Реклама / Ads
23| 7861 |15.01.2010 ПОЛИТИКА

Кандидатурата на Желева: Шах и мат

.
Според европейското седмично издание "Ню Юръп" при сегашната атмосфера в Европейския парламент кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар е неспасяема дори и да се докаже, че е невинна по предявените й обвинения.
 
Изданието съобщава, “Не сме убедени в нейната невинност, но ще приемем, че е така до доказване на противното.” Дори и да е невинна, Желева ще се окаже "повредена стока" (damaged goods) в политическо отношение.

Това, което озадачава е фактът, че срещу Желева бяха отправени безброй твърдения, за които политическите й опоненти знаеха доста отрано. След като тези твърдения не касаеха компетентността й за конкретния пост в Европейската комисия, защо социалистите не поискаха проверка от правната служба на Европейския парламент още преди седмици или месеци, пита вестникът.

Опонентът на Желева Антония Първанова е атакувала кандидат-комисарката със същите аргументи, които не са направили никому впечатление в миналото в България. Поддръжниците на Първанова се аргументират обаче, че Бойко Борисов е сменил прокурорът, който разглежда делата по конфликт на интереси скоро след като случая “Желева” е дошъл на дневен ред.

Ако председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подкрепи Желева, правните процедури може да наложат вот на недоверие на състава на ЕК в Европейския парламент. Кой знае колко време ще е нужно за встъпване в длъжност на новия състав на ЕК. А Барозу знае, че ЕС губи от всеки ден, в който не работи новата ЕК. Така че Барозу общо взето няма друг избор освен да поиска нова кандидатура от България.

След всичко това премиерът Бойко Борисов се намира в задънена улица. Бурната медийна и политическата реакция, която не е резултат от разследването на твърденията, а само на самите твърдения, може да наложи жертване на Желева за доброто на България, а на второстепенен план и за доброто на партията му. Както каза Борисов, отрицателната реакция към нея не е нещо трагично.

"Ню Юръп" e на мнение, че Желева не е получила изслушването, което е заслужавала и ако бъде оневинена по отправените й обвинения, тя заслужава възможност да отговори на въпроси в по-различна атмосфера от тази, която е получила във вторник. По същия повод журналистът от френския в. "Либерасион" Жан Катрмер, който отговаря за европейската тематика пише в сайта на изданието, че България продължава да подкрепя кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар и цитира изказване на премиера Бойко Борисов, че ще изчака становището на правната служба на Европейския парламент и че не е допуснал грешка като я е номинирал за поста, макар и да се е колебаел между няколко кандидатури.

Ню Юръп цитира и становището на българското министерство на правосъдието, според което Румяна Желева не е нарушила законите и е невинна по всички обвинения за данъчните й декларации. Според доклада на министерството няма нарушения на специалното законодателство на България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси, допуснати от министъра на външните работи г-жа Румяна Желева.

В заключение изданието пише, че Желева не се е справила добре с казуса, а това вече може да се тълкува като признак, че не е подходяща за ресора, за който е номинирана. Тя е избрала да изслуша въпросите на английски и да отговаря на английски, като с това е била нарушена комуникацията, тъй като Желева навярно не е разбрала какво я питат.

Във всеки случай истината ще те направи свободен, но няма да те спаси от гибел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6002 |15.01.2010 С. Паси: Да спрем да се плюем, иначе ни е спукана работата! . 38| 18467 |12.01.2010 Б. Борисов: Хм, хм... Тц, тц... Бре, бре... Бах мааму... . 2| 5621 |12.01.2010 БСП дава на Конституционния съд член от бюджета . 14| 6925 |12.01.2010 ДПС търси нов лидер! Касим Дал?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads