Реклама / Ads
7| 10850 |02.07.2020 ПОЛИТИКА

Журналист: Планът е правителствата да обвинят нас за провала си с COVID-19

.
Всичко показва, че COVID-19 набира мощ. Въпреки това обаче правителствата на редица държави продължават с облекчаването на мерки. Но спокойно, за втората вълна на инфекцията управляващите ще обвинят не себе си, а обществото. Такъв е планът.
 

Това се посочва в коментарна статия на Андрю Дикинс - културолог и политолог, публикувал свои материали в “Гардиън”, “Телеграф”, “Емпайър” и “Индепендънт”.

 

Ето и анализът му в RT:

 

“Добри новини, хора! COVID-19 приключи, няма го, изпари се, върна се в своята лаборатория или животинска клетка или там, откъдето е тръгнал. Победен беше заради огромните и съвместни усилия на правителствата по света.

 

Поне това мога да изведа като извод от начина, по който се държат властимащите. Мерките се разхлабват по-бързо от зле завързани обувки.






Тук, във Великобритания, правителството ни е толкова уверено, че всичко е приключило, че престанаха ежедневните брифинги. Премиерът Борис Джонсън прибра лекарството, хвърли картонения си слоган в кофата за боклук и реши, че статистическите данни за заразени и починали са твърде скучни. И ето… британските пъбове отвориха врати. Ваш патриотичен дълг е да ги посетите.

 

Проблемът е, че вирусът не си е отишъл. Убива хиляди хора на ден. Всъщност заразени започват да изникват и на места, които успяха да постигнат заветното изравняване на кривата. Държавите, които уж бяха избегнали куршума, в момента виждат как кривата се цели във въздуха. Половината щати в САЩ регистрират повишен брой на заразени през последните две седмици.

 

Иначе казано сбъдва се кошмарът на епидемиолозите - втората вълна от COVID-19 почти сигурно идва. И когато това се случи, не очаквайте mea culpa от правителствата (латински израз за поемане на отговорност, бел.ред). Всички планират да си измият ръцете от последствията и да насочат добре дезинфекцираните си пръсти директно към вас, мен и цялото общество, което понася тази изключително досадна пандемия. И така ще им се размине.

 

Все още сме длъжни да спазваме правилата, да направим “правилното нещо”. Но тези правила са обречени на провал просто защото са неясни. Представляват някаква поредица от разхлабващи и затягащи се мерки, които са по-неясни от инструкциите върху евтин китайски продукт от eBay, лошо преведени чрез Google Translate.

 

Така че хората очаквано се объркват. Или си измислят свои правила, но пък можете ли да ги вините?

 

Призовават ни да имаме “здрав разум”. Супер, моят разум е много здрав. Само че това е много субективно. Това значи, че някои хора намират за пълна глупост задържането дъха, ако покрай тях премине тичащ човек, докато други не виждат абсолютно никакъв проблем в това да оближат някого, докато играят с него Twister на претъпкан плаж.






Отварят кина, заведения и всичко друго, което ще доведе до един единствен резултат - по-голям брой на заразени и повече възможности за хората да правят каквото си поискат. И могат да обвинят нас, защото ние сме тези, които няма да спазват правилата и няма да имат “здрав разум”. Дори обвиняват протестиращите на улицата, защото влошаването на епидемията ще бъде и тяхна вина.

 

Защо го правят? Единият отговор е очевиден - пренасочват вината. Другият е, за да напомпат сриващите се икономики - онези, които бяха здрави колкото оризова хартия, преди ерата на COVID-19. Тези икономики бяха толкова крехки, че не можаха да понесат няколко месеца работа на средни обороти”.

 

Превод: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7660 |13.09.2018 Журналист: Орбан е подкрепен от депутати на Борисов, най-дясната ВМРО, идиота Бареков и социалист . 8| 10319 |10.05.2018 Американски журналист: Не знаех, че сте толкова зле . 9| 6186 |16.05.2016 Планът на Първанов - Калфин президент - кратък анализ . 0| 8462 |25.04.2016 Журналист: Речта на Доган беше като на прощаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads