Реклама / Ads
26| 6141 |09.12.2013 ПОЛИТИКА

Калфин: ЕК няма да спре "Южен поток"

.
Европейската комисия няма да спре изграждането на газопровода "Южен поток". Около това мнение се обединиха евродепутатът Ивайло Калфин и енергийният експерт Атанас Тасев в предаването "Гореща точка" на ТВ7.
 

От думите им стана ясно, че въпросите с евроизискванията към газопровода ще могат да се решат, но България и останалите членки на ЕС в проекта ще трябва да имат по-активна позиция.

Според Тасев в момента сме в изгодна позиция, тъй като ЕК се е съгласила да се допусне изключение от европравилата за "Северен поток", който доставя руски газ до Германия. Той даде пример с тръбата "Opal", която свързва "Северен поток" с вътрешната германска газопреносна мрежа, за който в момента се получава дерогация за Третия либерализационен пакет. "Ние трябва да вземем пример от "Opal", за който вече има прецедент и да го използваме за "Южен поток", заяви Калфин. "България не трябва да се притеснява, защото има подписан акт на правителството, който гарантира, че 50% от капацитета на "Южен поток" ще бъде предоставян на трети страни", каза още Тасев.

Той допълни, че вече има интерес към тези 50% и ако нещата се развият добре, България може да спечели още повече от газопровода. Причината е, че транспортирането на газ от трети страни ще увеличи приходите от транзитни такси и те ще бъдат по-големи от първоначално заложените. Тасев смята, че Русия ще се споразумее с ЕК. "Южен поток" е в неин интерес, тъй като 80% от експортирания от Русия газ отива в Европа, обясни експертът.

За изчистването на проблема България трябва да заеме по-активна позиция, смята Калфин. Страната ни трябва да потърси съвместни действия заедно с останалите 5 засегнати държави, тъй като ние сме членовете на ЕС, а не Русия, заяви той. Калфин призова и за по-голяма прозрачност около проекта и правителството да направи публични както споразумението с Русия, така и кореспонденцията с Брюксел.

По-късно стана ясно, че България вече предприема мерки за решаването на въпроса. Скоро ще има среща между министъра на икономиката Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер относно "Южен поток", обяви премиерът Пламен Орешарски. Той коментира, че няма как правителството да е направило грешка с проекта сега, тъй като споразумението с Русия е сключено през 2008 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6223 |08.12.2013 Който няма производство, да плаща на консултанти . 137| 8798 |16.11.2013 Борисов: Няма да наричам Орешарски повече премиер . 33| 6316 |10.11.2013 "България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа" . 33| 6493 |07.11.2013 Р. Овчаров: Няма да кажа лоша дума за който и да е политик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads