Реклама / Ads
13| 7206 |08.09.2013 ПОЛИТИКА

Калфин: С двойни стандарти ЕНП не помага на ГЕРБ

.
Според мен ЕНП за пореден път показа двойни стандарти и не правят услуга на ГЕРБ. Така евродепутатът Ивайло Калфин коментира пред БНР призива на ЕНП за избори в България.
 

„Навремето „Атака“ гласуваше за ГЕРБ , защото ГЕРБ нямаше достатъчно гласове, а сега обвинението към „Атака“ е, че се регистрира в парламента. Аз съм един от тези, които много трайно и постоянно обвиняват „Атака“ и смятам, че зад нея не може да има никаква нормална коалиция. Но не мога да ги обвиня, че влизат в парламента, след като са избрани“, заяви Калфин.

„Дебати имаше в последната сесия на пленарното заседание преди лятото и на този дебат разбрах, че депутатите от ГЕРБ бяха заблудили ЕНП за участието на „Атака“. Стана ясно, че участието на „Атака“ е свързано с това, че те отиват и се регистрират и правят кворум, а не правят така, както биха искали ГЕРБ да бойкотират парламента. Това доведе до това, че ЕНП трайно и успешно натисна ГЕРБ и направи така, че да влезе в парламента“, допълни социалистът.

По отношение на казуса с посланика на Франция Филип Отие, Калфин коментира: „Франция безспорно е партньор на България и френският посланик е представител на една партньорска и близка до България държава. Аз приемам и това, което каза премиерът, че трябва да се преразгледа системата за връчване на ордени, но не мисля, че това трябваше да стане по такъв начин. Посланик Отие направи в края на мандата си неща, които не са присъщи за един европейски посланик, но мандатът му като цяло беше успешен“.

„Няма скандал, когато един посланик не получава най-високия държавен орден. Действително трябва да се изработи нов правилник и евентуално, ако се реши, чуждите посланици да получат нещо специално, но това трябва да стане нормално, без да се предизвикват скандали“, поясни той.

По темата Сирия бившият външен министър заяви: „Темата Сирия действително трябваше да се обсъди в българския парламент, но има нещо, което все още липсва в дебата в България и се надявам да се запълни скоро и това е Консултативният съвет за национална сигурност при президента. В НС при нас имаше обсъждане, но там специални данни, разузнавателна информация по-въздържано трябва да се изнасят. КСНС е мястото, в което водещите политици могат да потвърдят национално съгласие за това не дали е ползвано химическо оръжие в Сирия, а кой го е използвал. КСНС вече трябваше да бъде проведен. Може да се наложи и повече от едно заседание при положение, че излиза нова информация за Сирия“.

„В Сирия дотам е доведена ситуацията, че да не се прави нищо не е добре, а и каквото и да се направи също няма положителен ефект. Гражданската война в Сирия надмина всякакви граници с използването на абсолютно забранени оръжия. Който и да ги е ползвал - това е недопустимо и тази възможност трябва да бъде пресечена. От друга страна намеса на международната общност в Сирия най-вероятно ще доведе до задълбочаването на сирийския конфликт. Не изключвам военна операция в Сирия. Не зная дали ще има убедителни доказателства, след като ООН представи това, което има. За мен към този момент такава операция ще нанесе повече вреди, ще усложни положението, отколкото да го реши“, смята Калфин.

Той обясни, че е изпуснат моментът за говорене за конференции: „Нито бунтовниците, нито правителството са готови на подобен жест. В Сирия има елементи свързани с „Ал Кайда“, които будят притеснение. Западът не трябва да изпада в ситуация да помага на терористични организации. Ангажиментът на Европа е свързан основно с хуманитарната помощ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 185| 6937 |07.09.2013 Борисов: Решенията на Орешарски се вземат на друго място . 71| 6170 |07.09.2013 Антон Кутев: Голямата опозиция е народът, а не ГЕРБ . 91| 6852 |06.09.2013 Президентът: Подходът „София не е България“ е вреден за нацията! . 13| 6202 |06.09.2013 САЩ и още 10 страни готови за удар по Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads