Реклама / Ads
91| 10945 |21.02.2022 ПОЛИТИКА

Иван Костов: Русия е агресор, не го ли разбираме? Какъв полубатальон ще правим - несериозно е

.
Иван Костов Източник: БГНЕС
”Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО”. Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 г.
 

Той посочи, че вече кибератаки са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна:

"Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор - ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. ... НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна".

 

Според Костов за мнозинството от политиците в Полша, Румъния и балтийските страни Кремъл отдавна е агресор:

 

"Ако Путин заповяда нахлуване в Украйна, той ще стане агресор вече и за широките, търпеливи либерални кръгове и ще постави в обществена изолация своите симпатизанти от т.нар. "националистически" партии в европейските страни, в това число и нашите".

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

 

Бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия: "Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси. Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона. Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. ... Обяснението е снишаване". И допълни: Несериозно е да се говори за някакъв полубатальон, с българско командване и оръжие... Несъстоятелно е."

 

Той беше категоричен, че България трябва да покаже, че е страна от общата единна позиция на НАТО:

 

"Ние сме част от колективната система за сигурност. Трябва да бъдем категорични в тази позиция".

 

По думите на Иван Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна:

 

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9002 |21.02.2022 Славчо Велков: Путин дестабилизира Украйна, всява недоверие в НАТО! Керемедчиев: Украйна е зависима от Русия . 47| 28347 |08.02.2022 Иван Костов: Ако имат достойнство, мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев . 22| 6815 |02.02.2022 Хр. Иванов защити премиера в спора за С. Македония с президента . 17| 8728 |02.02.2022 „El Pais“ публикува писмените отговори на САЩ и НАТО към Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads