Реклама / Ads
29| 21838 |07.12.2021 ПОЛИТИКА

Кирил Петков в интервю пред ”Шпигел” каза дали трябва да бъде арестуван Бойко Борисов

.
Кирил Петков, Бойко Борисов
41-годишният Кирил Петков и партията му „Продължаваме Промяната“, която основа едва през есента, са изненадващият победител на парламентарните избори в България – вече трети тази година. Подобно на сълидера на партията Асен Василев, Петков прекара години в Северна Америка, където и двамата получиха дипломи от Харвардския университет. Предприемачът Петков се надява да бъде избран за министър-председател на колоритно четирипартийно коалиционно правителство в България още следващата седмица.
 

Той даде първото си голямо интервю в за чуждестранна медия след победата на изборите. „Ще прилагаме закона без пощада“, каза той пред германския Der Spiegel и обеща: „Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България“.

 

Той изтъква, че коалиционните преговори са проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. Spiegel озаглавява интервюто с цитата: „Ще прилагаме закона без пощада“.

 

„Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна“

 

Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на двамата бивши министри срещу корупцията като обещание:

 

„Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

 

В интервюто за Spiegel той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

 

„За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

 

По-нататък той разяснява, че „Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият премиер казва: „Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това“.

 

На въпрос на Spiegel дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност.

 

„Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

 

Spiegel задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно:

 

„Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия - тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?“.

 

„България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“

 

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

 

Германското списание Spiegel пита бъдещия премиер и дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история.

 

„Ако сега дадем зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония, без да водим дискусия, това само ще подсили националистите в двата лагера. Ние залагаме на преговори, а не на пропаганда“, казва в края на интервюто Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8215 |05.12.2021 Кирил Петков: С Гешев не може да се бори корупцията, трябват промени в начина на избиране на ВСС . 23| 37321 |25.11.2021 Политологът Димитър Ганев: Конфликтите между Радев и Петков започват, когато правителството започне да маха кадри на служебния кабинет . 8| 6016 |21.11.2021 Кирил Петков: Президентът, който ще победи днес, ще повлияе на цяла България . 22| 12777 |31.10.2021 Кирил Петков след решението на КС: Ще си платя пет пъти глобата, но не изпитвам вина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads