но инициативата за него дойде още през пролетта по време на среща с Елена Йончева, на която тя представи предложението си. Резолюцията е най-сериозният удар досега на Европейския парламент срещу управлението в България. С гласуването й европейските депутати изразиха съжаление за развитията в страната, довели до значително влошаване на спазването на върховенството на закона, демокрацията и основните права на гражданите.

 

Пред bTV Елена Йончева припомни още част от дейността си в Европейския парламент, свързана и с България. Миналата седмица европейските депутати с огромно мнозинство приеха резолюцията за свободата на медиите, на която тя беше съдокладчик. Документът изисква от Европейската комисия да създаде условия за финансирането на медиите с европейски средства – те да не се разпределят от правителствата, защото медиите се превръщат в пропагандни органи. Предвижда се още въвеждане на механизми за защита на разследващите журналисти, както и на инструменти срещу завеждането на съдебни дела с цел да се сплашат или тормозят медии.

 

Преди дни Елена Йончева беше избрана за съдокладчик по нов законодателен доклад относно практиките при предоставяне на гражданство срещу инвестиции или т.нар. златни паспорти. България е една от трите държави в ЕС, в която съществуват такива схеми.

 

Българският евродепутат е и основен докладчик за създаването на нова Агенция за убежището, както и съдокладчик за PESCO – механизмът за изграждането на общата европейска отбрана.

 

Цялата ми работа е в полза на България, защото, колкото повече информация даваме в Брюксел какво се случва в България, вероятността да настъпи промяна в този авторитарен режим е по-голяма, каза Елена Йончева.

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4690 |19.11.2020 БСП: Споделеното пътуване не може да бъде по-тежко наказвано от блудството, изнасилването, трафика на хора и задържането на заложник . 25| 8912 |18.11.2020 Христо Иванов за С. Македония: Стратегията „бъдеще срещу минало“ има няколко проблема . 15| 6314 |30.10.2020 До дни в Бургас ще бъде открит офис на ПП „Републиканци за България“ . 5| 10883 |28.10.2020 Елена Йончева: Вече правителството няма да разпределя парите от ЕС за медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads