Реклама / Ads
0| 7888 |16.05.2022 ПОЛИТИКА

Иван Костов предупреди за лавина от избори, ако няма колективен отговор срещу Русия

.
Можем като държава да наложим санкции на Русия. Трябва да има пълна проверка на лоялността на службите, да се погрижим за сигурността си. Трябва нулева енергийна зависимост от Русия. И това е постижимо. Скритата хибридна агресия срещу България я наблюдавам от 2013-2014 г. Приемат ни като неприятелска държава, което значи, че срещу нас могат да бъдат приложени всякакви средства. Например - бъде отровен оръжейник, да бъдат взривени складове, скришно да бъдат убити хора, пропаганда, нападение върху сайтове...
 

Това заяви пред bTV бившият премиер Иван Костов.


По думите му има опасност да влизаме от избори в избори заради агресията на Русия. Ключово според Иван Костов за противодействие, е националното съгласие.


"Пълна проверка трябва да има на лоялността на службите. Виждаме, че те подаваха невярна информация преди началото на военните действия, а после убедиха президента и други политици, че войната ще е кратка и Русия ще превземе Украйна. Държавата трябва да се погрижи за сигурността си. Трябва нулева енергийна зависимост от Кремъл - Москва може да предизвика големи вълнения, може да доведе до падане на правителства. Възможно е да се постигне такава нулева зависимост. Каналите са три - възможно е “Лукойл” да преработва друг петрол и не е вярно, че им трябват години. И сега го правят. Трябва да се намерят заместители на природния газ. Втечненият природен газ няма да оскъпи повече. Трябва да се вземат всички мерки да се обявят санкции срещу определени лица и фирми, които могат да навредят на сигурността на страната. Прави го Великобритания, Германия… Тези, които не са обявили никакви национални мерки сме ние и може би още някоя друга държава от ЕС", посочи още Костов. 


20 г. се говори против НАТО и ЕС и това причинява пълното объркване на хората, обясни още Костов. 


Според него настоящите управляващи трябва да отговорят на "върховното предизвикателство" за сигурността на страната ни и е нужен национален консунус". 


"Ако политиците не отстъпят, ще предизвикат лавина от непрекъснати избори, служебни правителства, обърнат политически курс и ще стане рухване на политическата система. Това е системният риск върху държавата, но политиците трябва да го разберат, да постигнат съгласие за обща декларация, да се разберат за мерки, с които да отърват Българи от този риск, да противодействат на заплахите", посочи още Костов.


Той коментира реториката на БСП и Корнелия Нинова. По думите му не е нужно в "националното съгласие" да влиза левицата. 


"Нали са НАТО-вци от ГЕРБ, нали дължим членството си там на ДПС? Хайде да има широка основа тогава, за да намерят решения на тези въпроси”, посочи още Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5600 |20.04.2022 Атлантическият съвет: Оставка на Иван Кючуков! Да се преразгледат решенията за преименуване алеи около Руското посолство . 0| 7878 |14.03.2022 Иван Кръстев пред ”Шпигел”: Отстъпи ли Путин сега, с него е свършено . 91| 11013 |21.02.2022 Иван Костов: Русия е агресор, не го ли разбираме? Какъв полубатальон ще правим - несериозно е . 47| 28392 |08.02.2022 Иван Костов: Ако имат достойнство, мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads