Реклама / Ads
23| 7809 |04.12.2022 ПОЛИТИКА

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

.
Кирил Петков
”Премиери от Европа са ми казвали как те 10 години знаят за какво става въпрос в България и знаят, че Борисов ги е лъгал. Казваха ми, че докато има шанс Борисов да се върне, те нямат доверие, че Шенген наистина ще работи”. Това коментира съпредседателят на ”Продължаваме промяната” Кирил Петков.
 

Наблюдаваме неспирни "борисовки" - идеята им е да отклоняват общественото внимание от важните проблеми. Направиха машините принтери, но говорят за "Джемкорп", говорят за "Марици"-те и т.н., всичко е с цел отклоняване на вниманието, каза още той по БНР.


По думите му тази седмица започва шоуто на Борисов: "Очаквам монолози, очаквам екипна игра, очаквам анализатори да обясняват как ГЕРБ много искат да направят правителство, но не могат", каза бившият премиер. Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на посочен от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател.


По отношение евентуалните разговори за съставяне на правителство с втория мандат Петков обясни: "Взимайки решението за хартиената бюлетина тези хора от "хартиената коалиция" казаха, че не искат да управляват, а казват "искаме да отидем на избори по новите правила", като подчерта, че гласувайки за ПП хората не получават изненади - казали сме, че гласуваме против ГЕРБ и ще го направим.

 

Петков посочи, че има само два начина в България да има правителство.

„Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие, като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика. Единственият друг вариант е да си направят ГЕРБ, ДПС и БСП коалиция в третия мандат. Моето предвиждане е, че това е трудно да се реализира, защото те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно.

 

„Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има“.

 

На въпроса дали ще участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат, Петков отговори, че ако се ГЕРБ и ДПС са част него, ПП не може да участва.

 

„Ако го връчат на партия „Български възход“, тя е толкова малка, че зад такъв мандат трябва да застане ГЕРБ, БСП, ДПС или „Възраждане“. Ние няма да се подлъжем по маркетингови трикове на хартиената коалиция, която се опитва да замаже очите на българите през някакви маневри, опитващи се да скрият кой наистина ще стои зад това управление. През следващите 3 седмици ще разясняваме всяка от тези маркетингови стратегии“.

 

Ние ще мотивираме участието на честни хора в изборните комисии, обясни Петков.

„Да имаме 12 хиляди човека, които наистина да се борят и да следят, че изборите се провеждат максимално честно. Ще кажем на българските граждани, че зависи от тях. Те не могат да фалшифицират всичко. Колкото повече хора гласуват, толкова по-малък ще бъде процентът на фалшифициране“.

 

Петков обясни защо намира слабост в закона, според който всяка смяна на шеф на службите трябва да бъде подписана от премиер и президент.

 

„Когато има служебно правителство, президентът може да контролира и подписа на премиера. Тогава той сменя всички шефове на служби и главния секретар на МВР. Когато дойде редовно правителство ,то няма никакъв контрол върху тези шефове на служби. В момента предлагаме, изпълнителната власт да може да прави своите кадрови промени“.

 

Петков призна още, че е разочарован от много от стъпките на служебното правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3993 |13.11.2022 Цветелина Пенкова: Завръщаме се към ядрената енергетика. На първо място е безопасността на европейските граждани . 7| 4323 |31.10.2022 Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики . 0| 6742 |31.08.2022 Анализатор: Пълните европейски хранилища са знак, че ЕС ще устои на руския натиск . 0| 6031 |24.08.2022 Кирил Петков съди Борисов за половин милион: Време е да спрем тези стари лъжци и мутренските им похвати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads