Реклама / Ads
20| 44443 |08.12.2021 ПОЛИТИКА

Изненада! ”Продължаваме промяната” цака КНСБ и ”Подкрепа” в Тристранката

.
Голяма изненада се задава нахоризонта. В ”Референдум” по БНТ представителят на ”Продължаваме промяната” Даниел Лорер сподели, че имат амбиции да разширят участниците в Тристранката, в която досега участват правителството, работозателите и двата големи синдиката. По думите му има и други синдикати и работодателски организации.
 

Така КНСБ и "Подкрепа" ще изгубят монополното си положение и ще се чуе гласа и на други синдикални организации.

 

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заяви, че в рамките на коалиционните преговори е обсъдена обстойно енергийната програма, така че и гражданите и бизнесът да може да премине през тази зима.

 

"Държавата има своите инструменти, има регулатор, който може да контролира цените за потребителите, а за бизнеса помощите, които вече съществуват по времето на служебния кабинет ще продължат до създаването на нов бюджет в началото на 2022 г.", допълни Лорер.

 

"Енергийната система на България дълги години не е управлявана както трябва. Ситуацията, която ние заварваме е генериране на ток с помощта на скъп руски газ, вместо по-евтин азерски газ", каза той.

 

Георги Ганев от "Демократична България" заяви, че енергийните цени в България са едни от най-ниските на мегават час в Европа. Според него въпросът с цените на електроенергията има две страни:

 

 

"Краткосрочният проблем е, че това е епизод, сравнително временен, на много високите цени на енергията в края на 2021 и до пролетта на 2022 година, след което цените се очаква да се нормализират, за това краткосрочната политика трябва да има временен характер. Дългосрочният проблем е въпросът на структурата, по която ще се доставя и ще се ценообразува електричеството в България в по-далечна перспектива. Това е свързано с енергийния преход, с пазарната инфраструктура, както и със свързаността на българската електроенергийна система с по-сериозни и по-малко лабилни пазари. При осигуряването на подобна свързаност колебанията в цените ще са значително по-малки", коментира Ганев.

 

Специално проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" сочи, че 53,2% от гражданите смятат, че законодателните инициативи за икономиката трябва да са фокусирани приоритетно върху подпомагане на съществуващия бизнес.

 

Според 43.2% от запитаните законодателните инициативи трябва да са насочени към стимулиране на нови стартиращи компании и производства. Без мнение са 3,6% от респондентите, участвали в специалното допитване на "Алфа Рисърч".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7404 |29.11.2021 135 политики са договорили лидерите на ”Продължаваме промяната” . 27| 8251 |16.11.2021 ”Продължаваме промяната” започнаха преговори с партията на Слави и ”Демократична България” за правителство . 2| 6736 |15.11.2021 Политологът Петър Чолаков: Най-силният коз на ”Продължаваме промяната” е, че протяга ръце във всички посоки . 11| 7918 |14.11.2021 Андрей Райчев: Около 10% са преляти на ”Продължаваме промяната” от ИТН и Манолова, за да се свали ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads